Kursstart

Söndag

16

januari

2022

Se lediga platser

Skrivarretreat på Zanzibar

Skriv i tystnad & gör gott – i ett. Upplev riktiga Zanzibar!

Corona-anpassad!*

Välkommen till min skrivarretreat på sagolika ön Zanzibar utanför Tanzanias kust, östra Afrika. För sjätte året håller vi till i den nordöstra delen av ön, vid en lugn och paradisliknande strand med vit sand och vajande palmer, hängmattor och egen pool, skyddade från turistfällorna. Detta är en årligt återkommande skrivarretreat, för dig som har hjärtat fullt av skrivande och ett eget skrivprojekt på gång. Det går också utmärkt att kombinera den ordinarie skrivarkursen på Zanzibar med denna efterföljande skrivarretreat så att du får en längre sammanhållande vistelse, vilket ger dig 1.000 sek i rabatt på skrivarretreaten. Skrivarretreaten på Zanzibar passar bäst för dig som har gått en eller flera skrivarkurser för mig, Ann Westermark, (eller för annan skrivarkursledare) och som inte är i behov av regelrätt undervisning med skrivuppgifter i grupp, utan uppskattar att få en processledd utbildning som omfattar ett program med öppna reflektionsuppgifter, skrivande i tystnad samt responsgrupp på eftermiddagarna för att både ge och få respons på varandras texter. Du får tid och rum att skriva, och du får (om du vill) en respons på dina texter som hjälper dig att själv få syn på ditt eget skrivande, med fokus på styrkor och särart. Allt detta i en miljö som är svår att slå; så vacker och genuin. Ett minne för livet.

*Coronaanpassad: Vi äter och vistas utomhus, har lärarledda kurspass vid havet på taket, handsprit finns tillgängligt i lokalerna och i samband med måltider, den som vill tar med och använder ansiktsmask, vi tvättar händerna, håller avstånd och agerar klokt på alla vis avseende hälsan. Zanzibar har enligt uppgift från våra kontaktpersoner klarat sig bra från smittspridning, men nyhetsmedier uppger samtidigt att Tanzania (och Zanzibar) inte har fört statistik över smittspridningen, så vi som väljer att resa ska ha respekt för covid 19 och fortsatt göra vad vi kan för att skydda oss själva och andra. I dagsläget ser vi ljust på att kunna genomföra skrivarkursen på Zanzibar igen i januari 2022. Skrivarkursen kommer dock att ställas in om svenska myndigheter eller UD skulle avråda från att resa till ön. Då får du som deltagare 100% av avgiften tillbaka för skrivarkursen. Vi tar dock inget ansvar för dina flygbiljetter och övriga kostnader, så hör med flygbolaget om vad som gäller. Vårt tips: Om du vet att du vill vara med, boka din kursplats så att du inte blir utan plats. Vänta med att boka flyg tills i november eller till att vi tipsar dig.

I samband med skrivarretreaten gör vi även en uppskattad insats för Tamani Foundation, som driver ett mycket fint hjälpprojekt i form av förskola, skola och vuxenutbildning för byborna i den fattiga byn alldeles bakom villorna där vi bor. Stiftelsen äger också de fina villorna, där vi bokar oss i delat rum med toalett och badrum, och egen kock som lagar tre mål mat om dagen samt serverar enklare fika där emellan. (Enkelrum finns i begränsat antal.) Intäkterna från boendet och måltiderna går oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet. Därtill har du som deltagare chans att ta med dig tre gåvor till hjälpverksamheten från Sverige. Se mer om gåvorna längre ner i texten. Min dröm är att vi tillsammans ska göra skillnad varje år, samtidigt som vi skriver och upplever vår egen kreativitet och njuter av gruppgemenskapen och alla intryck på en av världens kanske allra vackraste platser omringad av paradisstränder med mjölvit korallsand och turkosblått hav. Detta är en upplevelse, så oändligt mycket mer än en vanlig skrivarkurs eller skrivarretreat.

