Kursstart

Fredag

8

November

2024

Skrivhjärtat – skrivterapeutisk grundkurs (helg)

Skrivhjärtat – skrivterapeutisk grundkurs helg

Vad skriver ditt hjärta – för att leva, leka och läka? Denna helgkurs, fredag till söndag med helpension i enkelrum, passar dig som vill prova på en svensk pedagogisk metod för skrivterapi; glädjefylld, varsam och delvis forskningsunderstödd, använd i cirka tio år. Grundkursen i skrivterapi vänder sig till alla som vill skriva sig till en större självinsikt och egenmakt. Genom att sätta ljus på den inre kommunikationen och använda det skrivna ordet som ett bollplank och en bekräftande ”spegelyta”, kan man lära sig en varsam och kraftfull metod i terapeutiskt skrivande att arbeta vidare med på egen hand. Stort fokus på självomsorg och existentiella frågor, som vi delar i det att vi är människor. Tystnadslöfte, och eget arbete varvat med föreläsningar och samtal.

Vad säger tidigare deltagare?
Många tidigare deltagare säger efter kursen att de känner sig friare och mer kreativa då de med skrivandets hjälp har kommit loss från låsningar, in i nya öppnare tankebanor så att de kan se nya möjligheter som de inte sett tidigare. Många har blivit snällare mot sig själva i vardagen, och fått verktyg att se med mer goda ögon på sig själva och sina mönster och livsval. Andra har lärt sig att bättre lyssna inåt, till den inre rösten eller det “inre barnet”. De har fått igång en dialog med sig själva, så att de kan prata med sig själva nästan på samma sätt som de pratar med en god vän eller annan klok person. De har lärt sig att både ställa frågor och att besvara dem – och att överraskas av svaret, från en annan del inom dem än den som ställde frågan. Många har lärt sig att kreativiteten och skapandet är ett kraftfullt spontant uttryck, även när det handlar om att kika in i sitt inre genom en vacker och varsam spegel. Många har fått svar inifrån sig själva, som kommit snabbt, varit överraskande och värdefulla, i bland livsavgörande. Några har fått tillgång till en annan dimension av inre kunskap och visdom, och ytterligare andra berättar om ett efterlängtat flöde i sitt kreativa skrivande eftersom de nu skriver intuitivt genom ett lyssnande som de kan förvånas av; inte som tidigare genom en ansträngande aktivitet. De allra flesta har haft meningsfulla dagar tillsammans med andra fantastiska kursdeltagare, med vilka de har fått dela glimtar av det kanske allra viktigaste de har; det inre livet här och nu.

Vem kan delta?
Vem kan då delta i skrivterapikursen i Forsvik, fredag till söndag i november? Skrivhjärtat är öppen för dig som vill skriva dig vidare och kanske visare, avseende i första hand ditt inre liv med olika glädjeämnen, behov, önskningar och insikter. Och för att kunna ta nya kliv och göra mer medvetna val i vardagen. Vi tror att du som deltar känner dig psykisk stark nog att i det stora hela kunna “bära dig själv” under kursen och delta i gruppen tillsammans med andra deltagare. Några av deltagarna kommer med en längtan efter en starkare inre röst att lyssna till, kanske även med erfarenhet av en utmattningsdepression. Andra vill känna sig mer levande och få tillgång till mer av det som är deras sanna jag. De allra flesta vill bli snällare mot sig själva och lära sig leta efter, lyssna till och lägga vikt vid det som är fint och vackert och äkta, precis som det är, utan att värdera och döma.

Många deltagare har genom åren även varit samtalsterapeuter och professionella utövare inom olika människovårdande yrken, som vill lära sig metoden för egen del och senare eventuellt utbilda sig vidare. Gemensamt för deltagarna på grundkursen är intresset för personlig utveckling och en öppenhet för metoden Skrivhjärtat med olika former av lustfyllda kreativa konstnärliga uttryck via skrivandet, bortom prestationskrav, bortom det vi kallar ”rätt och fel”. Du behöver inte vara bra på att skriva för att kunna delta, men ha en vilja att ge skrivandet och samtal om det skrivna en chans, tillsammans med andra i en god och trygg gemenskap. De andra kursdeltagarna kommer, tillsammans med 7-stegsmodellen Skrivhjärtat, att utgöra det största värdet för dig under kursen.

