Skrivarretreat – i rum av tid & tystnad...

Skrivarretreatens kärna är kombinationen av skrivande och tystnad i tid och rum. Du får obruten tid att skriva samtidigt som maten står på bordet och vardagens hinder är bortsorterade. Egen tid för skrivande, reflektion och bara vara med mobiltelefonerna avstängda, är hälsofrämjande för var och en som längtar efter egen tid och i bland stressar i sin vardag.

När tystnaden är självvald

På skrivarretreaten ligger fokus på skrivglädje och flöde, tillsammans med andra likasinnade i en vacker självvald tystnad, som ger ny energi. Ljuden från naturen utanför huset, väggklockans försiktiga tickande, knarrandet i trägolvet, kaffekokarens puttrande… Programmet och strukturen med bokbord, reflektionspromenader, måltider och uppläsning i cirkel, ger en ram som värnar om både skrivandet och hälsan.

Skriv i jobbet Skrivarretreat

Den som vill skriva mycket har alla förutsättningar; den som vill hinna tänka tankarna klart hela vägen utan att bli avbruten, får njuta av det. På Skrivhälsans Skriv i jobbet Skrivarretreat ingår även individuell anpassning med föreläsningar och handledning.

Vila i skapandet

Skrivarretreaten är således ingen skrivarkurs, utan ett rum av skapande omtanke fyllt med tid och inspiration i syfte att tränga in i det egna skrivandet för de som deltar i retreaten. Det ska finnas en trygghet i gruppen och kanske vaknar en tacksamhet till liv; för tiden och rummet och för orden och tankarna som kommit och för tankar, texter och nya insikter som är på väg, utan brådska och utan press. Deltagaren kan vila i aktiviteten och låta allting ta den tid det tar ­– den klara bäcken porlar av egen kraft i sin egen takt.

Nya insikter och aha-upplevelser

På skrivarretreaten är man nära naturen, nära skrivandet och nära sig själv (om man så önskar) med tystnaden som inramning, med egna tankar, känslor och sinnen i kontakt. Vill jag förändra något är det här och nu som jag kan göra det. Vill jag uppleva något är det här och nu som är utgångspunkten. Det spelar ingen roll om jag är en skrivande privatperson, professionell skribent eller en chef och ledare som skriver mycket i mitt arbete. Genom att reflektera, i kombination med tid och rum för eget skrivande, kan jag få nya insikter och aha-upplevelser, som ger mig möjlighet att tänka och göra det rätta, igen och igen.

Tid för reflektion och bara vara

När vi ska vara ”produktiva” hela veckan, hela månaden och hela tiden; år efter år, riskerar vi att köra slut på oss själva. Vi är människor och inte maskiner. Vi behöver stunder och dagar då vi kan tänka tankarna tills de är färdigtänkta, reflektera över det som sker och hur det påverkar oss – egentligen. Vi behöver mellan varven få aktivera våra sinnen och på allvar känna vinden mot huden, smaken i munnen, höra ljuden från skogen, dofta på det nytjärade hustaket och beskåda höstens färger på lövträden, sommarens röda vallmo och den mjölvita sanden mellan tårna.

Även för yrkesmässigt skrivande

Syftet med att delta i en skrivarretreat bör inte vara att producera så mycket text som möjlighet på kortast möjliga tid, utan att öppna sig för det som ligger och väntar på att få komma ut. Vi har så mycket mer inom oss än vi kan föreställa oss, bara vi ger det en chans. Det gäller såväl det privata skrivandet som skrivandet i jobbet. För dig som är professionell skribent i form av journalist och reporter, kommunikatör, copywriter, översättare eller teknisk skribent… hur ofta får du tid och rum att skapa på riktigt, utifrån ditt kreativa sanna jag? Samma fråga till dig som är chef och ledare eller i andra sammanhang skriver mycket i ditt arbete… hur värnar du om egen tid för att fördjupa reflektion och skrivande, för ditt och organisationens bästa? Min erfarenhet är att skrivarretreaten passar var och en som har en liten ivrig pennstump inombords, som bultar och bankar för att få komma ut och flyga utan krav på prestation, i alla fall vid några speciella tillfällen, och att denna kreativa flygtur sedan långsiktigt speglar av sig positivt på det yrkesmässiga skrivandet.