Skrivarretreaten på Zanzibar

Skrivarretreat och hjälpprojekt – i ett

Välkommen till en skrivarretreat på sagoön Zanzibar utanför Tanzanias kust, med mig Ann Westermark som kursledare och Mats Josefson som extraledare. Jag har sedan många år skrivarkurser och skrivarretreater både i Sverige och på Malta och Maltas systerö Gozo i Medelhavet. Sedan januari 2015 har jag utökat med skrivarkurs på Zanzibar, i samarbete med ett mycket fint och välorganiserat hjälpprojekt. 2020 var det premiär för skrivarretreaten här. Skrivarretreatens program har nio dagar med skrivande och upplevelser varvat med fridfullt bara vara. Den som vill kan komma tidigare eller stanna kvar längre, kanske på annan plats på ön. När du har anmält dig får du kontakt med de andra kursdeltagarna och kan komma överens med dem om eventuella extradagar, restider och liknande.

Boendet
Vi bor på nordöstra sidan av Zanzibar, i byn Matemwe. Våra tre villor är belägna intill varandra precis vid stranden. På ena sidan om husen går det åsnor, och på den andra sidan finns ett litet hotell. Det är ett lugnt område, i det ”riktiga” Zanzibar, bortom turistfällorna. Precis så vackert som på bilderna, och så möjligen lite till.

Bad i havet
Vi bor på stranden, så det är bara att gå rakt ut i det turkosfärgade vattnet. Eftersom det är tidvatten kan man bada ungefär tre timmar om dagen, på lite olika tider. Det är vita fantastiska sandstränder, lite som en lagun precis där vi bor, tack vare ett rev som tar udden av energin från vågorna utanför. I januari är det varmt i vattnet; omkring 25-30 grader. I luften 28-33 grader varmt. Vill man bada när det är ebb finns de sköna poolerna som tillhör våra hus. Här tillbringar vi en hel del tid på eftermiddagarna.

Skrivarretreaten 
Den före detta skolan som ligger bakom villorna tillhör välgörenhetsorganisationen Tamani Foundation. Här finns ett svalt och charmigt klassrum utomhus på ett tak med delvis havsutsikt som vi har bokat som kurslokal, vilket är ljuvligt. Den processledda skrivarretreaten har huvudsaklig skrivtid i tyst gemenskap på förmiddagarna, kl. 10 till 13 i fem dagar, med lärarledd reflektionspromenad och kortare inspel från kursledaren varje dag. Det är fika i tystnad mitt i förmiddagens skrivpass, och på eftermiddagen/kvällen frivillig schemalagd responsgrupp knappt tre timmar per dag. Förutom skrivarretreatens schemalagda ”lektioner” inleder vi med en halvdag i Stone Town (18 januari) samt möjlighet till en halvdagsutflykt till korallön för snorkling och bad från båten (denna sistnämnda ordnas till självkostnadspris från vår hemby). På eftermiddagen 18 januari åker vi, efter guidning och lunch i Stone Town, med privat chartrad buss från Stone Town med vårt bagage till vår by. Den guidade turen med lunch samt bussresan från Stone Town till nordöstra Zanzibar och våra villor på stranden ingår i programmet och priset. De flesta väljer att avresa till Zanzibar från Sverige 16/1, landa i Stone Town 17/1 och då ta en taxi direkt till vårt uppsamlingshotell i Stone Town (20 minuters bilfärd). Den som vill ha sällskap på resan brukar boka samma flight som andra och ta kontakt redan innan avresan i Sverige, för att stämma träff och ta följe.

Rummen
Rummen i villorna är generellt stora, luftiga och fräscha, avsedda för 2-4 personer, så det brukar inte vara några problem att bo två och två i dem. Även om man är van att bo i enkelrum kan det, i detta sammanhang, vara trevligt att ha lite sällskap på rummet. Samtliga rum i de tre husen har privat badrum. Vi har fina pooler direkt utanför villorna. Boendet betalas direkt till stiftelsen, och kostar 80 USD (i skrivande stund knappt 700 SEK, kolla aktuell dollarkurs) per person och natt inklusive helpension, fika, allt. Det är ett fantastiskt pris för både mat och logi. Dryck i form av köpt vatten, ingefärsläsk och söta drickor tar vi så mycket vi vill av från kylskåpen i huset (även ”köpevatten” till kaffe och thé som alltid står framme) vilket kostar totalt 200 SEK per person i en engångssumma, totalt för hela vistelsen.

