Kursstart

Torsdag

25

april

2024

Skrivarkurs på Gozo

Skriv på glädjens ö i Medelhavet

I april (2024) är det äntligen dags igen för skrivarkursen med (frivilligt) tema självbiografiskt skrivande, på Maltas vackra systerö Gozo mitt i Medelhavet. Gozo betyder “glädje” och skrivarkursen med Ann Westermark går helt i glädjens tecken, i vacker och vilsam miljö vid en strand på Gozo. Vi skriver från hjärtat och delar med oss till varandra, med tid för både kursledning, egen skrivtid, gemenskap och härliga bad och utflykter.

Den här skrivarkursen i april-maj skiljer sig från skrivarkursen jag har haft på Malta i oktober varje år, genom att vi befinner oss på en ännu mindre ö vid en egen liten strand där det är tyst och nästan bilfritt, och sagolikt vackert. Temat är självbiografiskt skrivande (frivilligt, man skriver vad man vill) med ett lugnare tempo än på oktoberkursen, och vi ser inte endast till formen i skrivandet utan även till innehållet. Skriver du självbiografiskt är det du berättar, och det andra berättar för dig, i sig lika viktigt som formen för hur det berättas.

Skrivarkursen på Gozo är lite av en hälsoskrivarkurs då vi har dubbelt fokus; både på att skriva i skuggan under solen på ett tak och att samtidigt ha det riktigt bra på glädjens ö i Medelhavet. Vi promenerar, badar, äter gott och njuter av naturen och stillheten. På 4-stjärniga trevliga kurshotellet St. Patrick´s, mitt i den vackra bukten med hav och bad rakt utanför, finns det mesta man kan önska sig, och vi som ingår i skrivargruppen brukar bo där. Skrivhälsan har reserverat ett antal rum för de aktuella kursdagarna och hotellet ber var och en av oss att boka direkt via hotellet och ange att man ingår i Team Skrivhalsan. Vi behandlas som en grupp och får bland annat tillgång till takterrassen där vi har vår kurslokal med utsikt över bukten. De absolut bästa baden får vi här i bukten.

Vi tycker om kurshotellet för dess läge, för att personalen är tillmötesgående och för att vi kan sitta på taket och skriva – med utsikt över Xlendi och havet. Hotellet är rent och trevligt med rum i olika prislägen, både med och utan havsutsikt. Du väljer mellan Sea View (full havsutsikt), Valley View (utsikt över dalen) åt andra hållet och ett tredje alternativ som är med fönster ”inomhus” mot en innergård. Utsikt mot innergården har det lägsta priset och är ett bra alternativ för den som vill komma ner i pris för boendet, och ändå bo på kurshotellet. St. Patrick´s är det finaste och trevligaste hotellet i Xlendi men om du är sent ute och det skulle vara fulltecknat finns flera andra hotell precis intill, varav ett par kan rekommenderas (som vi känner till).

Skrivarkursen på glädjens ö Gozo passar dig som vill skriva om ditt liv, eller om annat, tillsammans med andra likasinnade – och samtidigt njuta av stillheten. Om Malta är litet och lugnt är Gozo pytte-litet och rena rama landsbygden. I den lilla byn där vi bor finns ett par mindre pubar och 10-15 restauranger samt ett par servicebutiker. För att handla annat får man ta sig till huvudstaden Victoria, som man når enkelt med buss från hotellet (tio minuters resa) eller med cirka 30-40 minuters promenad för den som tycker om att röra på sig. I Victoria finns allt du kan behöva och det ingår en tur dit med skrivargruppen redan på eftermiddagen den första kursdagen i Xlendi. Den som en gång har varit i denna lilla by kommer att vilja återvända.

Programmet i korthet

Skrivarkursen i den lilla byn Xlendi på Gozo pågår 25 april kl. 18 på kurshotellet till 1 maj klockan 17 med avslut i Valletta.

På torsdagskvällen inleder vi med ett välkomstmingel på hotellet, med enklare smått & gott, ostar samt vin och alkoholfri dryck följt av en promenad i byn och utdelning av karta och detaljprogram. Dagen därpå startar kursen med lärarledd undervisning på hotelltaket kl. 10–13.

Frukost på hotellet kl. 09.00. Och för den som vill: promenad i de vackra omgivningarna och morgondopp kl. 08.00. Morgon- och förmiddagsprogrammet i Xlendi ser likadant ut de fem kursdagarna, 26 april – 1 maj med utflyktsdag en av eftermiddagarna. Från klockan 13 är det ledig tid för lunch, promenader och bad eller siesta (kl. 13–16). Därefter är det mellan kl. 16–19 tre timmars schemalagd skrivtid tillsammans, i tystnad på taket. Gissa om du får mycket skrivet när du avsätter skrivtid på det här viset. Passet avslutas med att den som vill läser något eller tar upp en fråga i gruppen (vid denna övning sitter vi i cirkel). Därpå följer en timmes egen tid inför middagen, och klockan 20.00 träffas vi för att gå ut och äta tillsammans (hela gruppen eller uppdelade i mindre grupper).

Byn är så liten att vi kommer att stöta på varandra hela tiden, och man går självklart och äter precis när och var man vill. Träffpunkten kl. 20.00 är framför allt till för att de som reser på egen hand alltid ska ha någon att gå ut med.

I programmet ingår även utflykter och aktiviteter samt vissa måltider. Se detaljprogram i pdf.

