Kursdeltagare: Agneta Wedenberg

Bostadsort: Borgå (Finland)

Kurstyp: 1.Skrivarkurs 2. Skrivarretreat

Plats: 1. Malta 2. Zanzibar År: 1. 2017, 2. 2020

 

Vad ville du få ut av kursen? 

Malta:  Jag ville få ut mera av den skrivarglädje jag fick av Författarkortleken som jag köpt på nätet. Nyfiken på vad annat som Skrivhälsan kunde erbjuda. Och jag ville satsa på mitt skrivande efter ett uppehåll på 15–20 år. Någonstans hittade jag så modet att anmäla mig till kursen på Malta.

Zanzibar: Efter Malta skrev jag mycket, självbiografiskt och haikudikter. Men sedan mattades mitt skrivande av. Livet kom emellan, jag bytte jobb och det fanns plötsligt inte längre samma behov eller energi för skrivandet. Då anmälda jag mig till Zanzibar. Jag ville komma tillbaka till flowskrivandet och till glädjen i skrivandet. Att det samtidigt var ett välgörenhetsprojekt var definitivt ett plus.

Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig?

Malta: Insikten att jag duger, att mina texter till och med uppskattas. Att få uppskattning på en text om en 12-årig Nisse som åker buss till stan. En sådan lycka! En känsla jag sent kommer att glömma.

Zanzibar: Att sitta i en ring av kurskompisar, höra havets brus, att ge och få respons på texter. Skrivarkompisar och lärare som bekräftar mig som skribent och som individ. Som ser saker och samband som varit dolda för mig.

Vilken var den viktigaste lärdomen på kursen?

Malta: Ann sa till mig sista dagen: ”Agneta, jag tror bestämt du är både klok och modig”.

Zanzibar: Att det finns en skrivargemenskap som ger så mycket, samtidigt som jag inser att jag har något att ge de andra.

Vad tog du med dig i övrigt från kursen?

Malta: mitt eget valspråk ”Lycka är en vässad penna”, minnen av massor av skratt och lite tårar, många berörande historier. Malta var fint med varmt hav, trevliga människor, god service, omskötta katter och god mat.

Zanzibar: Glädje, skratt, lyckan under en tidig reflektionspromenad och vetskapen om att jag har en skrivarsyster. En kärleksfull pedagogik i skolan Tamani School för barnen och det kändes så bra att kunna skänka lite Muminböcker till deras bibliotek. Ön Zanzibar med sina vita stränder är antagligen så nära paradiset man kommer på jorden. Färger, rytmer och god mat.

Den röda tråden som Ann Westermark har är hälsofrämjande skrivande och hälsofrämjande kommunikation. Har du upplevt att skrivandet har varit hälsofrämjande för dig?

När man är på kurs, sitter där och skriver eller lyssnar på andras berättelser, så tänker man inte på att det är hälsofrämjande. Man är bara i nuet och njuter av situationen. Först senare kommer insikten. Både det egna skrivandet och den respons man får, är hälsofrämjande. Kommunikationen med Ann och med andra på kursen, ger hälsa. ”Shame dies when stories are told in safe places” (Ann Voskamp) läste jag på Instagram. En bra beskrivning av vad som händer under en skrivarkurs.

Har du hållit kontakt med någon kursdeltagare. 

Ja, med Annika från kursen på Malta. Jag åkte till Göteborg följande år (2018) när det var bokmässa, träffade Annika och gick på Skrivarhälsans middag! På middagen deltog också andra från Maltakursen. Med Annika har vi sporadiskt kontakt via sociala medier, hon är flitigare att hålla kontakt än vad jag är. Det uppskattar jag massor.

På Zanzibar träffade jag Susanne. Vi kallar varandra systrar. Vi bokade in en helg i augusti 2020 när vi skulle ses hos Susanne. Tyvärr kom Corona pandemin i vägen. Men vi kommer att ses igen. Förr eller senare. 

Både med Annika och med Susanne har det varit tal om att åka på skrivarkurs igen. Kanske Zanzibar år 2022?

Text: Annika Jacobsson

Foto: Studio Lindell Borgå, Finland)