Vad händer i metoden?
Det som sker i arbetet med metoden kan ibland upplevas stort och märkligt ”oförklarligt”, men det finns en logisk förklaring. Den skrivna texten blir (när den skrivs intuitivt enligt metoden) en projektionsyta eller spegel för det inre livet, så att man kan få syn på nya sidor av sig själv i en positiv, mer kärleksfull vinkel. Eftersom det kreativa materialet ofta kommer ur en förmedveten nivå i psyket, och alltså inte är helt medvetet för oss från början, kan insikten bli stark och överraskande. Då vi under hela processen arbetar med det som är bra för oss och som vill oss väl, blir upplevelserna som gåvor; värdefulla insikter och kanske budskap. Metoden Skrivhjärtat består av sju steg, som vi arbetar oss igenom tillsammans, med eget skrivande i olika pass emellan.

Teorin bakom Skrivhjärtat skrivterapimetod?
Skrivterapimetodens teoretiska del har sin grund i kursledaren Ann Westermarks egen erfarenhet av terapeutiskt skrivande som barn och ung vuxen samt från många års arbete med utvecklandet av en egen pedagogisk metod i skrivterapi. Därtill finns starka influenser från olika skolor, såsom Jungiansk psykologi analytiskt orienterad, Bildterapi (Niarte), drömarbete enligt Monte Ullmans metod, Mindfulness och självmedkänsla och självomsorg, KASAM enligt Aaron Antonovski och från inspiratörer såsom Joseph Campbell, Julia Cameron, David H Rosen, Donald W Winnicott, Melanie Klein med flera, och så psykologiprofessorn James W Pennebaker. Se mer om Skrivterapimetoden Skrivhjärtat på hemsidan under Skrivterapi.

Kursmaterial ingår
Kursmaterial i kursen är Författarkortleken och Boken Skrivhjärtat (av Ann Westermark), C-uppsatsen När orden visar vägen (av Josefine Borg) samt skrivblock och penna. Kursmaterialet är obligatoriskt och ingår i kursavgiften. Kursintyg utfärdas till den som så önskar efter genomgången kurs.

Kursdatum helgkurs: November 2024.
Plats: Forsviks Vandrarhem
Pris: 7 990 kronor (inkl. 25% moms)

I priset ingår: kursledning, boende i enkelrum med vandrarhemsstandard fredag till söndag, konferenslokal och kursmaterial, soppa och bröd på fredagskvällen, helpension på lördagen, frukost och lunch på söndagen. Lakan, handduk och slutstäd. Tillkommer gör: Eventuell extra övernattning.

Program:
Fredag 8 november 2024:
Kl. 16.00 – 18.45: Drop in, incheckning.
Kl. 19.00: Välkommen hit. Introduktion, presentation och utdelning av material, samt soppa och bröd.
Kl. 21.00: Egen tid.

Lördag 9 november:
Kl. 07.45: Frukost.
Kl. 09.00 – 12.00: Kurs- och skrivpass 1.
Kl. 12.00 – 13.30: Lunch och vila.
Kl. 13.30 – 16.00: Kurs- och skrivpass 2, inkl. fika.
Kl. 16-17. Egen tid, eget skrivande.
Kl. 17.00: Middag.
Kl. 19.00: Samling i cirkel, kurspass 3, till cirka 20.30.
Kl. 20.30: Egen tid och vila. Fortsatt eget skrivande i tystnad för den som önskar.

Söndag 10 november:
Kl. 07.45: Frukost.
Kl. 09.00 – 12.00: Kurs- och skrivpass 4.
Kl 12.00 – 13.30: Lunch och egen tid, vila. Utcheckning rum.
Kl. 13.30: Kurs- och skrivpass 5.
Kl. 14.30: Avslutning i cirkel inkl. fika. Utdelning av diplom.
Kl. 15.30: Hemgång.

Förändringar i programmet kan förekomma.

Är du intresserad av Skrivterapimetoden Skrivhjärtat, gör en intresseanmälan (ej bindande) eller, om du vet att du vill vara med; boka din plats direkt. Välkommen.

Kursinfo

Kursdatum: 8 – 10 november 2024.

Plats: Forsviks Vandrarhem, Forsvik

Pris: 7990 kr (inkl. 25% moms)

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1) samt skrivterapeut med inriktning hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Intresseanmälan

  Jag anmäler mig (ej bindande) till följande kurs (ange kursnamn och datum, ex. "Skrivarkurs på Malta, oktober"):

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon, gärna mobiltelefon

  Adress

  Postnummer och ort

  Eventuellt företag/organisation för faktura

  Övrigt, exempelvis allergi/överkänslighet, vegetarisk kost, önskan om enkelrum etc.