Maten
Vi har egna kockar i villorna, som lagar tre mål mat om dagen; frukost, lunch och middag. Därtill får vi någon liten kaka eller snacks på för- och eftermiddagen. Maten är enkel men god och vällagad, och består till stor del av grytor med grönsaker och fisk. Det zanzibariska köket har indiska influenser men är inte så kryddstarkt som det kan vara i Indien. Till maten dricker vi vatten, läsk eller den speciella ingefärsläsken som finns här. Är du vegetarian ordnar kockarna dina måltider utan fisk. För den som är laktosintolerant brukar det inte vara något problem, eftersom de använder kokosmjölk och mycket sällan komjölk i matlagningen. Är du glutenintolerant, säg till så ska vi hjälpa dig och köket att undvika gluten i maten.

Skolan
I hjälpprojektets skola finns förskola, primary school och vuxenutbildning. Från stiftelsens sida vill man ge barnen en god start i livet, med hjälp av förskolan och skolan som är gratis att delta i. Och så vill man hjälpa vuxna att lära sig engelska, matematik och datakunskap ¬ även denna undervisning är gratis. Stiftelsen har under de år som vi varit på plats byggt en ny otroligt fin skola i byn bakom våra villor; ett helt fantastiskt projekt som vi har haft förmånen att följa och även varit en del av. Vi kan med egna ögon se och följa utvecklingen från år till år, och förhoppningsvis får vi även detta år en rundvandring med besök hos barnen i skolan.

Så hittade vi hit
Jag fick 2013 en oväntad förfrågan av Charlotte och Linus, som arbetade som volontärer på Tamani Foundations skolor, via Facebook med en undran om jag ville komma till dem med en grupp skrivare. De hade hört talas om Skrivhälsans skrivarkurser utomlands och tyckte att Zanzibar kunde passa oss. Det ville både jag och min man Mats, vilket vi inte har ångrat, och nu är det dags för den femte skrivarkursen här, och den andra skrivarretreaten.

Det riktiga Zanzibar
Vi bor i byn Matemwe, på det ”riktiga” Zanzibar, inte så turistiskt som på många andra ställen. Stranden är lugn och fridfull. Vi möts av vit sand, palmer, hängmattor, turkost vatten… precis som man har sett på vykortsbilder. Byborna är genuint vänliga, välkomnande människor. Men det är fattigt. Därför känns det bra att vi gynnar stiftelsen genom att bo i villorna, vilket är en god inkomst för dem. I runda tal bidrar vi tillsammans varje år med hundra tusen till tvåhundra tusen kronor genom att bo och äta i deras villor. Därtill kommer att vi symboliskt tar med ”tre gåvor” från Sverige (se nedan om våra tre gåvor) som uppskattas av stiftelsen och barnen. Självklart är det frivilligt att ta med gåvorna. För mig är det en glädje att få arrangera en skrivarretreat på denna vackra ö med chans att både skriva och göra gott – i ett. De fotspår vi lämnar efter oss gör skillnad.

Utflykterna
Vi startar 18 januari med en halvdag i huvudstaden på ön som heter Stone Town; en myllrande, färgstark afrikansk stad med högt tempo, långa trånga gränder och fascinerande arkitektur. Här ser vi på vackra afrikanska tyger, souvenirer och beskådar sirligt snidade trädörrar (speciella för Zanzibar), promenerar och smälter alla intryck som är så avlägsna vår egen kultur. Vi äter också en gemensam lunch på hotellet.

På eftermiddagen (18/1) hämtas vi av hyrd privat buss vid hotellet, som tar oss och all packning till villorna på den lugna stranden lagom till middagen, som står på bordet.

