Kursstart

Fredag

26

Maj

2023

Skrivarretreat i Åsa

Skriv i tystnad till vågornas brus

I pingsthelgen 2023, 26-28 maj, är det tjugonde året i rad som vi samlas till den traditionella retreaten med skrivande i tyst gemenskap vid havet i Åsa, söder om Göteborg. Vi träffas fredag till söndag, med god vegetarisk mat på Kuggaviksgården (“Solvik”), ett stenkast från havet i vackra Åsa. En härlig ”retreat light” för var och en som längtar efter stillhet och utrymme för eget skrivande, i en tillåtande inspirerande miljö.

På skrivarretreaten vid havet i vackra Åsa, söder om Kungsbacka/Göteborg, lyssnar vi till havets brus och pennors raspande mot skrivblocken i tyst och vilsam gemenskap. Fredag eftermiddag/kväll till söndag eftermiddag samlas vi till skrivarretreat i tystnad för att bara vara – och låta papper och penna visa vägen tiIl vårt inre. ”Vårt rätta hem är här och nu – det enda ögonblick vi kan leva” skriver den vietnamesiske munken Thich N hat Hahn. Att leva meditativt är konsten att leva nu, trots att morgondagen och igår sliter i våra sinnen.

På fredagskvällen inleder vi skrivarretreaten vid havet i Åsa med att kursledaren berättar om och inspirerar till hur du kan skriva med hjälp av inspirationsuppgifterna som finns till hands, men det är ingen skrivarkurs (med undervisning) och inget som helst krav på att skriva något överhuvudtaget; för den som vill läsa, promenera, vila och bara äta gott i tystnad och njuta av stillheten är detta en oas. När det gäller skrivandet har vi möjlighet att väva samman önskan att leva nu med önskan att skriva nu; i en process utan tanke på produkt och resultat. I ett tillåtande flöde; sipprande, stilla flytande, forsande eller kanske lustfyllt skvättande, låter vi processen vara som den är. Blockeringar har ofta med prestationskrav att göra. När vi släpper kravet på prestation händer något. Vi kan lära oss lyssna till det som vill komma ut, istället för att stoppa och styra det.

Tiden är din, för bara vara, eftertanke, vila och kanske skrivande. På lördagskvällen är höjdpunkten då vi samlas i cirkel för frivillig uppläsning (men inte prat). Den som vill läser en text för de andra. Vilken upplevelse att få ta del av det som skrivs i gruppen. Välkommen till en skrivarretreat med enklare meditation och avslappning (frivilligt) morgon och kväll i två dagars tystnad i gemenskap med de andra. Och naturligtvis... god vegetarisk mat och ett ”skrivaltare” med inspirationsuppgifter (Ann Westermark) för den som vill hämta inspiration. Vill du ha ett enskilt samtal med kursledaren bokar du in det vid ankomst. Samtalet ingår i kursavgiften.

Program

Fredag 26 maj 2023, ankomstdag.

Incheckning kl. 16.00 – 18.45: ”Kökshuset”, Solvik. Kursledaren är på plats och tar emot. Mobilen är för säkerhets skull påslagen: T. 0705-132456 (Ann).

19.00 – 20.30: Välkommen! Kvällsmat och samling. Information från kursledaren som också svarar på frågor. Introduktion av bordet med olika skrivuppgifter. Guidning i att vara i skrivande tystnad.

20.30: Bara vara med stilla musik i samma rum. Vi går långsamt in i tystnaden tillsammans. Tiden är nu din. Den som vill går en promenad, läser eller skriver en rad.

21.30: Samling med kort kvällsmeditation eller tanke för dagen.

Lördag 27 maj 2023.

07.30 – 08.15: Samling och morgonmeditation,
promenad till havet och frivillig skrivuppgift (Ann).

08.15 – 09.00: Egen tid för vila, ev. morgondopp, promenad, bara vara, eget skrivande.

09.00: Samling Frukost.

09.45 – 14.00: Egen tid för vila, promenad, bara vara, eget skrivande.

14.00: Samling Middag.

15.00 – 19.00: Egen tid för vila, promenad, bara vara, eget skrivande.

19.00: Samling Kvällsmat. Därefter frivillig uppläsning i cirkel (inget som helst krav på att läsa). Även denna samling sker under tystnad, med undantag för kort och lågmäld instruktion från kursledaren.
Lyssna, vila och läs något om du vill.

21.30: Samling och kort kvällsmeditation eller tanke för dagen.

Söndag 28 maj 2023

07.30: Samling och morgonmeditation, promenad till havet med frivillig skrivuppgift.

08.15 – 09.00: Egen tid för vila, promenad, bara vara, eget skrivande.

09.00: Samling Frukost.

09.45 – 13.00: Egen tid för vila, promenad, bara vara, eget skrivande.

13.00 – 15.00: Samling Middag. Därefter avslutning i cirkel. Vi lämnar långsamt tystnaden, och går in i vardagen igen. Reflektioner kring helgen som varit. Öppet samtal kring tystnad och skriv-/skapande­processen. Utvärdering. Skriv- och boktips.
15.00 – 15.30: Iordningställande/städning av samlingslokalen. Alla hjälps åt.
15.40: Farväl & hemfärd.

Bilder från tidigare år

Kursinfo

Kursdatum: 26 – 28 maj 2023

Plats: Kuggaviksgården, Åsa

Pris: Från 4390 kr inkl. helpension

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1), specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Jag vill veta mer!

  Skicka mig gärna mer information om (ange kursnamn):

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Meddelande

  Skrivarretreat – eller skrivretreat?

  Vid en googlesökning får du en klar majoritet av träffarna på skrivarretreat med –ar– (jämfört med skrivretreat utan –ar–). Och om vi jämför med begreppet skrivarkurs, kan det vara vägledande. Enligt Svenska Akademiens ordlista heter det ju skrivarkurs med –ar– i mitten av ordet (ordet skrivkurs utan –ar finns inte i ordlistan). Skrivarretreat alltså.