Kursstart

Söndag

2

januari

2022

Se lediga platser

Skrivarkurs på Zanzibar

Skriv & gör gott – i ett. Upplev riktiga Zanzibar.

Corona-anpassad!

Skrivarkursen ges om och när corona-situationen tillåter en säker skrivarkurs. Gör en intresseanmälan (ej bindande) och avvakta med köp av flygbiljetter, så hör vi av oss så snart vi vet att skrivarkursen eller skrivarretreaten blir av.

Välkommen till skrivarkurs på sagolika ön Zanzibar utanför Tanzanias kust. För sjätte året håller vi till i den nordöstra delen av ön, vid en lugn och paradisliknande strand med vit sand och vajande palmer, hängmattor och egen pool, skyddade från turistfällorna. I samband med skrivarkursen gör vi en uppskattad insats för stiftelsen Tamani Foundation, som driver ett fantastiskt hjälpprojekt i form av förskola, skola och vuxenutbildning för byborna i den fattiga byn alldeles bakom villorna där vi bor. Stiftelsen äger också de fina villorna, där vi bokar oss i delat rum med toalett och badrum, och egen kock som lagar tre mål mat om dagen. Intäkterna från boendet och måltiderna går oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet. Därtill har du som deltagare chans att ta med dig tre gåvor till hjälpverksamheten från Sverige. Se mer om gåvorna längre ner i texten. Min dröm är att vi tillsammans ska göra skillnad varje år, samtidigt som vi skriver och upplever vår egen kreativitet och njuter av gruppgemenskapen och alla intryck på en av världens kanske allra vackraste platser omringad av paradisstränder med mjölvit sand och turkosblått hav. Detta är en upplevelse, så oändligt mycket mer än en vanlig skrivarkurs.

Skrivarkursen på Zanzibar

Skrivarkurs och hjälpprojekt – i ett

Välkommen till en skrivarkurs på sagoön Zanzibar utanför Tanzanias kust, med mig Ann Westermark som kursledare och Mats Josefson som extraledare. Jag har sedan många år skrivarkurser och skrivarretreater både i Sverige och på Malta och Maltas systerö Gozo i Medelhavet. Sedan januari 2015 har jag utökat med Zanzibar, i samarbete med ett mycket fint och välorganiserat hjälpprojekt. Skrivarkursens program har nio, tio dagar med skrivande och upplevelser varvat med fridfullt bara vara. Den som vill kan komma tidigare eller stanna kvar längre, kanske på annan plats på ön. När du har anmält dig får du kontakt med de andra kursdeltagarna och kan komma överens med dem om eventuella extradagar, restider och liknande.

Boendet
Vi bor på nordöstra sidan av Zanzibar, i byn Matemwe. ”Våra” tre villor är belägna intill varandra precis vid stranden. På ena sidan om husen går det åsnor, och på den andra sidan finns ett litet hotell. Det är ett lugnt område, i det ”riktiga” Zanzibar, bortom turistfällorna. Precis så vackert som på bilderna, och så möjligen lite till…

Bad i havet
Vi bor på stranden, så det är bara att gå rakt ut i det turkosfärgade vattnet. Eftersom det är tidvatten kan man bada ungefär tre timmar om dagen, på lite olika tider. Det är vita fantastiska sandstränder, lite som en lagun precis där vi bor, tack vare ett rev som tar udden av energin från vågorna utanför. I januari är det varmt i vattnet; omkring 25-30 grader. I luften 28-33 grader varmt. Vill man bada när det är ebb finns de sköna poolerna som tillhör våra hus. Här tillbringar vi en hel del tid på eftermiddagarna.

Skrivarkursen
Den före detta skolan som ligger bakom villorna tillhör välgörenhetsorganisationen Tamani Foundation. Här finns ett svalt och charmigt klassrum utomhus på ett tak med delvis havsutsikt som vi får låna som kurslokal, vilket är ljuvligt. Den lärarledda skrivarkursen är på förmiddagarna, kl. 10 till 13 i fem dagar, med frivillig schemalagd skrivtid i tystnad på eftermiddagen (för den som vill ha möjlighet att skriva mycket) samt en extradag för kortare individuell respons av mig, Ann Westermark, en av de sista dagarna. Förutom skrivarkursens schemalagda ”lektioner” har vi en halvdag i Stone Town (4 januari) samt möjlighet till en halvdagsutflykt till korallön för snorkling och bad från båten (denna sistnämnda ordnas till självkostnadspris från vår hemby). På eftermiddagen 4 januari åker vi, efter guidning och lunch i stan, med privat hyrd buss från Stone Town med vårt bagage till vår by. Den guidade turen med lunch samt bussresan från Stone Town till nordöstra Zanzibar och våra villor på stranden ingår i programmet och priset.

