Kursstart

Söndag

18

Augusti

2024

Skrivterapikurs: Skrivhjärtat – dörren på glänt.

Skrivterapikurs: Skrivhjärtat – dörren på glänt.

Skrivhjärtat – dörren på glänt, är en kreativ processledd introduktion till ett hälsofrämjande, konstnärligt fritt skrivande och skapande med den svenska strukturerade skrivterapimetoden Skrivhjärtat. Vi träffas en sommardag och kväll i juli eller augusti på anrika Drottning Kristinas Jaktslott högt beläget på Otterhällan i centrala Göteborg, klockan 11.00 – 19.00 (förlängt till klockan 21.00 om man vill avsluta kvällen med övriga deltagare på närbelägen restaurang). Bor du inte i Göteborg och vill ha övernattning finns många trevliga hotell och vandrarhem centralt i olika prisklasser.

Vi startar dagen kl.11-11.30 med registrering, välkommen hit, landa, husesyn, hälsa på varandra och en enklare fika. Därefter samling, utdelning av material och presentation av skrivarkursen och metoden – och så är vi i gång. Vid vackert väder använder vi även jaktslottets trädgård med utebord och stolar, där vi i sol och skugga kan skriva och processa enskilt och i smågrupper. Jakten blir för vår del inga rådjur i det yttre, utan ett fredligt livsbejakande äventyr med kreativt skrivande och ett varsamt glädjefullt utforskande av själsliga frågeställningar, symboler, sagor, myter och insikter. Slottet – som inte är något slott i ordets rätta bemärkelse, men likaväl säreget, charmigt och trivsamt – får spegla vårt inre rum.

Skrivterapikursen Skrivhjärtat – dörren på glänt, är en introduktion av metoden Skrivhjärtat och passar dig som vill skriva för skrivandets skull i kombination med att skriva för hälsa och personlig utveckling. Vi gläntar på inre dörrar och tränar via skrivandet på att bättre förstå oss själva och att lojalt och tryggt stå kvar på vår egen sida, oavsett hur mycket det kan blåsa utanför. Metoden omfattar ett mjukt avtäckande skrivande och skapande, inramat av kreativitet, självomsorg och medveten närvaro. Denna dagskurs omfattande 8 timmar med   eventuell eftersits kan ses som ett smörgåsbord med godbitarna från helgkursen Skrivhjärtat Skrivterapi grundkurs. Har du redan gått helgkursen en eller flera gånger och vill du ha påfyllning är du självklart också välkommen.

Kort om metoden

Med skrivandets och skapandets hjälp tar vi oss vidare i våra livsfrågor och livserfarenheter, tack vare den strukturerade 7-stegsmetoden Skrivhjärtat; varsam, hållande och samtidigt kraftfull. Vi arbetar med stegen

 1. Famnen
 2. Fantasin
 3. Frågorna
 4. Fördjupningen
 5. Förankringen
 6. Förflyttningen
 7. Förvandlingen

Vi provar på intuitivt skrivande, med kommunikation mellan medvetet och omedvetet, vi arbetar med flöde och form, och mycket annat. Den högra hjärnhalvan, som är dominant för det visuella, för intuition och drömmar, relationer, upplevelsen av mening och sammanhang och av att upptäcka det ”nya”, premieras i metoden och får sin självklara plats i samarbete med den ofta mer använda vänstra hjärnhalvan. Metoden Skrivhjärtat tog jag fram och presenterade i bokform 2008, och sedan dess har jag haft hundratals deltagare som arbetat med den, och jag har fått höra, och även själv fått ta del av, många starka berättelser kring allt positivt som har skett tack vare skrivandet och upplevelserna runt det. En helt ny och innehållsmässigt fördjupad utgåva av boken Skrivhjärtat ges ut våren 2024 (A Westermark, Skrivhälsan Förlag) och ersätter den tidigare boken.

Det som utmärker Skrivhjärtat-metoden är att den utgår från kreativitet och det fria skapandet i en lekfull kommunikation mellan medvetet och för-/omedvetet, bortom ”rätt och fel”. Basen utgörs av medveten närvaro och självomsorg, och målet är existentiell hälsa via ökad självkännedom om de egna verkliga behoven i kombination med förståelse för och förmåga att hantera livet som det är.

Teoretisk grund

Skrivterapimetodens teoretiska del har sin grund i min egen erfarenhet av terapeutiskt skrivande som barn och ung vuxen samt från många års arbete med utvecklandet av en egen pedagogisk metod i skrivterapi. Därtill finns starka influenser från olika skolor, såsom Jungiansk psykologi analytiskt orienterad, Bildterapi (Niarte), drömarbete enligt Monte Ullmans metod, Mindfulness och självmedkänsla och självomsorg, KASAM enligt Aaron Antonovski och från inspiratörer såsom Joseph Campbell, Julia Cameron, Marie-Louise von Franz, Clarissa Pinkola Estés, Brené Brown, David H Rosen, Donald W Winnicott med flera, och så psykologiprofessor James W Pennebaker som vi har forskningen om skrivterapi att tacka för. Se mer om Skrivterapimetoden Skrivhjärtat på hemsidan under Skrivterapi.

