Kursstart

Tisdag

14

januari

2025

Skrivarretreat på Zanzibar

Skriv i tystnad & gör gott – i ett. Upplev riktiga Zanzibar!

Välkommen till min skrivarretreat på sagolika ön Zanzibar utanför Tanzanias kust, östra Afrika. För åttonde året håller vi till i den nordöstra delen av ön, vid en lugn och paradisliknande strand med vit korallsand och vajande palmer, hängmattor och egen pool, skyddade från turistfällorna. Detta är en årligt återkommande skrivarretreat, för dig som har hjärtat fullt av skrivande och ett eget skrivprojekt på gång. Det går också utmärkt att kombinera den ordinarie skrivarkursen på Zanzibar med denna efterföljande skrivarretreat så att du får en längre sammanhållande vistelse, vilket ger dig 1,000 sek i rabatt på skrivarretreaten. Skrivarretreaten på Zanzibar passar bäst för dig som har gått en eller flera skrivarkurser för mig, Ann Westermark, (eller för annan skrivarkursledare) och som inte är i behov av regelrätt undervisning med skrivuppgifter i grupp, utan uppskattar att få en processledd utbildning som omfattar ett program med öppna reflektionsuppgifter, skrivande i tystnad samt responsgrupp på eftermiddagar och tidig kväll för att både ge och få respons på varandras texter. Du får tid och rum att skriva, och du får (om du vill) en respons på dina texter som hjälper dig att själv få syn på ditt eget skrivande, med fokus på styrkor och särart. Allt detta i en miljö som är svår att slå; så vacker och genuin. Ett minne för livet.

I samband med skrivarretreaten gör vi även en uppskattad insats för Tamani Foundation, som driver ett mycket fint hjälpprojekt i form av förskola, skola och vuxenutbildning för byborna i den fattiga byn alldeles bakom villorna där vi bor. Stiftelsen äger också de fina villorna, där vi bokar oss i delat 2-bäddsrum med egen toalett och badrum, och egen kock som lagar tre mål mat om dagen samt serverar enklare fika där emellan. Intäkterna från boendet och måltiderna går i princip oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet. Därtill har du som deltagare chans att ta med dig ”tre gåvor” till hjälpverksamheten från Sverige. Se mer om gåvorna längre ner i texten. Min dröm är att vi tillsammans ska göra skillnad varje år, samtidigt som vi skriver och upplever vår egen kreativitet och njuter av gruppgemenskapen och alla intryck på en av världens kanske allra vackraste platser omringad av paradisstränder med mjölvit korallsand och turkosblått hav. Detta är en upplevelse, så oändligt mycket mer än en vanlig skrivarkurs eller skrivarretreat. År 2025 är det åttonde gången vi är här.

Skrivarretreaten på Zanzibar
Skrivarretreat och hjälpprojekt – i ett

Välkommen till en skrivarretreat på sagoön Zanzibar utanför Tanzanias kust, med mig Ann Westermark som kursledare och Mats Josefson som extraledare. Jag har sedan många år skrivarkurser och skrivarretreater både i Sverige och på Malta och Maltas systerö Gozo i Medelhavet. Sedan januari 2015 har jag utökat med skrivarkurs på Zanzibar, i samarbete med ett mycket fint och välorganiserat hjälpprojekt. 2020 var det premiär för skrivarretreaten här. Skrivarretreatens program har tio dagar med skrivande och upplevelser varvat med fridfullt bara vara. Den som vill kan komma tidigare eller stanna kvar längre (i mån av plats). När du har anmält dig får du kontakt med de andra kursdeltagarna och kan komma överens med dem om eventuella extradagar, restider och liknande.

Boendet
Vi bor på nordöstra sidan av Zanzibar, i byn Matemwe. Våra tre villor är belägna intill varandra precis vid stranden. På ena sidan om husen går det åsnor, och på den andra sidan finns ett litet hotell. Det är ett lugnt område, i det ”riktiga” Zanzibar, bortom turistfällorna. Precis så vackert som på bilderna, och så möjligen lite till.

