Ann Westermark

Alla kan skriva och hitta sin egen röst i en ström mellan känt och okänt lovar författaren Ann Westermark i boken Skrivandets energi. Skriver du med en längtan efter flöde och energi i ditt skrivande, vill du skriva för att det är lustfyllt? Skriver du för en inre resa där du lär känna och överraskar dig själv? I Skrivandets energi får du närma dig en skapandeprocess i vilken hela du involveras. Skriv för att minnas, skriv kort, skriv långt, skriv en bok i din egen flödande energi. Skrivandets energi handlar om glädjen och friheten i att skriva på sitt eget sätt, för sin egen skull och för att få energi och kraft. Bokens tio kapitel varvas med Ann Westermarks egna spännande skrivövningar.

Ann Westermark har ägnat stor del av sitt liv åt skrivprocessen och utvecklat egna metoder för intuitivt skrivande. Hon har lång erfarenhet av terapeutiskt skrivande och arbete med hälsofrämjande kommunikation. Sedan många år tillbaka leder hon skrivarkurser i Sverige och utomlands och i boken får vi glimtar från dem. Hon delar med sig av sina personliga erfarenheter om hur intuitivt skrivande och skapande hjälpte henne ur en livskris för mer än trettio år sedan.

Bokstavspilar i mellangärdet

Vad som är sant respektive uppdiktat är inte alltid solklart när vi skriver intuitivt, säger Ann Westermark.

  • Det går fort och ibland av sig självt och plötsligt träffas vi av en bokstavspil i mellangärdet. Bokstavspilarna vet vart de ska, även om du som skriver startar någon helt annanstans och tror dig ha kommit fullständigt vilse. Bokstavspilarna söker sig till sin kärna, till det väsentliga, det utelämnade området; till platsen för den starkaste energin, den mest attraktiva. Bokstavspilarna hittar fram i den mest svårtillgängliga terräng.

Den röda tråden

  • Kanske har du någon gång skrivit korta slumpmässiga berättelser utan att tänka på hur de ska hänga ihop och i efterhand förvånats över det sammanhang som ändå uppenbaras i och mellan texterna.

Ann Westermark säger att hur vi än gör har vi en röd tråd i vårt berättande. När vi vill gömma det viktigaste i berättelsen och försöker ta en genväg förbi någonting svårt kan den röda tråden lysa starkt som ett stoppljus.

  • I min värld är den röda tråden ena gången kraftig som en tamp från en förtöjd båt, så att vi kan se den klart när den lyfter och sträcker ut sin fulla längd ovan vattenytan. Andra gånger är linan tunn och skör som en sytråd, rör sig gungande i vattnet som en ensam manettråd. Oavsett hur tydlig den är så finns den alltid när vi söker den. Min inre bild av det som nyskapas i glappen mellan det kända och okända är som en rundad kobbe i ett hav, slipad och polerad slät av tusenåriga salta vågor, skriver hon.

Bortom rätt och fel?

Rätt eller fel, röda bockar, guldstjärna eller inga kommentarer alls. Vi bedöms i det mesta vi tar oss för. Processen är oviktig, det som räknas är målet, säger Ann Westermark. Tyvärr är det ofta så, anser Ann Westermark. Hon säger vidare att ditt uppdrag är att hålla och värna om allt som kommer. Tona in frekvensen för sändning och mottagande, rulla gärna ut den röda mattan som landningsbana så att leveransavdelningen inom dig skickar texterna och orden från djupen i fantasin får ett stort välkomnande.

Förvildade suddgummin

Från takterrassen ser vi att havet har lagt sig och små vita gäss reser sig och dyker om vartannat. Som förvildade suddgummin far de över det blå. De suddar ut prestationskrav och tankar om att inte kunna skriva. Suddar ut dåligt självförtroende och hårda ord från den inre rösten. Suddar ut inre bilder med hinder för det fria skapandet. Och ger plats åt var och ens oanade möjligheter när det gäller att skriva och berätta på sitt eget sätt, med sin egen unika kraft. Ohämmat och öppet undersökande, förväntansfullt skummande.

Skrivandets ström

Skrivandet sker i en ström som vi i stunder har förmånen att vara del av, säger Ann Westermark och ger ett talande exempel: Tycker du om att flyta på rygg i havet? Du behöver var så avslappnad att du inte sjunker och samtidigt så koncentrerad att du låter dig bäras. Den som vill kan lära sig att flyta, såväl på rygg i havet som i skapandeströmmen i skrivandet, men det krävs koncentration och träning. Och när vågorna går höga kan det vara klokt att inse det och invänta det rätta ögonblicket.

Ann Westermarks egna metoder

Ann är från början utbildad kommunikatör och professionell skribent och reporter, som hoppade av det yrkesmässiga skrivandet för att undervisa andra i sina förmågor. Under sin långa yrkeskarriär har hon utvecklat ett eget sätt att arbeta hälsofrämjande med berättande, skrivarkurser, skrivarretreater och även skrivterapi. Hennes författarverktyg Författarkortleken finns idag representerat på många av landets skrivarkurser. Hon har även utvecklat metoder för livsberättande och skrivterapi, varav några nämns här nedan.

  • Skriv stjärnorna på linjen

En kreativ metod i fem steg (Rötter, Vingar, ”Hemma”, Livsuppgift och Gåva) för styrkebaserat, självbiografiskt och livsberättande skrivande.

  • Skrivhjärtat

En pedagogisk metod för terapeutiskt skrivande. Vill du skriva dig till ökad självinsikt med hjälp av ett lekfullt, strukturerat terapeutiskt skrivande från hjärtat? Skrivhjärtat är en modell i sju steg (Famnen, Fantasin, Frågorna, Fördjupningen, Förankringen, Förflyttningen och Förvandlingen) som kanske kan vara något för dig. 

Mina favoriter bland Anns metoder är:  

  • Responsen som gåva – Specifik, Sann & Snäll

När det handlar om att ge respons lär hon ut sin tre ”respons-ess”; Specifik, Sann och Snäll vilka hon vill ska genomsyra sättet att återkoppla på en text.

  • Kärnmetoden

Kärnmetoden hjälper den blivande författaren att strukturera sitt material genom att utgå ifrån och arbeta runt kärnan; intuitivt och samtidigt strukturerat. Hon använde sig själv av Kärnmetoden i skrivandet av Skrivandets energi. 

Mellan känt och okänt, mellan medvetet och omedvetet, bortom rätt och fel delar Ann Westermark med värme sina egna erfarenheter och låter läsaren ta del av både anekdoter och skrivövningar i Skrivandets energi.

 

Jag har läst…

Bok: Skrivandets energi – skriv i strömmen mellan känt och okänt

Författare: Ann Westermark

Förlag:  Skrivhälsan AB förlag

 

 

 

Foto på bok och miljö: Annika Jacobsson
Foto på Ann Wetsermark: Lisbeth Hedberg
Text: Annika Jacobsson