Författaren Joy Andersson skriver i sina barnböcker om Lilla Kotten angelägna ämnen som ofta kan vara svåra att prata om, för barn och vuxna. Böckerna handlar om psykisk ohälsa, familjehem, diagnoser, min kropp och din kropp och vad som är okej och inte. Den första boken om Lilla Kotten skrev hon för att stötta sin son i en svår familjesituation, därefter kom det fler böcker och Joy tilldelades 2018 Kungälvs kommuns kulturstipendium.
Kottens mamma blir sjuk
Kotten bor med sin mamma i en lägenhet. Han har ingen pappa och älskar att bygga med lego. En dag blir Kottens mamma sjuk. Kotten måste flytta till ett familjehem när mamma ligger på sjukhuset. Boken handlar om hur Kotten och mammas liv förändras när Kottens mamma går in i en depression. Boken hjälper barn att förstå känslor och tankar kring föräldrars sjukdom.
Kottan har en hemlighet
Kottan bor med sin familj i ett fint hus. Hon är en glad och sprallig liten kotta men under ytan döljer sig en mörk hemlighet. I skolan pratar fröken om min kropp och din kropp, stopp min kropp. Kottan tar mod till sig och berättar sin hemlighet som handlar om ett barn som utsätts för sexuella övergrepp. Boken är ett underlag till att prata om svåra saker med barn och vänder sig huvudsakligen till barn som misstänks vara utsatta eller har varit utsatta för övergrepp. Den går även bra att läsa för barn som inte varit eller är utsatta.
Kotten bor inte hos mamma
Kotten är 9 år och bor inte hos sin mamma utan i ett familjehem. Kottens mamma är sjuk men de träffas regelbundet. I Kotten bor inte hos mamma får vi följa Kotten och mamman i deras liv, där Kotten har många frågor till sin sjuka mamma och hon svarar så gott hon kan. I boken får barn på ett lätt och lekande sätt veta vad familjehem, socialtjänsten, diagnoser och psykisk sjukdom är.
Kottens mamma blir sjuk och Kotten bor inte hos mamma riktar sig till barn i åldern 4–7 år respektive 7–10 år och tar upp ämnet psykisk ohälsa. Kottan har en hemlighet riktar sig till barn 4–8 år och tar upp ämnet sexuella övergrepp på barn.
Året 2018 tilldelades Joy Andersson Kungälvs kommuns kulturstipendium. Stipendiet ges till personer som visat prov på lovande förutsättningar att bidra till kulturlivet. Stipendiets motivering: Joy Andersson har tagit sina egna personliga erfarenheter och låtit dem vara grunden till barnböcker som på ett lätt sätt tar upp svår och allvarliga ämnen… Kungälvs kommun vill med Kulturstipendiet uppmuntra till fortsatt arbete för att ge barn en möjlighet att läsa om svåra ämnen.
— Det är viktigt att prata med barn om psykisk ohälsa, sjukdom, min kropp, din kropp och vad som är ok och inte. Genom att prata med barn kan barnet bearbeta och förstå vad det är som händer förklarar Joy Andersson.
Vill du köpa boken, gå till författarens hemsida Lilla Kotten
Text: Annika Jacobsson