Inkaportalen av Britta Hedén

Britta Hedéns båda romaner Inkaportalen – genom tid och rum och Artiska portalen – den samiska kraften från norr bygger på historiska och kulturella fakta, vilka ger en trovärdig grund till och ramar in författarens fiktiva berättelser om de glömda tidsportalerna. ”Efter mina resor till Peru var det som om historien själv ville skrivas”, berättar Britta Hedén. En halvtimmes skrivande om dagen är ett av hennes recept för att bli klar med boken.

Vad har böckerna betytt för dig?

 • De har tagit mig med på en fantastisk resa, både i andra kulturer och på resan från idé och text till färdig bok.

Hur kom det sig att du började skriva?

 • Jag hade tidigare aldrig en tanke på att skriva en bok, även om jag alltid älskat att läsa böcker. Efter mina resor till Peru var det som om historien själv ville skrivas och komma ut även till andra. Det var också en tillfällighet att jag såg Skrivhälsans kurs som lockade mig och kunde inte släppa tanken på att gå den förrän jag anmälde mig.

Hur lång tid tog böckerna att skriva?

 • Jag började skriva Inkaportalen 2012 och den gavs ut 2017 och som nyutgåva 2021. Under skrivprocessen arbetade jag heltid och det hände flera saker i livet varpå det tog tid. Arktiska portalen gick fortare att skriva.

Arktiska Portalen av Britta Hedén

Vilka skrivarkurser har du gått?

 • Jag har gått på Skrivhälsans endagarskurs och helgkurs i Göteborg samt deras skrivarkurs och skrivarretreat på Gozo.

Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och böckerna?

 • Det var en fantastisk hjälp när jag började skriva ner alla tankar jag fått från resan och inte kunde förstå hur jag skulle få ihop detta till en bok. Då sa Ann till mig ”Nu har du skrivit en bok till dig själv, så nu kanske du ska skriva en bok för andra”. Då lossnade det och jag kom i gång med skrivandet och flödet. Det handlade också om att ge utrymme för det kreativa skrivandet och inte fastna i detaljerna och grammatiken, i alla fall inte i början. För här satt många år av skoluppsatser där jag fått rödmarkeringar för grammatiken, och inget positivt alls för de kreativa historierna jag skrev om.

Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?

 • Jag har den förmånen att inspirationen och berättelsen kommer till mig. Främst är det mina resor och möten med andra människor samt deras kunskap som gett mig inspiration till berättelserna. Sedan fyller jag på med en omfattande research och egen fantasi.

Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?

 • Det roligaste är att skriva och se berättelsen ta form, eftersom jag inte alltid vet själv hur den blir. Det svåraste och det stora arbetet är att redigera. Det är lätt att bli hemmablind när man vet vad man vill säga. Som tur är har jag haft både vänner och lektörer som sett över texten innan tryck.

Vilken var den viktigaste lärdomen?

 • Att skapa en struktur kring skrivandet. Jag hade i mina skrivarperioder eget krav på mig själv att skriva minst 30 minuter varje dag. Vilket jag kunde klara trots familj, heltidsjobb, pendling och träning. Ibland blev det längre och ibland bara den tiden och sakta men säkert växte boken fram för att till slut bli klar. Viktigt var också att ibland ta en paus för att må bra och få distans till boken.

Kommer det fler böcker?

 • Jag planerar min tredje bok i serien om de glömda tidsportalerna. Tanken med serien är att resa, skriva och göra research om olika kulturer i världen. Vet inte än hur många böcker det blir men planen är, som jag hoppas ska gå i lås, preliminärt 5–6 st.

Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

 • Skriv för att det är roligt, för dig själv och våga ge ut din bok fast det känns läskigt, oavsett om det är via ett förlag eller på egen hand. ”De flesta överlever en bokutgivning” fick jag höra från en god vän när jag var så nervös och tvivlade på boken.

Var kan man köpa dina böcker?

 • Signerade böcker går att beställa via min hemsida brittaheden.se. De finns även att beställa hos Bokus och Adlibris. Inkaportalen, den första utgåvan, finns som E-bok och ljudbok på Storytell, Bookbeat och Nextory.

Jag finns både på Facebook: Britta Heden författare och på Instagram. Ytterligare information finns på Lassbo förlag.

 

Namn: Britta Hedén

Bostadsort: Arvika, Värmland

Böckernas titel: Inkaportalen – genom tid och rum. Arktiska portalen – den samiska kraften från norr.

Utgivningsår: 2021 (Inkaportalen återutgiven med nytt omslag, egen utgivning 2017 via Vulkan)

Utgivningssätt/Förlag: Lassbo Förlag

 

Text av: Annika Jacobsson