Pojken på klippan av Katarina Wiberg Hedman handlar om det som sker inom en människa som blivit djupt sårad och sviken av någon hon älskat. Den handlar om att läka och försöka bli hel, att komma vidare. Men framförallt handlar den om kamratskap, kärlek och starka familjeband. Kärlek mellan syskon och mellan en far och hans dotter. Berättelse utspelar sig både i nutid, och under 30- och 40-talet, ute till havs. En ondskefull tid där faran lurar djupt nere i haven.
Vad har boken betytt för dig?
‒ Boken har betytt mycket för mig och varit ett fantastiskt roligt projekt att genomföra. Det är många timmars research och leta efter uppgifter, lära sig om sånt jag aldrig trodde jag skulle lära mig något om.
Hur kom det sig att du började skriva?
‒ Jag har alltid tyckt om att skriva och älskar att läsa. Berättandet är centralt i mitt liv på många olika sätt.
Hur lång tid tog den att skriva?
‒ Själva skrivandet har tagit cirka 4–5 år, men det tog 10 år från det jag började till dess att boken publicerades.
Vilka kurstyper har du gått?
‒ Jag har gått på Skrivhälsans skrivarkurs ”Att skriva din bok” samt varit med på skrivarkurs i Kärlingesund och skrivarretreat på Gozo (två gånger).
Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?
‒ Skrivhälsan har betytt oerhört mycket. Den här boken skulle inte existera utan Skrivhälsan och Författarkortleken. Jag fick idén när jag var på skrivarkurs i Kärlingesund och fick ett författarkort med meningen ”Pojken på klippan”. De första inledande raderna i boken är den textsnutt jag hann skriva på tre minuter.
Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?
‒ Jag är väldigt historieintresserad och hämtar mycket inspiration från historien. Men även olika människoöden fascinerar mig. Starka kvinnor som på något sätt sticker ut och utmanar sin tid är intressant. Min övertygelse är att alla människor bär på en spännande historia.
Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?
‒ Det roligaste var dels att grotta ner sig i massa intressanta fakta. Jag spenderade många timmar på Landsarkivet i Göteborg. Men det är också fantastiskt roligt när historien ”berättar sig själv”. Stundtals kände jag mig som ett verktyg för karaktärerna i boken. De ville få sin historia berättad. Det är en märklig, men mycket mäktig känsla. Det allra svåraste och jobbigaste var all korrekturläsning. Den är nödvändig och boken blev mycket bättre efter både 3 och 4 vändor (med stöd från både lektörer och redaktörer).
Vilken var den viktigaste lärdomen?
‒ Det är fullt möjligt att skriva en bok. Jag tycker att jag lärt mig olika berättartekniker och vikten av att låta en text ligga ett tag, men aldrig ge upp den.
Kommer det fler böcker?
‒ Ja, det hoppas jag. Jag håller på med ett manus nu. Utspelar sig också i det fiktiva samhället Fiskebosund.
Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?
‒ Ge inte upp. Det är inte roligt hela tiden, men det är väl värt mödan.
Var kan man köpa boken?
‒ Den finns att beställa hos digitala bokhandlare som Bokus.se och Akademibokhandeln.se med flera. Man kan även beställa den i vanliga bokhandeln och på biblioteken. Den 15:e maj publicerades den även som ljudbok. Inläst av Julia Dufvenius.
Namn: Katarina Wiberg Hedman
Bostadsort: Lyrestad
Bokens titel: Pojken på klippan
Utgivningsår: 2023
Utgivningssätt/Förlag: Lava förlag
Text: Annika Jacobsson