En annan dag åker vi ut till en närbelägen ö, för att snorkla vid ett magiskt vackert korallrev. Vi avreser vid åttatiden på morgonen direkt efter frukost med en dykarbåt från dykcentret och kommer hem igen vid ettiden lagom till lunch. Vi får en upplevelse för livet, och den som inte vill snorkla med cyklop kan bada och simma på vanligt vis eller stanna i båten och skriva. Frukt och snacks ingår. Snorklingen erbjuds till självkostnadspris via stiftelsen.

Tamani – en stark önskan
Stiftelsens namn, Tamani, betyder ungefär ”desire”, på svenska: viljan att sträva efter något, som en stark önskan. Tamani foundations grundare är muslimer som befolkningen i övrigt, men skolan bedriver ingen religiös undervisning; de vuxna lär sig engelska, matte och datakunskap och för barnen har skolan utöver kunskapsdelen en hälsoinriktning (de lär sig att borsta tänder, de får vitaminer och inspireras att leva hälsosamt och sunt med hjälp av en variant av Montessoripedagogik). När vi vandrar runt i byn eller i stan ska vi tänka på att täcka axlar och knän, av respekt för deras religion och kultur. Däremot på stranden och kring våra villor vid polen badar vi i badbyxor och bikini som vanligt. Villorna är strikt alkoholfria. För den som vill ta en öl eller ett glas vin ligger det ett litet hotell intill villorna, som serverar alkohol. Priserna i hotellbaren är generellt något lägre än hemma i Sverige.

Tre saker i gåva…
Från Skrivhälsans sida har jag en ”tamani”; en stark önskan, när det gäller denna skrivarretreat. Min önskan är att du som anmäler dig till kursen på Zanzibar tar med dig tre saker att ge bort i gåva från Sverige;

Gåva nr 1.
Tamani foundation har lyckats få igång en skolsköterskemottagning på skolan. Här behövs framför allt värktabletter, så kallade ”Painkillers” (Alvedon, Panodil, Ipren och liknande preparat innehållande paracetamol). Ett par askar med värktabletter betyder oerhört mycket för skolsköterskans verksamhet. De behöver även plåster, gasbinda, sårrengöring etc om du vill komplettera med eller hellre vill skänka detta.

Gåva nr 2. 

Till skolan behövs whiteboardpennor i olika färger. De önskar sig röd, svart, grön, blå… Tar du med ett paket eller fler blir lärarna oerhört tacksamma. Det står överst på deras önskelista.

Gåva nr 3.

En pedagogisk leksak i trä med bokstäver, siffror, kulram etc är mycket uppskattat, alternativt en nalle eller docka (väldigt gärna mörkhyad, om du tar med en docka) eller annan valfri stabil leksak. Självklart går secondhand bra.

Obs! Gåvorna är något helt frivilligt, som en möjlighet att ta med sig till stiftelsens skolverksamhet – och göra skillnad. Inget som helst krav för den som inte vill delta i detta.

Flyg och datum från Amsterdam via Nairobi till Zanzibar:
Avresa för kursdeltagarna (förslag för er som vill åka i grupp): Avresa 16 januari 2022, förslagsvis via Amsterdam, till Nairobi och vidare till Zanzibar. Ni som väljer detta flyg från Amsterdam kommer troligtvis att få sällskap av någon av kursdeltagarna, som samlar ihop flocken på Amsterdams flygplats Schiphol. Hit kommer ni med olika plan under dagen beroende på avreseort i Sverige. Notera dock att Skrivhälsans kurs startar och avslutas på Zanzibar, och att vi inte kan ansvara för flygresor, flygtider och liknande. Du ansvarar själv för att du tar dig till och från Zanzibar, där kursen startar och avslutas.

