Lena Lind Törnberg delar med sig av den pressade familjevardagen bakom rubrikerna om bokstavsdiagnoser och utåtagerande unga. Berättelsen handlar också om att omvärdera livet, ta en dag i sänder och inte ge upp hoppet. För kanske är det inte för sent, säger Lind Törnberg.
Vad har boken betytt för dig?
‒ För mig har skrivandet av den här boken varit betydelsefull på många plan. Skrivandet av den har följt mig i många år, och jag har gått flera olika skrivarkurser under tiden, vilket har gett upplevelser och skrivarvänner som varit avgörande för mig.
‒ Dessutom visade sig självbiografiskt skrivande vara en genomgripande process, som tvingade mig till en bearbetning av min egen historia, som gick djupare än de terapier jag gått tidigare.
Hur kom det sig att du började skriva?
‒ Jag har skrivit sen jag lärde mig läsa. Så snart jag upptäckte glädjen i att läsa berättelser, ville jag skriva egna. Sedan dess har skrivandet varit min trogna vän genom livet. Det har varit mitt sätt att uttrycka mig och bli synlig när jag känt att jag inte varit bra på att ta plats i social samvaro. Det har även varit mitt sätt att ge uttryck för min kreativitet.
Hur lång tid tog den att skriva?
‒ Det är svårt att säga. Jag har egentligen hela mitt vuxna liv skrivit självbiografiska scener från livet. Men tanken att skriva om livet som mamma formades 2009, på en skrivarkurs i Toscana. Det är fjorton år sen. Riktig fart tog inte skrivandet förrän under skrivarkursen på Gozo med Ann Westermark 2015.
‒ Det hade varit lätt att nöja sig för tidigt, att ge ut en berättelse som inte var färdigbearbetad. Men jag har låtit det ta den tid som krävts för att berättelsen ska bli en genombearbetad gestaltad historia, och inte en privat terapeutisk text.
Vilka kurstyper har du gått?
‒ Från Skrivhälsan har jag gått kursen på Gozo 2015. Utöver det har jag genom åren gått många olika skrivarkurser, och varit med i lokala skrivargrupper. Bland annat gick jag en årslång kurs ”Skriv ditt liv” på folkhögskolan i Norberg, med Ingrid Sjökvist från Liv i Sverige som kursledare, som blev en viktig förutsättning för att boken till slut blev klar.
Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?
‒ När man läser boken ser man att Gozo-kursen är en avgörande del av handlingen. Det var på Gozo berättelsen började ta form, och jag fick verktyg att utveckla den dramaturgiskt. Och dessutom gav gruppens feedback mig den push jag behövde för att känna att det var värt att jobba vidare.
‒ Det var också på Gozo jag träffade min skrivarkompis Anne, som följt mig på vägen sedan dess. Jag vet inte om boken blivit klar och om jag sen vågat ge ut min livsberättelse om vi inte hade bollat texter, åkt på kurser och egna resor tillsammans och pushat varandra ända in i mål och vidare.
Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?
‒ I den här boken är det mest mitt eget liv som varit inspirationen. Men också mina skrivarvänner, deras skrivande och kurserna.
Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?
‒ Det roligaste har varit samarbetet med andra skrivare. Att engagera sig i varandras berättelser och skrivande. Det svåraste har varit att hålla ut, att bearbeta manuset ännu en gång. Och att till slut våga bestämma sig för att texten är bra nog och förtjänar ett fortsatt liv.
Vilken var den viktigaste lärdomen?
‒ Att jag behöver jobba mycket mer än jag trott innan en text blir klar. Men också att jag faktiskt kan ta något i mål. Och att det är mycket bättre att göra det tillsammans. Att hitta skrivarvänner och att dela med sig under skrivprocessen.
Kommer det fler böcker?
‒ Det hoppas och tror jag.
Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?
‒ Rådet jag fick i Toscana när vi pratade om vad som krävdes för att det skulle bli en färdig bok: fortsätt skriva, ge inte upp. Men också: sök upp andra skrivare, skrivarkurser, skrivargrupper IRL och på nätet. Skrivandet kan vara ensamt, men hela processen behöver inte vara det.
Var kan man köpa boken?
‒ På förlaget Vistos sida: Hela jävla alfabetet – Visto förlag (vistoforlag.se)
Men också på nätbokhandlarna.
Namn: Lena Lind Törnberg
Bostadsort: Sundsvall
Bokens titel: Hela jävla alfabetet
Utgivningsår: 2024
Utgivningssätt/Förlag: Visto förlag
Text: Annika Jacobsson