Deltagare som har arbetat med metoden brukar förvånas över hur mycket man lär sig om sig själv och sitt inre liv på kort tid. Det första steget ”Famnen” gör som regel snabbt en positiv skillnad – och ibland förändras den inre kommunikationen för resten av livet, ett litet steg i taget i takt med att man tränar på metoden. Så har det varit för mig, Ann. Skrivandet och förhållningssättet gentemot mig själv via Skrivhjärtat, är och har varit livsavgörande. Jag kan bara säga tack till skrivandets läkande kraft och glädjen som kommer ur ett skrivande hjärta.

Vem kan delta?

Jag brukar säga att den som vill delta kan göra det. Inga som helst krav på tidigare erfarenhet av skrivande, men en vilja och öppenhet för att prova är välkommet. Som på alla kurser behöver du, om du har svårigheter i livet just nu, känna att du i grunden är stark nog att ingå i en grupp. Du behöver kunna ”bära dig själv”; det vill säga ta hand om dig och dina behov, så att du kan gå ifrån om du behöver, och själv be om alternativa övningar om du vill ha det. Om du tar huvudansvar för dig själv, så hjälps vi åt tillsammans i gruppen. Genom åren har grupperna blandats på ett härligt sätt, med några som är sjukskrivna för utmattningsdepression eller annat, några som är nyfikna på att lära sig mer om sig själva, några som arbetar professionellt inom vård, rehabilitering, socialtjänst eller kyrka, med samtal och psykoterapi, och kanske andra som bara älskar att skriva och vill testa ett annorlunda arbetssätt.

Lunch och fika:

Lunch och fika på jaktslottet är genomgående vegetariskt och laktosfritt. Om du är glutenintolerant eller har allergier, meddela mig i samband med bokning. En förfrågan om allergier och intoleranser kommer även att skickas till dig i bekräftelsemejlet.

Kom som du är:

Vad behöver du då ta med dig till skrivterapikursen? Kom som du är; allt finns på plats. Vill du ta med egen skrivbok, dator eller padda kan du göra det, men inget som helst krav. Skrivbok, penna och övrigt material får du på plats.

I priset ingår:

Skrivterapikurs, 8 klocktimmar, med processledd undervisning, i vilken du får skriva med hjärtat, och strukturerat lära dig på de sju Skrivhjärtat-stegen i metoden. Lokalhyra, lunch, bordsvatten, fika och frukt ingår i kursavgiften, liksom skrivbok, penna och enklare arbetsmaterial för möjlighet till fortsatt hälsofrämjande skrivande med metoden på hemmaplan. Ingår ej: Nya Skrivhjärtat (utkommer våren 2024) finns på plats för försäljning till specialpris för den som önskar denna. Efter kursens slut finns chans att avsluta kvällen med gemensam middag för eftersnack och avkoppling på restaurang en kort promenad från jaktslottet, klockan 19.30-21.00. Avslutande middag bekostas på egen hand.

Hör gärna av dig om du har frågor om kursen och kursinnehållet. Skrivterapikursen erbjuder många möjligheter men inget som helst krav på att skriva, läsa och dela med sig om man inte vill. Jag hoppas att du vill vara med och ser fram emot din kursanmälan. Om du vet att du vill delta, vänta inte för länge med din bokning då antalet platser är begränsat. Är det din tur nu? Välkommen.

Pris: 2900 sek (inkl moms)

Boka din plats

För att säkra din plats använder du länken för bokning.

Välkommen: 18 augusti 2024.

Start: Kl. 11.00-11.30.

Hitta hit: Drottning Kristinas Jaktslott har adressen Otterhällegatan 16 och är beläget i stadsdelen Inom Vallgraven i centrala Göteborg.

Karta:

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1) med inriktning skrivande och hälsofrämjande kommunikation.

Kontakt: Tel. 0705 – 132456 (Ann Westermark)

Kursinfo

Kursdatum: 18 augusti 2024.

Plats: Drottning Kristinas Jaktslott, Göteborg

Pris: 2900 kr

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1) med inriktning skrivande och hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Intresseanmälan

  Jag anmäler mig (ej bindande) till följande kurs (ange kursnamn och datum, ex. "Skrivarkurs på Malta, oktober"):

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon, gärna mobiltelefon

  Adress

  Postnummer och ort

  Eventuellt företag/organisation för faktura

  Övrigt, exempelvis allergi/överkänslighet, vegetarisk kost, önskan om enkelrum etc.