En stund på jorden av Isabella Murray är en gripande och varm kärleksroman. Romanen handlar om kärlek, förlust, död och sorg och om skönheten i det djupt mänskliga. Det är en berättelse med både allvar och tillförsikt. En bok om att åldras i förundran och tacksamhet över att ha fått vara med om alltsammans.

Vad har boken betytt för dig?

‒ Det har varit en sammanfattning av viktiga stunder ur mitt liv i ett existentiellt sammanhang. Jag har velat skriva om liv och död, om kärlek mellan två kvinnor, om mord och konsekvenser, om mod och vemod, om löpning och vinterbad, hemmafödslar, tröstehundar och om att åldras i tacksamhet över allt som är och varit.

Hur kom det sig att du började skriva?

‒ Jag har skrivit dagbok hela mitt liv och alltid haft drömmar om att skriva böcker. Jag gick en skrivarkurs på distans hos Johanna Wistrand med en massa startmeningar som jag lekte med. Gick sedan skrivarkursen ”Skriv din bok” med Ann på Skrivhälsan. Vi träffades fyra söndagar och delade texter med varandra och gav respons sant, snällt och specifikt.

Hur lång tid tog den att skriva?

‒ Började på just denna bok 2014. Haft många uppehåll, då har ofta Ann uppmanat mig att skriva riktigt ”dåligt”!

Vilka kurstyper har du gått?

 ‒ Tror att jag gått de flesta av Anns kurser, alla lika givande. Älskade Anns kurser på Gozo allra mest. Övriga lärare har varit skrivarakademin, folkhögskolekurser, Anita Goldman, Agneta Slonawski, Monika Fagerholm, Eva Lejonsommar. För närvarande går jag en heltidskurs på Österlens folkhögskola i kreativt skrivande.

Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?

‒ Ovärderlig hjälp att lyssna till flödesskrivandets röst. Fantastiska uppläsningar och en trygg skrivarmiljö där allt är välkommet och tillåtet.

Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?

‒ Ur mitt och andras liv. Jag tror att alla människor skriver självbiografiskt och har berättelser att dela.

Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?

‒ Att jag är så oerhört självkritisk, jag vill skriva ännu bättre. Så roligt när det uppskattas det jag skriver, men jag vill alltid att det ska vara ännu bättre.

Vilken var den viktigaste lärdomen?

‒ Att det till sist är jag själv som måste välja hur texten och berättelsen utvecklas och tar form. Jag gick en manusutvecklingskurs i två år med Monika Fagerholm och försökte fördjupa och förstärka. Jag blev inte nöjd. Skickade iväg manus till en lektör och fick mängder av goda råd som jag inte ville fullfölja. Sedan fick manus vila sig helt i två år tills jag i somras plötsligt efter en folkhögskolevecka med Eva Lejonsommar fick lust att gå in igen och bara stryka allt jag inte gillade i min text. Sedan efter ett telefonsamtal med Ann, skickade jag in till förlag. Träffade Josefin Lassbo på Lassbo förlag och skrev kontrakt med henne.

Kommer det fler böcker?

‒ Ja, det hoppas jag! En barnbok om ängladjur och en novellsamling trängs om utrymme härnäst.

Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

‒ Skriv och läs, skriv och läs och delta i så många skrivarkurser du förmår. Folkhögskolornas kurser är gratis, vilken fantastisk förmån det är.

Var kan man köpa boken?

‒ Adlibris, Bokus och av mig.

 

Namn: Isabella Murray

Bostadsort: Göteborg

Bokens titel: En stund på jorden

Utgivningsår: 2024

Utgivningssätt/Förlag: Lassbo förlag

 

Se filmen från Lassbo förlag: https://www.lassboforlag.se/forfattare/isabella-murray