Bad i havet
Vi bor på stranden, så det är bara att gå rakt ut i det turkosfärgade vattnet. Eftersom det är tidvatten kan man bada ungefär tre timmar om dagen, på lite olika tider. Det är vita fantastiska sandstränder, lite som en lagun precis där vi bor, tack vare ett rev som tar udden av energin från vågorna utanför. I januari är det varmt i vattnet; omkring 25–30 grader. I luften 28–33 grader varmt. Vill man bada när det är ebb finns de sköna poolerna som tillhör våra hus. Här tillbringar vi en hel del tid på eftermiddagarna.

Skrivarretreaten
Den före detta skolan som ligger bakom villorna tillhör välgörenhetsorganisationen Tamani Foundation. Här finns ett svalt och charmigt klassrum utomhus på ett tak med delvis havsutsikt som vi har bokat som kurslokal, vilket är ljuvligt. Den processledda skrivarretreaten har huvudsaklig skrivtid i tyst gemenskap på förmiddagarna, kl. 10 till 13 i fem dagar, med lärarledd reflektionspromenad på morgonen på stranden följt av kortare kreativ igångsättning från kursledaren på taket varje dag samt en sjätte heldag för eget skrivande på egen hand. Det är fika i tystnad mitt i förmiddagens skrivpass, och på eftermiddagen/kvällen frivillig schemalagd responsgrupp två till tre timmar per dag. Förutom skrivarretreatens schemalagda ”lektioner” inleder vi programmet med en halvdag i Stone Town (14 januari) och så finns det chans till snorklingstur med båt från stiftelsen (självkostnad) vilket varmt rekommenderas.

Från Stone Town till stiftelsen
På eftermiddagen 14 januari åker vi, efter amatörguidning och lunch i Stone Town, med privat chartrad buss från Stone Town med vårt bagage till vår by. Den guidade turen med ordentlig lunch samt bussresa från Stone Town till nordöstra Zanzibar och våra villor på stranden ingår i programmet och priset.

Flyg från Sverige:
De flesta väljer att avresa till Zanzibar 12–13 januari, för att landa i Stone Town 13 januari och då ta en taxi direkt från flygplatsen (20 minuter) till uppsamlingshotellet i Stone Town där man kan ta det lugnt och samlas informellt (skrivarretreatdeltagarna) för måltider och kanske någon gemensam dagsutflykt. Den som vill ha sällskap på resan brukar boka samma flight som andra alternativt stämma träff på uppsamlingshotellet i väntan på att programmet från Skrivhälsan ska starta 14 januari vid lunchtid.

Rummen
Rummen i villorna på stiftelsen i norr är generellt stora, luftiga och fräscha, avsedda för 2–4 personer, så det brukar inte vara några problem att bo två och två i dem. Även om man är van att bo i enkelrum kan det, i detta sammanhang, vara trevligt att ha lite sällskap på rummet. Vi bor i delat rum för att få nyttja de två villorna vid stranden. Samtliga rum har privat badrum. Vi har fina pooler direkt utanför villorna. Boendet betalas direkt till stiftelsen, och kostar med vårt upphandlade pris 80 USD per person och natt i delat rum inklusive helpension, fika, allt*. Det är ett bra pris för både mat och logi. *Dryck i form av köpt vatten, ingefärsläsk och söta drickor tar vi så mycket vi vill av från kylskåpen i husen (även ”köpevatten” till kaffe och thé som alltid står framme) vilket kostar totalt 30 USD per person i en engångssumma, för hela skrivarretreaten, och betalas i samband med ankomst till stiftelsen.

Maten
Vi har egna kockar i villorna, som lagar tre mål mat om dagen; frukost, lunch och middag. Därtill får vi någon liten kaka eller snacks på förmiddagen. Maten är god och mycket vällagad, och består till stor del av grytor med grönsaker och fisk. Det zanzibariska köket har indiska influenser men är inte så kryddstarkt som det kan vara i Indien. Till maten dricker vi vatten, läsk eller den speciella ingefärsdrycken som finns här. Vill du ha kyckling brukar vi kunna erbjudas det som tillägg, några tillfällen per grupp, men kött i övrigt äter vi inte på Zanzibar. Är du vegetarian ordnar kockarna dina måltider utan fisk. För den som är laktosintolerant brukar det inte vara något problem, eftersom de använder kokosmjölk och mycket sällan komjölk i matlagningen. Är du glutenintolerant, säg till så ska vi hjälpa dig och köket att undvika gluten i maten.