Samling på hotellet i Stone Town inför starten 

Liksom tidigare år har vi en mer avslappnad uppsamling på ett trevligt hotell i Stone Town för att vi ska hinna ikapp oss själva innan avresan till vår by. Den som vill reser alltså som föreslaget 16 januari från Sverige och landar på morgonen eller senare under dagen 17 januari på Zanzibar, då man enkelt tar en taxi direkt till hotellet i Stone Town (20 minuter).  Då kan man ta igen förlorad sömn på rummet eller i en solstol, bada i poolen, promenera längs med stranden och havet (hotellet har en liten strand rakt utanför, tyvärr ska man inte bada där dock), skriva eller läsa och ta det lugnt i hotellets trädgård med restaurang och utsikt över turkosblått hav. Mats och jag kommer till hotellet 18 januari, och de som vill kan samlas och lära känna varandra 17-18 januari, ni får varandras kontaktuppgifter i god tid i förväg. Kursens egentliga program startar vid lunchtid 18 januari då vi träffas för en rundtur i Stone Town med gemensam lunch. Med denna extranatt kan även den, som mot förmodan, blir försenad med flyget hinna fram i tid till kursstarten 18 januari. På eftermiddagen 18 januari beger vis oss alltså med chartrad buss till vår lilla by i norr. Vill du inte ha en extradag i Stone Town som föreslagits ovan, kan du komma direkt till hotellet 18 januari i stället. Den som missar bussen till vår by kan ta en taxi från hotellet, vilket kostar omkring 500-600 SEK.

Hemresa:
Förslagsvis 26 januari från Zanzibar. Om ni flyger på natten landar ni 27 januari i Sverige. Vill du stanna kvar längre än så, förboka dina extradagar från Sverige då det är högsäsong på Zanzibar denna tid. I bland finns det chans att stanna kvar i villorna några dagar, men ofta är det uthyrt redan dagen efter. Kursdeltagare som vill stanna kvar extradagar brukar ta kontakt med varandra och boka sig på samma hotell för att få sällskap.

Skrivarretreaten:
Fem dagars skrivarretreat kl. 10-13.00, med utomhuslokal alldeles vid havet med delvis havsutsikt, samt kvällspass 3 timmar på samma plats. Frivilliga reflektionsuppgifter och tid för skrivande även eftermiddag och kväll. Skrivarretreaten passar dig som har hjärtat fullt av skrivande när du kommer, med ett eget skrivprojekt som är pågående eller som du precis ska starta. Du är inte i behov av regelrätt undervisning med skrivuppgifter; du njuter av att skriva på ditt eget projekt i tystnad tillsammans med andra likasinnade och att få chans till respons på dina texter, och att ge dina kurskamrater detsamma. Ni får redskap att ge varandra respons som hjälper både texten och författaren framåt (Responsen som gåva). Vill du skriva mycket på Zanzibar finns tid att skriva från morgon till kväll. Och vill du både skriva och vila samt upptäcka delar av Zanzibar, är tiden din för egna aktiviteter.

Prisuppgifter
Skrivarretreaten

Skrivarretreaten är billigare än den ordinarie skrivarkursen på samma plats, därför att den är processledd och till för, i första hand, dem som har varit med mig, Ann Westermark, på en eller flera skrivarkurser tidigare (eller med annan kursledare) och nu längtar efter en ljuvlig plats med tid för skrivande i tystnad, och så chans till stärkande textrespons och att få ta del av de andra kursdeltagarnas texter. Är du osäker på vilken av kurserna som passar dig, läs igenom båda kursbeskrivningarna så ser du skillnaden och kan enklare välja. Priset för skrivarkursen och övrigt program i 11 dagar, 16 januari (resdag) till 26 januari (hemma 27 januari) 2022, kostar 5.900 SEK.

I priset ingår

Skrivarretreat med samlingar och program:

Guidad tur och lunch i Stone Town 18 januari, därefter samma dag buss från Stone Town till Matemwe i norr, kursledning (processledd) med skrivbok och kursmaterial på förmiddagarna i fem kursdagar samt responsträffar kvällstid. Helkväll med afrikansk festmat, dans och levande musik/sång med trummor i trädgården eller på stranden. Möjlighet till snorklingstur halvdag till självkostnad. Kursledning med två kursledare, Mats och Ann. Det som tillkommer är flyg och boende med helpension till våra upphandlade priser samt en rekommenderad första natt på hotellet i Stone Town för att samlas och sova ut.