Rummen
Rummen i villorna är generellt stora, luftiga och fräscha, avsedda för 2-4 personer, så det brukar inte vara några problem att bo två och två i dem. Samtliga rum i de tre husen har privat badrum. Vi har två fina pooler direkt utanför två av villorna som man delar med det tredje huset. Boendet betalas direkt till stiftelsen, och kostar omkring 90 USD (i skrivande stund 760 SEK, men kolla kursen) per person och natt inklusive helpension, fika, allt.  Det är ett fantastiskt pris för både mat och logi. Dryck i form av köpt vatten, ingefärsläsk och söta drickor tar vi så mycket vi vill av från kylskåpen i huset (även ”köpevatten” till kaffe och thé som alltid står framme) vilket kostar totalt 200 SEK per person totalt för hela vistelsen.

Maten
Vi har egna kockar i villorna, som lagar tre mål mat om dagen; frukost, lunch och middag. Därtill får vi någon enklare kaka eller snacks på för- och eftermiddagen. Maten är god och vällagad, och består till stor del av grytor med grönsaker och ibland fisk. Det zanzibariska köket har indiska influenser men är inte så kryddstarkt som det kan vara i Indien. Till maten dricker vi vatten, läsk eller den speciella ingefärsläsken som finns här. Är du vegetarian ordnar kockarna dina måltider utan fisk (kött äter vi inte på Zanzibar). För den som är laktosintolerant brukar det inte vara något problem, eftersom de använder kokosmjölk och mycket sällan komjölk i matlagningen. Är du glutenintolerant, säg till så ska vi hjälpa dig och köket att undvika gluten i maten.

Skolan
I hjälpprojektets skola finns förskola, primary school och vuxenutbildning. Från stiftelsens sida vill man ge barnen en god start i livet, med hjälp av förskolan och skolan som är gratis att delta i. Och så vill man hjälpa vuxna att lära sig engelska, matematik och datakunskap – även denna undervisning är gratis. Stiftelsen har under de år som vi varit på plats byggt en ny fin skola i byn bakom våra villor; ett helt fantastiskt projekt som vi har haft förmånen att följa och även varit en del av. Vi kan med egna ögon se och följa utvecklingen från år till år, och förhoppningsvis får vi även detta år en rundvandring med besök hos barnen i skolan.

Hur hittade vi hit – historik
Jag fick 2013 en oväntad förfrågan av Charlotte och Linus, som arbetade som volontärer på Tamani Foundations skolor, via Facebook med en undran om jag ville komma till dem med en grupp skrivare. De hade hört talas om Skrivhälsans skrivarkurser utomlands och tyckte att Zanzibar kunde passa oss.  Det ville både jag och min man Mats, vilket vi inte har ångrat, och nu är det dags för den sjätte skrivarkursen här.

Det riktiga Zanzibar
Vi bor nära byn Matemwe, på det ”riktiga” Zanzibar, inte så turistiskt som på många andra ställen. Stranden är lugn och fridfull. Vi möts av vit sand, palmer, hängmattor, turkost vatten… precis som man har sett på vykortsbilder. Byborna är genuint vänliga, välkomnande människor. Men det är fattigt. Därför känns det bra att vi gynnar stiftelsen genom att bo i villorna, vilket är en god inkomst för dem. I runda tal bidrar vi tillsammans varje år med mer än hundra tusen kronor genom att bo och äta i deras villor. Därtill kommer att vi symboliskt tar med ”tre gåvor” från Sverige (se nedan om våra tre gåvor) som uppskattas av stiftelsen och barnen. Självklart är det frivilligt att ta med gåvorna. För mig är det en glädje att få arrangera en skrivarkurs på denna vackra ö med chans att både skriva och göra gott – i ett. De fotspår vi lämnar efter oss är värdefulla.

Utflykterna
Vi startar 4 januari med en halvdag i huvudstaden på ön som heter Stone Town; en myllrande, färgstark afrikansk stad med högt tempo, långa trånga gränder och fascinerande arkitektur. Här går vi på fruktmarknad och ser på vackra afrikanska tyger, souvenirer och beskådar sirligt snidade trädörrar (speciella för Zanzibar), promenerar och smälter alla intryck som är så avlägsna vår egen kultur. Vi äter också en gemensam lunch.

På eftermiddagen hämtas vi av hyrd privat buss vid hotellet, som tar oss och all packning till  villorna på den lugna stranden lagom till middagen, som står på bordet.