Skolan
I hjälpprojektets skola finns förskola, primary school och vuxenutbildning. Från stiftelsens sida vill man ge barnen en god start i livet, med hjälp av förskolan och grundskolan som är gratis att delta i. Och så vill man hjälpa vuxna att lära sig engelska, matematik och datakunskap ¬ även denna undervisning är gratis. Stiftelsen har under de år som vi varit på plats (sedan 2015) byggt en ny otroligt fin skola i byn bakom våra villor; ett helt fantastiskt projekt som vi har haft förmånen att följa och även varit en del av. Vi kan med egna ögon se och följa utvecklingen från år till år, och förhoppningsvis får vi även detta år en rundvandring med besök hos barnen i skolan.

Så hittade vi hit
Jag fick 2013 en oväntad förfrågan av Charlotte och Linus från Jönköping, som arbetade som volontärer på Tamani Foundations skolor, via Facebook med en undran om jag ville komma till dem med en grupp skrivare. De hade hört talas om Skrivhälsans skrivarkurser utomlands och tyckte att Zanzibar kunde passa oss. Det ville både jag och min man Mats, vilket vi inte har ångrat, och i januari 2025 är det dags för den åttonde skrivarkursen, och den fjärde skrivarretreaten.

Det riktiga Zanzibar
Vi bor i byn Matemwe, på det ”riktiga” Zanzibar, inte så turistiskt som på många andra ställen. Stranden är lugn och fridfull. Vi möts av vit, mjuk korallsand, palmer, hängmattor, turkost vatten… precis som man har sett på vykortsbilder. Byborna är genuint vänliga, välkomnande människor. Men det är fattigt. Därför känns det bra att vi gynnar stiftelsen genom att bo i villorna, vilket är en god inkomst för dem. I runda tal bidrar vi tillsammans varje år med hundra tusen till tvåhundra tusen kronor genom att bo och äta på stiftelsen. Därtill kommer att vi symboliskt tar med ”tre gåvor” från Sverige (se nedan om våra tre gåvor) som uppskattas av stiftelsen och barnen. Självklart är det frivilligt att ta med gåvorna. För mig är det en glädje att få arrangera en skrivarretreat på denna vackra ö med chans att både skriva och göra gott – i ett. De fotspår vi lämnar efter oss gör skillnad.

Utflykterna
Vi startar 14 januari kl. 12.00 med en gemensam lunch och en första organiserad samling i utomhusrestaurangen på uppsamlingshotellet, följt av en amatörguidad tur i en myllrande, färgstark afrikansk stad med högt tempo, långa trånga gränder och fascinerande arkitektur. Vi andas in atmosfären och ser på vackra afrikanska tyger, souvenirer och beskådar sirligt snidade trädörrar (speciella för Zanzibar). Vi promenerar och smälter alla intryck som är så avlägsna vår egen kultur.

På eftermiddagen (14 januari, cirka kl. 16.00) hämtas vi av hyrd privat buss vid hotellet, som tar oss och all packning till villorna och stiftelsen på den lugna stranden i nordost, lagom till middagen som står på bordet.

En annan dag åker vi ut för att snorkla vid ett magiskt vackert korallrev. Vi avreser på morgonen med en dykarbåt från dykcentret och kommer hem igen vid lunchtid. Vi får en upplevelse för livet, och den som inte vill snorkla med cyklop kan bada och simma på vanligt vis eller stanna i båten och bara vara eller kanske skriva. Frukt och snacks ingår. Snorklingen erbjuds till självkostnadspris via stiftelsen.