Boende & mat: Pris för boende 8 dagar med helpension (ej dryck) direkt till stiftelsen: 80 US dollar per person och natt, vilket i skrivande stund är knappt 700 SEK per dygn i delat rum inkl. tre mål mat (kolla aktuell dollarkurs!) och enkel fika/snacks på för- och eftermiddagar. Endast en engångssumma om 200 SEK tillkommer för all dryck under veckan, i form av fri tillgång till köpevatten, ingefärsdryck, läsk och kaffe/thé. Ett bra pris, eller hur. Och det bästa; hela summan går oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet.

Flygresa: För flygresa från Sverige till Zanzibar via Nairobi, tur och retur, betalar du normalt från 7-9.000 SEK och uppåt. Vill du ha sällskap med skrivargruppen kan du avresa den 16 januari 2022 via Amsterdam till Nairobi på kvällen och vidare till Zanzibar nästa morgon (17/1 direkt till uppsamlingshotellet) samt hemresa från Zanzibar 26 januari samma väg.
Ring om du har frågor. Antalet platser är begränsat och kurserna har hittills blivit fulltecknade. Hör med oss att det finns platser kvar innan du beställer din resa. Justeringar i kursprogrammet kan förekomma. I pandemitider råder vi deltagare av vänta lite extra med flygbokningen. Vi håller kontakten med anmälda deltagare kring detta och annat.

Notera att skrivarretreaten på Zanzibar startar och avslutas på plats på Zanzibar. Vi kan inte ta något ansvar för transporterna såsom flygförseningar, inställda flighter, glömda eller ogiltiga pass eller visum och liknande.
Priset för skrivarretreaten med kursledning (processledd), inkl. övrigt program, totalt 9 dagar (se vad som ingår i kursprogrammet för Skrivarretreat 2022), med förslag på avresa från Sverige 16 januari 2022 och hemresa från Zanzibar 26 januari 2022: 5.900 SEK. Be om detaljinformation. Ettusen kronor i rabatt utgår till dig som deltar även i skrivarkursen på Zanzibar, eller tidigare deltagit i skrivarkurs utomlands med Ann Westermark; be om rabattkod.

Varmt välkommen till en oförglömlig skrivarretreat och upplevelse på en av världens kanske vackraste platser, med möjlighet att både skriva och göra gott för byborna och sig själv – i ett.

Har du rabatt på skrivarretreaten?

Om du har deltagit i någon av Skrivhälsans skrivarkurser utomlands tidigare (inklusive om du deltar i skrivarkursen på Zanzibar veckan före denna retreat) har du på denna skrivarretreat 1.000 kronor i rabatt, och betalar endast 4.900 kronor för skrivarretreaten inklusive kursledning och det som ingår i programmet. Rabatten ges för att gynna dig som varit med på skrivarkurserna utomlands tidigare, så att du ska kunna återkomma år efter år till en enklare retreat.

Välkommen att boka kursplats genom länken “Boka direkt”, där du fyller i dina uppgifter och klickar i att du läst anmälningsvillkoren, alternativt genom att fylla i en intresseanmälan nedan. Varmt välkommen.

Zanzibar: en skrivarkursdeltagares berättelse i ord och bild. 

Intresseanmälan

Kursinfo

Kursdatum: 16 – 27 januari 2022 (inkl. resdagar)

Plats: Zanzibar,

Pris: 5900 kr

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1), specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark
Boka din plats

Jag vill veta mer!

Skicka mig gärna mer information om (ange kursnamn):

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Meddelande

Om du vill ha tryckt information hemskickad, ange din postadress ovan.

Bilder från tidigare år

Få information om kommande skrivarkurser

Skriv upp dig för Skrivhälsans nyhetsbrev!
Skriv upp mig!
Skulle du ångra dig kan du avregistrera dig när som helst.