”Jävla underbara diabetes” av Mats Michaneck

I boken Jävla underbara diabetes berättar Mats Michaneck om sina tankar och intryck som nybliven diabetiker och hur han gick tillväga för att ta hand om sin hälsa och slippa mediciner. Boken handlar om Mats Michanecks första år efter att han fått beskedet om att han har diabetes typ2 och hur han gjorde en livsstilsförändring för att försöka få ordning på kroppen för att kunna klara sig utan mediciner.

Vad har boken betytt för dig?

‒ Den har varit ett sätt att få perspektiv på den resa som jag valde att göra. Jag hade kunnat fortsätta leva som vanligt men då hade jag också gjort mig beroende av att ta insulin och metformin. Nu valde jag att försöka förändra mitt liv och på cirka tio månader kunde jag sluta med insulin och efter ytterligare några månader även med metforminet.

Hur kom det sig att du började skriva?

‒ Jag har skrivit sedan jag lärde mig stava. Jag har alltid velat berätta historier. I början var det varianter på böckerna jag läste från tioårsåldern upp genom högstadiet och gymnasiet.

Hur lång tid tog den att skriva?

‒ Till att börja med skrev jag sporadiskt och mest för min egen skull. Efter hand som jag kunde se att det blev en berättelse som kanske kan inspirera andra blev det mer allvar. Totalt kanske jag skrev till och från under drygt ett år på ledig tid.

Vad fick dig att anmäla dig till Skrivhälsans skrivarretreat i Åsa i pingsthelgen?

‒ Jag ville testa hur det kunde vara att få arbeta koncentrerat i en lugn och inspirerande miljö. Det blev verkligen vad jag hoppades, vad gäller att varva ner och få tänka igenom det jag håller på med nu, en relationsroman med feelgoodkänsla.

Vad fick du ut av skrivarretreaten vad gäller din nya, pågående roman?

‒ Jag är i bearbetningsfasen och det var skönt att inte ha några störande måsten. I Åsa kunde jag fokusera på min text och vad jag behöver bearbeta för att göra den ännu vassare, roligare och förhoppningsvis bättre.

Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?

‒ Från allt möjligt. Hela världen är en uppsjö av händelser och situationer som med en skrivande knorr kan bli fantastiska historier. När jag reagerar på något med tanken: ”Tänk om …!” då vet jag att det kan bli något.

Vad har varit det roligaste och svåraste under skrivprocessen avseende din första respektive pågående bok?

‒ Den första boken var en personlig skildring av mina egna upplevelser. Det svåraste var nog att välja bort delar som inte behövdes för själva historien. Det är mycket som händer under ett år, men jag valde att fokusera på hur jag hanterade omställningen utifrån sjukdomen. Det roligaste var när boken var klar och att då få höra från någon att den var inspirerande och även om de inte var diabetiker hittade de tänkvärda saker att ta med sig för sin egen del.

Mitt nuvarande projekt är ett rent påhitt av min fantasi. Det roliga är att jobba fram en historia som håller och sedan kunna knyta ihop alla lösa trådar som jag släppt iväg i början. Det svåraste har inte varit något i själva skrivprocessen. Ibland har jag fått ta en paus för att tänka igenom hur jag bäst ska ta mig framåt i berättelsen och hur det i så fall kan påverka annat i manuset.

Vilken är den viktigaste lärdomen?

‒ Att ha roligt, att låta det få ta tid, att det är en process och att det behövs arbetsdisciplin.

Kommer det fler böcker, efter romanen du skriver på nu?

‒ Det råder ingen brist på idéer i alla fall, så det blir det alldeles säkert.

Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

‒ Var realistisk. Läs på hur egenutgivning går till och vad som förväntas av dig som författare. Gör en grundlig research bland alla de förlag och företag som erbjuder egenutgivning för att verkligen hitta det erbjudande som passar just dig och din bok. Var ärlig mot dig själv när det gäller din boks möjligheter på marknaden, även om det är helt okej att drömma. Räkna med att du kommer att behöva lägga ner jättemycket egen tid på att marknadsföra boken och kanske även hitta egna vägar att sälja din bok. Tänk också på att inte lägga ut mer pengar än du kan klara av att förlora. Det låter som ett trist råd, men det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop vid egenutgivning.

Var kan man köpa din bok?

‒ På vulkanmedia.se/butik eller hos nätbokhandlare som till exempel Bokus.

Namn: Mats Michaneck

Bostadsort: Göteborg

Bokens titel: Jävla underbara diabetes – Hur jag lärde mig leva med diabetes typ 2 utan mediciner

Utgivningsår: 2019

Förlag: egenutgiven via Vulkanmedia (www.vulkan.se)

 

Text: Annika Jacobsson