Madeleine Jansson

Kökshjärtan är en autofiktiv kortroman som i rappt tempo skildrar en uppväxt och ett vuxenliv med yttre och inre resor. Ett livsavgörande avslöjande hjälper huvudpersonen att hitta viktiga pusselbitar till sitt sökande efter identitet. Boken berör frågor kring trygghet, öppenhet, livsstil och sexualitet.

Vad har boken betytt för dig?

Att äntligen ha slutfört boken har betytt väldigt mycket för mig. Berättelsen har legat ”på vänt” väldigt länge, ända sedan början på 90-talet. Den har varit med mig både medvetet och i mitt undermedvetna sedan dess.

Hur kom det sig att du började skriva?

Det var av ”nöd” som jag började skriva den här boken, en livshändelse som jag behövde skriva ned, försöka formulera och förstå. Eftersom jag redan innan var intresserad av språk, så blev själva skrivandet allt mer intressant och dessutom hade jag en berättelse som kanske kunde vara läsvärd även för andra.

Hur lång tid tog den att skriva?

Boken har varit ett utdraget projekt som började 1990 och slutade 2020. Jag har inte hållit på i trettio år; skrivandet har pågått i korta perioder med flera års uppehåll ibland.

Jag har jobbat heltid med annat under alla år och har haft svårt att sitta still, få tid, lugn och ro till skrivandet.

Vilka skrivarkurser har du gått?

På nittiotalet gick jag grund- och fortsättningskurs i skrivande på Folkuniversitetet, i början på 2000-talet en kurs på Skrivarakademien.

Det som till sist fick fart på mig och inspiration till att slutföra boken var Sommarateljén vid Mullsjö folkhögskola 2016 och kursen i kreativt skrivande med Ann Westermark som kursledare.

Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?

Ann och Skrivhälsan gav mig den sista puffen med råd, tips och coaching för att äntligen slutföra boken. Trettio års födslovärkar var äntligen över! Ovärderligt.

Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?

Inspirationen tas från relationerna, speglingarna i andra, människors beteenden, det sociala samspelet och det som skaver. Jag blir också inspirerad av hjärnans vindlande och föränderliga förmågor. Minnen, glömska, känslor och förstånd.

Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?

Det roligaste i min process har varit skrivarkurserna och den inspiration jag fått av kursledaren och de andra kursdeltagarna. Väldigt kul har också varit de gånger jag känt ”flow”, när orden bara flödar utan att jag ens hinner tänka och tiden upphör att existera. När jag tittar på texten efteråt och knappt behöver redigera. Det har inte hänt så ofta, kan jag säga.

Det svåraste för mig har varit att sitta still, hitta lugnet, koncentrationen och att få till skrivandet, ta mig tiden.

Det har varit ett högst frivilligt projekt och det hade förmodligen varit lättare om någon hade tvingat mig att skriva boken.

Vilken var den viktigaste lärdomen?

Att det är fruktansvärt svårt att skriva en roman, att få till alla delar som krävs för ett färdigt verk. Det är därför jag inte kan säga att min roman är färdigställd. Men jag är klar med min bok, den är slutförd.

Kommer det fler böcker?

Jag har börjat fundera på ett nytt projekt men inte riktigt landat i vad det ska bli. Kanske en samling av essä/dikt/ kåseri eller en mer djupgående skildring om någon som förekommer i min bok. Vi får se.

Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

Ta dig tid. Gå på kurser, åk på läger, interagera med andra. Skriv, öva, skriv.

Författarkortleken, jättebra!

Var kan man köpa boken?

Kökshjärtan kan köpas direkt från mig: Pris inkl. porto 198:- . Avhämtning 150:- i butik på Söder, Stockholm. Finns även som E-bok där sådana säljs. Kontakt:

madeleine@adessostockholm.se

 

Namn: Madeleine Jansson

Bostadsort: Stockholm

Bokens titel: Kökshjärtan: Fragment och flimmer

Utgivningsår: 2020

Utgivningssätt/Förlag: Vulkan Media

 

 

 

Text: Annika Jacobsson