Ulla Åström har gått skrivarkurs på Maltas systerö Gozo.

”Jag har blivit inspirerad, jag har fått nya infallsvinklar och tekniker, jag tycker det är roligare att skriva, jag har fått nya vänner ...”

Kursen hade ett frivilligt självbiografiskt tema. För att underlätta för dem som ville skriva självbiografiskt fick vi lära oss att börja med att ”skriva stjärnor på linjen”. En metod som gör det lättare att komma igång genom att fokusera på det viktiga som hänt i livet och sedan bygga vidare.

Vår lärare, Ann Westermark, visade oss alla fjorton deltagare stort engagemang och intresse för det vi skrev om. Hon visade också en enorm förmåga att skapa sammanhållning i gruppen. En del hade skrivit mycket tidigare, till och med gett ut böcker. För några var det helt nytt att skriva. Några skrev romaner, andra bloggade om sjukdom och enorma svårigheter i livet. Så fanns det några som bara ville berätta. Åldrar, gissningsvis från 25 till nästan 70. Under en veckas tid utvecklades tack vare Ann en gruppkänsla som jag önskar ska räcka livet ut.

Alla deltagare fick ha sitt eget mål med kursen. Mitt mål var att få tid att skriva och att få hjälp med miljö- och personbeskrivningar.

Alla deltagare fick en skrivbok i A4-format med hårda pärmar. Bra att ta med överallt. Dessutom fick vi Anns egenutvecklade material för att skriva självbiografiskt ”Skriv stjärnor på linjen” med tillhörande skrivhäfte.

Kurslokalen var på taket till ett hotell. Kunde inte vara bättre, var solen för stark kröp vi in under parasoll, när solen gick i moln kröp vi fram ur parasollskuggan. Vid blåst gick det alltid att hitta en läplats och med hjälp av värmande ponchos från Gozos huvudstad Victoria, behövde vi aldrig frysa.

Platsen för kursen, ön Gozo utanför Malta, var suverän för ändamålet. Här fanns lugn och skrivro utan att det var ensligt. Vacker miljö i en skyddad vik med rent havsvatten som inbjöd till dopp. Gott om restauranger, barer och caféer för dagens lunch och middag. Små lokala butiker med hantverk från orten. Promenadväg runt byn och möjlighet till joggingtur.

Ann och hennes man, Mats, gjorde allt och mer därtill för att vi skulle ha det bra. Omtanken började redan vid bokningen då man fick hjälp med flyg och val av hotell. Före resan såg Ann till att vi fick kontakt med varandra redan på flygplatsen. Mats kom och mötte med taxi vid färjan från Malta till Gozo och skjutsade oss till våra hotell.

Varje kväll samlades de som ville tillsammans med Ann och Mats för att äta middag i trevligt sällskap. Generöst under hela veckan med luncher, mingel, taxi- och bussresor, olika utflyktsmål och ett hälsotema med ”tysta” morgonpromenader, yoga och morgondopp i Medelhavet. Inget tvång eller styrning, vi valde hela tiden själva hur vi ville ha det.

Mycket bra kursdisciplin, alla tider hölls. Ville du komma för sent var det upp till dig, men de som var i tid behövde aldrig sitta och vänta. Om du kom för sent fick du inte en knäpp på näsan, det var ditt val.

Bra med egen tid med Ann i slutet av kursen där kursdeltagaren själv kunde bestämma innehållet. Jag valde att få respons på en text jag skrivit och lärde mig mycket av det. Mina mål med kursen blev uppfyllda med råge. Jag har blivit inspirerad, jag har fått nya infallsvinklar och tekniker, jag tycker det är roligare att skriva, jag har fått nya vänner och jag känner att Ann finns där någonstans hela tiden om jag behöver henne.

Stort tack för allt och en varm hälsning till dig, Ann, och till Mats.

Tillbaka till ”Sagt om Ann Westermarks skrivarkurser”

 

IMG_0363_webb IMG_0209_webb