Tamani – en stark önskan
Stiftelsens namn, Tamani, betyder ungefär ”desire”, på svenska: viljan att sträva efter något, som en stark önskan. Tamani foundations grundare är muslimer som befolkningen i övrigt, men skolan bedriver ingen religiös undervisning; de vuxna lär sig engelska, matte och datakunskap och för barnen har skolan utöver kunskapsdelen en hälsoinriktning (de lär sig att borsta tänder, de får vitaminer och inspireras att leva hälsosamt med hjälp av en variant av Montessoripedagogik). När vi vandrar runt i byn eller i stan ska vi tänka på att täcka axlar och knän, av respekt för deras religion och kultur. Däremot på stranden och kring våra villor vid polen badar vi i badbyxor och bikini som vanligt. Villorna är strikt alkoholfria. För den som vill ta en öl eller ett glas vin ligger det ett litet hotell intill villorna, som serverar alkohol. Priserna i hotellbaren är generellt något lägre än hemma i Sverige.

Tre saker i gåva…
Från Skrivhälsans sida har jag en ”tamani”; en stark önskan, när det gäller denna skrivarretreat. Min önskan är att du som anmäler dig till kursen på Zanzibar tar med dig ”tre gåvor” till stiftelsen från Sverige. Önskelistan kommer efter att du anmält dig.

Obs! Gåvorna är något helt frivilligt, som en möjlighet att ta med sig till stiftelsens skolverksamhet – och göra skillnad. Inget som helst krav för den som inte vill delta i detta.

Flyg och datum från Amsterdam till Zanzibar:
Avresa för kursdeltagarna (förslag för er som vill åka i grupp): Avresa 12–13 januari 2025, förslagsvis via Amsterdam och vidare till Zanzibar. Notera dock att Skrivhälsans kurs startar och avslutas på Zanzibar, och att vi inte kan ansvara för flygresor, flygtider och liknande. Du ansvarar själv för att du tar dig till och från Zanzibar, där kursen startar och avslutas. De flesta väljer att boka och resa tillsammans med andra kursdeltagare.

Samling på hotellet i Stone Town inför starten
Liksom tidigare år har vi en mer avslappnad uppsamling på ett trevligt hotell i Stone Town för att vi ska hinna ikapp oss själva innan avresan till vår by. Den som vill reser alltså som föreslaget 12–13 januari från Sverige och landar på morgonen eller senare under dagen 13 januari på Zanzibar, då man enkelt tar en taxi direkt till hotellet i Stone Town (20 minuter). Då kan man ta igen förlorad sömn på rummet eller i en solstol, bada i poolen, promenera längs med stranden och havet (hotellet har en liten strand rakt utanför, tyvärr ska man inte bada där dock), skriva eller läsa och ta det lugnt i hotellets trädgård med restaurang och utsikt över turkosblått hav. Mats och jag kommer till hotellet 14 januari för lunch med gruppen men de som är på plats tidigare brukar samlas och lära känna varandra redan 13–14 januari; ni får varandras kontaktuppgifter i god tid i förväg. Kursens egentliga program startar vid lunchtid 14 januari (kl. 12.00) då vi träffas i restaurangen för gemensam lunch följt av en rundtur i Stone Towns smala gränder. Med denna extranatt från 13-14 januari kan även den som mot förmodan blir försenad med flyget hinna fram i tid till programmets start 14 januari. På eftermiddagen 14 januari (16-tiden) beger vis oss med chartrad buss från uppsamlingshotellet till vår lilla by i nordost. Vill du inte ha en extradag i Stone Town som föreslagits ovan, kan du komma direkt till hotellet 14 januari i stället. Den som missar bussen till vår by kan ta en taxi från flygplatsen eller Stone Town, vilket kostar omkring 500–600 sek.

Hemresa:
Förslagsvis 23 januari från stiftelsen på Zanzibar. Om ni flyger på natten landar ni 24 januari i Sverige. Vill du stanna kvar längre än så, förboka dina extradagar från Sverige då det är högsäsong på Zanzibar denna tid. Ofta finns chans att stanna kvar på stiftelsen i några dagar, om man inte vill besöka en annan plats på ön. Kursdeltagare som vill besöka en annan plats brukar ta kontakt med varandra och boka sig på samma hotell för att få sällskap.