Olika slags skrivarretreater

I mitt företag Skrivhälsan AB erbjuder jag olika slags skrivarretreater i fantastiska miljöer, i Sverige och utomlands för privatpersoner som vill få tid och rum för sitt skrivande, samt företagsanpassade skrivarretreater för arbetsmässigt skrivande med handledning och individuell anpassning (målgrupp: professionella skribenter, chefer och ledare samt andra som skriver mycket i jobbet).

Välj Sverige eller utomlands

Välkommen till mina skrivarretreater, där du ser hur jag resonerar kring upplägg av programmen, omgivning och boende, måltider och atmosfär, i olika prisklasser. Välj: Skrivarretreat i Sverige, Skrivarretreat utomlands eller Skrivarretreat i jobbet; företagsanpassad. Den företagsanpassade skrivarretreaten är en 3-dagars upplevelsebaserad utbildning med föreläsningar, workshops och handledning med totalt 24 timmars schemalagd tid. Skrivarretreaterna utomlands ges på Maltas systerö Gozo (glädjens ö i Medelhavet) och på paradisön Zanzibar utanför Tanzanias kust. Såväl på Malta (huvudön) och systerön Gozo mitt i Medelhavet som på exotiska Zanzibar med de milsvida mjölvita stränderna har jag sedan många år även ordinarie skrivarkurser, för den som vill ha undervisning och uppgifter att arbeta med, enskilt och i grupp.

Jag hoppas att du hittar vad du söker. Välkommen att höra av dig om du har frågor.

Bästa hälsningar,

Ann Westermark

Vd och grundare av utbildningsföretaget Skrivhälsan AB

Skrivarretreat – om begreppet

När jag startade min första skrivarretreat år 2004 (i Åsa söder om Göteborg), var begreppet skrivarretreat okänt och inte sökbart på google. Jag hade samma år deltagit i en skrivarretreat på Wettershus och blivit inspirerad. I dag får man flera tusen träffar och alltfler vill kombinera skrivandet med en organiserad tystnad i tid och rum. Det är tydligt att vi behöver tystnaden och tiden att få skriva utan att bli störda. Ordet Retreat kan översättas ”reträtt” och handlar om att dra sig tillbaka i stillhet för en begränsad tid (ursprungligen i religiösa sammanhang och i dag i en vidare kontext), i syfte att under tystnad få fördjupa tankar och reflektera över det som är angeläget. Enligt Svenska akademiens ordlista, SAOL, heter ”skrivarkurs” just skrivarkurs med – ar – i mitten (ordet skrivkurs utan -ar- existerar inte i ordlistan enligt SAOL) och därmed bör begreppet ”skrivarretreat” även heta skrivarretreat med – ar–. Men däremot som alltid; skrivbyrå, skrivblock och skrivprojekt. Varmt välkommen till en av Skrivhälsans många skrivarretreater och skrivarkurser. Hoppas att du hittar vad du söker och blir lika förtjust i konceptet som jag en gång blev.

Kommande skrivarretreater

Skrivarretreat i Sverige • Forsvik

Vi tänder stjärnor i mörkret med våra pennor och skrivblock. Succén med den årliga skrivarretreaten fortlöper. Välkommen till Forsviks vackra vandrarhem nära Karlsborg i charmig bruksmiljö i november. Tystnad, promenader, stillhet, gemenskap, skrivande…

Kurslängd
3 dagar
Pris
4490 kr
Ledare
Ann Westermark
Skrivarretreat utomlands • Zanzibar

Välkommen till skrivarretreat på sagolika ön Zanzibar utanför Tanzanias kust (ihop med ett hjälpprojekt). Vi skriver vid en paradisliknande strand med vit sand och vajande palmer, hängmattor och egen pool, skyddade från turistfällorna. För dig som har eget skrivprojekt på gång.

Kurslängd
10 dagar
Pris
7875 kr
Ledare
Ann Westermark