Eva Lind Johansson deltog i skrivarkursen: Skriv med hjärtat

”Skrev med hjärtat – fick hjälp av symboler som talar och visar vägen”

Dessa symboler över mig och mitt liv tog jag fram under Ann Westermarks kurs ”Skriv med hjärtat” med hjälp av att använda boken
 (och metoden) Skrivhjärtat. Jag vill gärna dela med mig av dem, i hopp om att de kan hjälpa även andra. Jag kan rekommendera både kursen och boken Skrivhjärtat.
Brun fågel i svart rund trång fågelbur:I den sitter en brun, osäker och trevande fågel som vill vara fri och som får/kan bestämma över sig själv och sitt liv! Denna fågeln vill inte sitta ensam och instängd utan vill ut, leva med och som andra. Den symboliserar ett liv där andra styr och där fågeln är tvingad att följa andras uppställda ideal och regler. Detta uttrycks genom omgivningens och samhällets önskningar och frågor: Vad gör du? Var jobbar du? När ska du börja arbeta igen? Buren är inte tryggheten utan fångenskap där det förväntas att du ska följa vissa villkor, fylla i rätt rutor och blanketter osv. Fågeln tillåts inte att vara i en egen trygghet och bara vara!

Flygande blå fåglar med en röd fågel som flyger lite bakom klungan: De blå flygande fåglarna symboliserar
 alla andra som ingår i en gemenskap, de fångar upp varandra och följer flocken. De blå fåglarna gör sin samhälleliga insats genom att arbeta utan att avvika och är som andra. Den röda fågeln hänger inte riktigt med men försöker haka på. Den röda vill bli en del i gemenskapen, men ändå vara sig själv och inte vara riktigt som de andra. Den vill bli sedd för sina kunskaper, sin förmåga och vara en bra och duktig kugge i det stora hjulet.

En färggrann fågel med stor stjärtplym i olika färger spatserar stolt:
Den färggranna fågeln syns, respekteras och har andra som beundrare. Den blir tillfrågad om deltagande utifrån sina egna inre styrkor och förmågor. Den går genom livet med ett leende på läpparna, syns i mängden, andra är
lite avundsjuka och kanske lite avvaktande mot dess prakt.

Eva Lind Johansson, Stenungsund.

 

Tillbaka till ”Sagt om Ann Westermarks skrivarkurser”