Magnus R Lindgren

Magnus R Lindgren har skrivit tre böcker; två diktsamlingar och en kortroman. Den senaste diktsamlingen Inbillningsfrisk erbjuder ”en diktares funderingar över tingens tillstånd formulerade under en tid av relativ isolering och social distans”, som det står på bokens baksida.

Diktsamlingen Om det inte hänt hade jag inte blivit (2017) har temat uppbrott och förändring, något Magnus själv har gått igenom. Detta privata (2018) är en kortroman – en experimentellt utformad roman om mellanmänskliga relationer och möten som ger en nära inblick i en passionerad förälskelse.

Vad har boken betytt för dig?

 • Den första boken betydde förstås mycket. Den fick ett fint mottagande i det lilla. Många har berättat att de tyckte mycket om den. Den andra blev nominerad till ett fint pris (Selmapriset 2019) och det var förstås väldigt roligt. Den tredje är ett slags syskonutgåva till den första, men vad den kommer att betyda för mitt fortsatta skrivande av lyrik återstår att se.

Hur kom det sig att du började skriva?

 • Jag skrev som ung. Har sedan arbetat som skribent, copywriter och informatör. Det är möjligen den främsta begåvning jag har. Ann Westermarks skrivarkurser bidrog stort till att jag kom i kontakt med det lustfyllda skönlitterära skrivandet igen i vuxen ålder.

Hur lång tid tog den att skriva?

 • Den snabbaste var Detta privata. Den tog drygt ett år att färdigställa. De andra två har tagit längre tid.

Vilka kurstyper har du gått?

 • Jag har gått en mängd olika kurser hos Skrivhälsan, främst sommarskrivkurser i Kärlingesund, varit på skrivardagar i Göteborg och på Crea Diem bokcafé i Od, på tysta skrivarretreater – både på Kuggaviksgården i Åsa och i Forsvik.

Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?

 • Ann har ett fint sätt att locka fram modet och kreativiteten hos sina kursdeltagare, men böckerna har jag arbetat mycket med på egen hand och med hjälp av olika handledare och skrivande kamrater.

Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?

 • Ett bra sätt är att åka iväg på en skrivarkurs. Andra sätt är att ge sig ordentligt med tid. Jag sitter gärna i min härliga skrivarstuga i Od, särskilt sommartid då jag är långledig.

Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?

 • Att få ihop en fungerande helhet av en massa material och ha tilltro till att det förr eller senare kommer att bli bra även om vägen dit kan vara lång.

Vilken var den viktigaste lärdomen?

 • Att skrivandet är en extremt långsam syssla. Och att man bör ta hjälp och lyssna på sina testläsares synpunkter. Kanske inte alltid göra som de säger, men alltid lyssna på vad de har att säga om din text.

Kommer det fler böcker?

 • Ja, det är jag ganska övertygad om.

Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

 • Skriv först och fundera över utgivning först när du börjar känna dig färdig. Det finns många olika sätt att ge ut sin bok idag.

Var kan man köpa boken?

 • Böckerna kan beställas från förlaget på lealibri.se De finns också på exempelvis Bokus.

Namn: Magnus R Lindgren

Bostadsort: Kungsbacka

Bokens titel: Om det inte hänt hade jag inte blivit (2017), Och detta privata (2018), Inbillningsfrisk (2021).

Utgivningsår: Se ovan.

Utgivningssätt/Förlag: Crowd-founding och egenfinansierad utgivning via förlaget Lea Libri i Göteborg.

 

Text av: Annika Jacobsson