Lasse Ekholm

Skrivboken med Lasse Ekholm är en grundläggande praktisk vägledning i skrivandet, för den som vill starta från början. Boken vänder sig i första hand till barn och unga som drömmer om att skriva men passar även bra för vuxna nybörjare. Lasse Ekholm vet vad som griper tag i läsaren och berättar hur och varför. I boken delar han med sig av skrivknep, intressanta skrivövningar och förslag till hur man steg för steg bygger upp en längre berättelse.

Genom att läsa får man ett större ordförråd och tränar upp sin känsla för språket automatiskt. Orden skapar inre bilder och fantasin får gymnastik , säger Lasse Ekholm i sin bok. Han uppmanar till att göra till en vana att skriva något varje dag. Skriv korta ögonblicksbilder av vardagliga händelser, gör korta ordskisser av platser och människor du möter. Skriv på det sätt som passar just dig och om det du känner för.

Råd till dig som vill skriva bättre berättelser: Läs massor med böcker.

— Lasse Ekholm

Lasse Ekholm (1936 – 2019) har som svensk barn- och ungdomsboksförfattare skrivit ett trettiotal barn- och ungdomsböcker, varav flera för ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Efter att han examinerades från Lärarhögskolan i Stockholm arbetade han som lärare. Lasse Ekholm har även jobbat som radio- och Tv-producent och som viltvårdare i Zambia. Under åren 1995–1999 var han medlem av Svenska barnboksakademien. Han gick bort 2019.

Mina godbitar från boken är:  

 Att beskriva personer

Vad vore böckerna om Pippi Långstrump om inte karaktären Pippi fanns? Det är med personerna som vi lever oss in i berättelsen. Personerna får oss ibland att gråta eller skratta och att läsa vidare för att få veta hur det ska gå för dem. I Skrivboken delar Lasse Ekholm med sig av tips på hur du beskriver en person och en komihåglista över vad som kan vara bra att känna till om en person.

UTANPÅ                                   INUTI                                          OMKRING

Röst/språk                                   egenskaper                                  familj

kroppsbyggnad                         hemligheter                                 ovanor

kläder…                                       rädd för…                                   dagliga vanor…

Skrivövning: Gör en beskrivning av dig själv i tredje person – utanpå, inuti och omkring. Låtsas att det är någon som tycker mycket om dig som gör beskrivningen…

Att beskriva platser

Med en bra platsbeskrivning tar du med dig läsaren vart du vill i universum och till vilken tidpunkt du vill. Med miljöbeskrivningen bestämmer du var du ska placera berättelsens personer. Lasse Ekholm uppmanar till att beskriva platsen så att läsaren kan skapa inre bilder och tycka sig befinna på platsen. Tänk på att vi har fem sinnen och inte bara syn och hörsel.

Några av Lasse Ekholms frågor som kan hjälpa dig att beskriva en plats:

  • Finns det något som kan göra läsaren nyfiken på vad som snart skall hända?
  • Hör du några ljud och känner du några dofter som berättar något om platsen?
  • Vilka detaljer på platsen berättar om vilken årstid det är och hur mycket klockan är?

Skrivövning: Föreställ dig en riktig härlig plats, ett ställe att drömma sig bort till. Gör en platsbeskrivning till en resekatalog som skall locka människor att åka dit.

På likvärdigt sätt som ovan ger han även tips på hur man ska beskriva en händelse, ett möte, hur man skriver och när man ska använda dialog. Det finns skrivövningar även till dessa kapitel.

Synonymordlistan är ett av författarens bästa hjälpmedel.

— Lasse Ekholm

Lasse Ekholm beskriver skrivandet som ett hantverk, ungefär som att slöjda. En skål du gör i träslöjden behöver putsas och slipas för att bli vacker. För en författare är det lika självklart att hans scener, meningar och ord behöver putsas innan de är klara att visas för någon… Även för vana författare är vägen till en färdig text att putsa och skriva om, putsa igen och skriva om igen och igen…

För den som är på ett lättsamt humör och vill leka med ord erbjuder Lasse Ekholm ett flertal så kallade ordpussel. Tänk dig att varje ord i meningen är en pusselbit. Försök att pussla ihop andra meningar av orden. Alla ord ska vara med och du får inte lägga till några nya.

MUNNEN DROG HENNE TILL SIG OCH KYSSTE EN KOLA NÄR RICO STRÄCKTE PÅ HENNE FÖR ATT TA SARA INTILL SIG

Exempel: Sara sträckte sig för att ta en kola till när Rico drog henne intill sig och kysste henne på munnen

Hur skulle du vilja pussla ihop denna mening?

HÖSTVINDEN STEG UT I MÖRKRET GICK MED DEN TUNGA KALLA CYKELN I ANSIKTET OCH TRAMPADE IVÄG TILL SARA

 

Jag har läst…

Boken: Skrivboken

Författare: Lasse Ekholm

Förlag:  OPAL

 

Text: Annika Jacobsson

E-post: annika@skrivhalsan.se