Skrivarretreaten:
Fem dagars skrivarretreat kl. 10-13.00, med utomhuslokal alldeles vid havet med delvis havsutsikt, och kvällspass 2–3 timmar på samma plats samt en extrainsatt heldag för eget skrivande eller annan aktivitet. Frivilliga reflektionsuppgifter och tid för skrivande även eftermiddag och kväll. Skrivarretreaten passar dig som har hjärtat fullt av skrivande när du kommer, med ett eget skrivprojekt som är pågående eller som du precis ska starta. Du är inte i behov av regelrätt undervisning med skrivuppgifter; du njuter av att skriva på ditt eget projekt i tystnad tillsammans med andra likasinnade och att få chans till respons på dina texter, och att ge dina kurskamrater detsamma. Ni får redskap att ge varandra respons som hjälper både texten och författaren framåt (Responsen som gåva © Ann Westermark). Vill du skriva mycket på Zanzibar finns tid att skriva från morgon till kväll. Och vill du både skriva och vila samt upptäcka delar av Zanzibar, är tiden din för egna aktiviteter.

Prisuppgifter

Skrivarretreaten
Skrivarretreaten har ett lägre pris än den ordinarie skrivarkursen på samma plats, därför att den är processledd och till för, i första hand, dem som har varit med mig, Ann Westermark, på en eller flera skrivarkurser tidigare (eller med annan kursledare) och nu längtar efter en ljuvlig plats med tid för skrivande i tystnad, och så chans till inspirerande igångsättningar, stärkande textrespons och att få ta del av de andra kursdeltagarnas texter. Är du osäker på vilken av kurserna som passar dig, läs igenom båda kursbeskrivningarna så ser du skillnaden och kan enklare välja. Priset för skrivarretreat inklusive programinnehållet i 10 dagar är: 6 300 sek + moms 25% (1.575 sek) = 7.875 sek inkl. moms. Deltar du även i årets skrivarkurs på samma plats, eller har du tidigare deltagit i skrivarkurs på Zanzibar eller Malta/Gozo med Skrivhälsan, har du 1,000 sek i rabatt på denna skrivarretreat, se nedan under Pris.

I priset ingår
Skrivarretreat med samlingar och program:
Guidad tur och lunch i Stone Town 14 januari 2025, därefter samma dag (cirka kl. 16.00) buss från Stone Town till Matemwe i norr, kursledning (processledd) med skrivbok och kursmaterial på förmiddagarna i fem kursdagar samt responsträffar kvällstid och extra skrivdag för eget skrivande. Även chans till frivillig reflektionspromenad med skrivuppgift på stranden före frukost (fem tillfällen). Avslutningskväll med afrikansk festmat, dans och levande musik och sång med trummor i trädgården eller på stranden. Möjlighet till snorklingstur halvdag till självkostnad. Kursledning med två kursledare. Det som tillkommer är flyg och boende med helpension till våra upphandlade priser samt en rekommenderad första natt på hotellet i Stone Town för att informellt träffa andra kursdeltagare och sova ut inför kursstarten.

Boende & mat:
Pris för boende 9 nätter med helpension (ej dryck) direkt till stiftelsen: 80 USD per person och natt i delat rum, inkl. tre mål mat och enkel fika eller snacks på för- och eftermiddagar (kolla aktuell dollarkurs). Endast en engångssumma om 30 USD tillkommer per person för all dryck under veckan, i form av fri tillgång till köpevatten, ingefärsdryck, läsk och kaffe/thé. Och det bästa; hela summan för kost och logi går närapå oavkortat till stiftelsens livsviktiga hjälpverksamhet.

Dricks:
På stiftelsen ger vi ingen löpande dricks till personalen för servicen, utan vi samlar av tradition in 20 US dollar till en gemensam engångsgåva som vi överlämnar i samband med vår frukost på avresedagen. Du kan tro att detta är uppskattat.

Flygresa:
För flygresa från Sverige till Zanzibar tur och retur, betalar du normalt från cirka 9,000 SEK och uppåt. Vill du ha sällskap med andra från skrivargruppen kan du avresa den 12–13 januari 2025 via Amsterdam till Zanzibar och landa 13 eller 14 januari. Detsamma gäller hemresan från Zanzibar 23 januari eller senare.

Ring om du har frågor. Antalet platser är begränsat och kurserna har hittills blivit fulltecknade. Hör med oss att det finns platser kvar och boka skrivarretreaten innan du beställer din resa. Justeringar i kursprogrammet kan förekomma.