Hitta till Gozo

Från Maltas flygplats tar du dig enkelt med buss eller taxi till Gozofärjan på Maltas norra sida, och så tar du en taxi direkt där du går av vid färjelägret på Gozo. Det är en och samma buss hela vägen, som avgår direkt utanför Maltas lilla flygplats, och du får tydliga instruktioner av oss. Bussen tar en och en halv timme och färjan över till Gozo 25 minuter. Det är enkelt att resa på Malta eftersom alla talar engelska och människor är generellt vänliga och tillmötesgående. Bussbiljetten köper du på bussen och färjan betalar du inte förrän på hemvägen igen (under hundralappen). Vill du ha sällskap till Gozo med andra kursdeltagare kan ni ofta samordna resan med buss eller taxi. Så snart du har bestämt dig och betalat in anmälningsavgiften får du kontaktuppgifter till övriga anmälda, så kommer ni överens tillsammans. Och skulle du vilja åka ensam får du utförliga, enkla instruktioner från oss.

Utflykter & Aktiviteter

På torsdagskvällen är det välkomstmingel med mat och dryck på kurshotellet. På fredagen, efter det första kurstillfället på taket kl. 10–13, åker vi gemensamt till huvudstaden Victoria för en god lunch och rundvandring i den fina gamla staden (ingår i programmet). Här kommer jag även att dela ut en frivillig skrivuppgift. Under veckan kommer vi att åka till Maltas minsta ö Comino och sagolika Blue Lagoon med kristallklart turkost vatten en eftermiddag. Buss- och båttur, tur och retur, enklare matsäck och dryck ingår. På tisdagskvällen äter vi en avskedsmiddag i Xlendi tillsammans (ingår ej i priset). På onsdagen (5 maj) beger vi oss till huvudön Malta (båt och buss) för besök och rundvandring i Maltas mäktiga huvudstad Valletta. Du betalar själv din buss- och färjebiljett dit, men i priset ingår en tidig avslutningsmiddag (ej dryck) i Valletta, där vi ska vara klara senast klockan 17 för den som ska direkt vidare till flygplatsen. Några kommer eventuellt i stället att bo över natten till torsdag i Valletta, förslagsvis på centralt belägna Hotel Grand Harbour, för att få njuta av kvällslivet i huvudstaden. Det finns också flera bra och prisvärda hostels mitt i centrum.

Om skrivarkursen

Skrivarkursen passar såväl erfarna skribenter som mer ovana skrivare. Jag blandar som vanligt proffs och amatörer eftersom det har visat sig gynna kreativiteten, glädjen och skrivutvecklingen i gruppen. Kursen (lärarledd) pågår på hotelltaket, förmiddagar kl. 10–13. Vi inspireras av Författarkortleken, foto och fotokonst, färger, musik, hav och natur med fokus på skrivglädje och kreativt flöde. Vi diskuterar gestaltning, struktur, komposition, berättarteknik, att ge och ta respons samt vägarna för att ge ut en bok och mycket annat. Eftersom kursen har (frivilligt) tema självbiografiskt skrivande kommer vi att arbeta med frågor och övningar kring det, och den som vill får ett eget enklare material att skriva utifrån (för det egna fria skrivandet), som är styrkebaserat. Andra har med sig ett eget skrivprojekt eller påbörjar ett sådant under kursveckan. Alla som vill vara med kan vara det, inga förkunskaper krävs. Utöver förmiddagens skrivpass är det schemalagd skrivtid (frivillig) på eftermiddagarna kl. 16–19 inklusive uppläsningar och ”runda” i cirkel.

Detta ingår i priset:

 • Välkomstträff på kurshotellet på torsdagskvällen med plockmat och dryck, information och mingel, rundvandring i byn och utdelning av karta, program etc.
 • Utflykt med buss till Gozos huvudstad Victoria med rundvandring och lunch (dryck ingår ej) på fredag eftermiddag.
 • Resa till Maltas minstingö Comino och sagolika Blue Lagoon med buss och båt för oförglömligt bad och upplevelser, inklusive enklare lunch (matpaket).
 • Avslutningsmiddag (ej dryck) i Valletta, Maltas pampiga, fascinerande huvudstad.
 • Kursledning i 5 dagar, konferensutrymmen (vatten, kaffe/té på förmiddagspassen) och skrivmaterial, samt möjlighet till halvtimmes respons/samtal om ditt skrivande med mig, Ann Westermark.

Följande ingår inte: Du betalar och bokar din egen resa till Malta/Gozo liksom ditt hotellrum. Måltider och resor utöver de som ingår i programmet bekostas på egen hand. Reservation för att justeringar i programmet kan förekomma.

Priser

Din anmälan gäller Skrivarkurs på Gozo/Malta, torsdag 25 april med start på Gozo kl. 18 till onsdag 1 maj 2024 med avslut i Valletta kl. 17.00, omfattande kursledning, valda utflykter och måltider enligt programmet. Pris: 6.900 SEK. Övriga måltider och eventuella utflykter betalas på egen hand liksom hotellrum och resa till och från Gozo/Malta. I samband med kursanmälan får du praktisk information kring aktuella valmöjligheter (hotell och flyg etc) samt användbara länkar. Vi hjälper dig gärna.

Rabatt: Till dig som varit med Skrivhälsan på skrivarkurs utomlands någon gång tidigare, ges 500 sek i rabatt på kurspriset. Be om en rabattkod!

Kursinfo

Kursdatum: 25 april – 1 maj 2024

Plats: Xlendi, Island of Gozo

Pris: 6900 kr

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1), specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Jag vill veta mer!

  Skicka mig gärna mer information om (ange kursnamn):

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Meddelande

  Bilder från tidigare år