Notera att skrivarretreaten på Zanzibar startar och avslutas på plats på Zanzibar. Vi kan inte ta något ansvar för transporterna såsom flygförseningar, inställda flighter, glömda eller ogiltiga pass eller visum och liknande.

Pris:
Priset för skrivarretreaten med kursledning (processledd), inkl. övrigt program, totalt 10 dagar (se vad som ingår i kursprogrammet för Skrivarretreat 2025, med förslag på avresa från Sverige 12–13 januari 2025 och hemresa från Zanzibar 22 januari 2025: 6. 300 sek + moms 25% (1.575 sek) =7.875 sek . Be om detaljinformation. Ettusen kronor i rabatt utgår till dig som deltar även i skrivarkursen på Zanzibar, eller tidigare deltagit i skrivarkurs på Zanzibar eller annan skrivarkurs utomlands med Ann Westermark. Be om rabattkod.

Varmt välkommen till en oförglömlig skrivarretreat och upplevelse på en av världens kanske vackraste platser, med möjlighet att både skriva och göra gott för byborna och dig själv – i ett.

Har du rabatt på skrivarretreaten?
Om du deltar i skrivarkurs på Zanzibar direkt före denna skrivarretreat, eller om du har deltagit i skrivarkurs på Zanzibar eller annan skrivarkurs utomlands med Skrivhälsan ett tidigare år, har du på denna skrivarretreat 1 000 kronor i rabatt, och betalar endast 5 300 sek + moms 25% (1.325 sek) = 6.625 sek för skrivarretreaten inklusive kursledning och det som ingår i programmet. Rabatten ges för att gynna dig som varit med på skrivarkurserna utomlands tidigare, så att du ska kunna återkomma år efter år till en enklare retreat.

Om du deltar i både skrivarkurs och skrivarretreat ingår en lunch i Stone Town och en transport från Stone Town till stiftelsen (ej två av vardera).

Välkommen att boka kursplats genom länken ”Boka direkt”, där du fyller i dina uppgifter och klickar i att du läst anmälningsvillkoren. Varmt välkommen till en upplevelse utöver det vanliga.

Lathund för datum avseende Skrivarretreat 2025:
12–13 januari: rekommenderad avresa från Sverige.

13 januari: Rekommenderad ankomst till Zanzibar. Ta taxi till uppsamlingshotellet i Stone Town (20 min) för informell samling med övriga kursdeltagare och övernattning.

14 januari: Kursstart. Samling på uppsamlingshotellet, gemensam lunch cirka kl. 12.00, därefter tur i gränderna, chartrad buss till vår stiftelse i norr kl. 16.00. Vi får våra rum, bad i pool eller hav och gemensam middag.

15 januari: Skrivarretreat på taket till 22 januari, med avbrott för snorklingstur, besök hos barnen, egen skrivardag och chans till egen utflykt. Afrikansk afton på kvällen 21 januari.

23 januari: Rekommenderad avresa från stiftelsen, för den som inte ska stanna extradagar. Taxi eller minibuss på egen bekostnad (beställs via stiftelsen; ofta delar man transport med andra deltagare, till Stone Town eller flygplatsen direkt). Chans att stanna kvar önskat antal dagar på stiftelsen, för fortsatt skrivande och ”bara vara” (förbokas).

I priset igår processledd skrivarretreat klockan 10.00-13.00 på taket (fem dagar) samt kvällspass med frivillig uppläsning och respons 2–3 timmar (fem dagar).

Frivillig reflektionspromenad på stranden med skrivuppgift före frukost. Kursmaterial ingår samt de måltider, transporter och festarrangemang som anges i programmet.

Flygresa och boende med helpension på stiftelsen betalas separat liksom rekommenderad extranatt på uppsamlingshotellet. Varmt välkommen.

Kursinfo

Kursdatum: 14 – 23 januari 2025

Plats: Tamani, Matemwe, Zanzibar.

Pris: 7875 kr. Moms (25%) ingår.

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1), specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Jag vill veta mer!

    Skicka mig gärna mer information om (ange kursnamn):

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Meddelande

    Bilder från tidigare år