En annan dag åker vi ut till en närbelägen ö, för att snorkla vid ett magiskt vackert korallrev. Vi avreser vid åttatiden på morgonen direkt efter frukost med en dykarbåt från dykcentret och kommer hem igen vid ettiden lagom till lunch. Vi får en upplevelse för livet, och den som inte vill snorkla med cyklop under ytan kan självklart bada och simma på vanligt vis eller stanna i båten och skriva. Frukt och snacks ingår. Snorklingen erbjuds till självkostnadspris via stiftelsen.

Tamani – en stark önskan
Stiftelsens namn, Tamani, betyder ungefär ”desire”, på svenska: viljan att sträva efter något, som en stark önskan. Tamani foundations grundare är muslimer som befolkningen i övrigt, men skolan bedriver ingen religiös undervisning; de vuxna lär sig engelska, matte och datakunskap och för barnen har skolan utöver kunskapsdelen en hälsoinriktning (de lär sig att borsta tänder, de får vitaminer och inspireras att leva hälsosamt och sunt med hjälp av en variant av Montessoripedagogik). När vi vandrar runt i byn eller i stan ska vi tänka på att täcka axlar och knän, av respekt för deras religion och kultur. Däremot på stranden och kring våra villor vid polen badar vi i badbyxor och bikini som vanligt. Villorna är strikt alkoholfria. För den som vill ta en öl eller ett glas vin ligger det ett litet hotell intill villorna, som serverar alkohol. En öl kostar omkring 40 kronor i hotellbaren.
Tre saker i gåva…
Från Skrivhälsans sida har jag en ”tamani”; en stark önskan, när det gäller denna skrivarkurs. Min önskan är att du som anmäler dig till kursen på Zanzibar tar med dig tre saker att ge bort i gåva från Sverige;

Gåva nr 1.
Tamani foundation har lyckats få igång en skolsköterskemottagning på skolan. Här behövs framför allt värktabletter (Alvedon, Ipren och liknande preparat med paracetamol). En eller ett par askar med värktabletter betyder mycket för skolsköterskans verksamhet. De behöver även plåster, gasbinda, sårrengöring etc, om du hellre vill skänka detta.

Gåva nr 2. 

Till skolan behövs whiteboardpennor i olika färger. De önskar sig röd, svart, grön, blå… Tar du med ett paket eller två blir lärarna oerhört tacksamma.

Gåva nr 3.

En pedagogisk leksak i trä med bokstäver, siffror, kulram etc är mycket uppskattat, liksom en nalle eller docka (väldigt gärna mörkhyad, om du tar med en docka) eller annan valfri leksak. Handla gärna secondhand så är vi rädda om miljön.

Obs! Som du förstår är gåvorna något helt frivilligt, som en möjlighet att ta med sig något till stiftelsens skolverksamhet. Inget som helst krav för den som inte vill delta i detta.

Flyg och datum från Amsterdam via Nairobi till Zanzibar:
Avresa för kursdeltagarna (förslag för er som vill åka i grupp): Avresa 2 januari 2022, förslagsvis via Amsterdam, till Nairobi och vidare till Zanzibar. Ni som väljer detta flyg från Amsterdam kommer troligtvis att få sällskap av någon av kursdeltagarna, som samlar ihop flocken på Amsterdams flygplats Schiphol. Hit kommer ni med olika plan under dagen beroende på avreseort i Sverige. Notera dock att Skrivhälsans kurs startar och avslutas på Zanzibar, och att vi inte kan ansvara för flygresor, flygtider och liknande. Du ansvarar själv för att du tar dig till och från Zanzibar, där kursen startar och avslutas.

Samling på hotellet i Stone Town inför starten

Vi har (på förslag) som vanligt en avslappnad uppsamling på ett trevligt hotell i Stone Town 3-4 januari för att vi ska hinna ikapp oss själva innan avresan till vår by. Den som vill reser då 2 januari från Sverige och landar på morgonen eller senare under dagen 3 januari på Zanzibar, då man enkelt tar en taxi direkt till hotellet i Stone Town (30 minuter). Den 3 januari kan man då ta igen förlorad sömn på rummet eller i en solstol, bada i poolen, promenera längs med stranden och havet (hotellet har en liten strand rakt utanför, tyvärr ska man inte bada där dock), skriva eller läsa och ta det lugnt i hotellets trädgård med restaurang och utsikt över turkosblått hav. Mats och jag kommer att finnas på hotellet, och vi talar om tidpunkten för när vi äter frukost, lunch och middag så att de som vill kan samlas och lära känna varandra i vårt sällskap. Kursens egentliga program startar dock inte förrän på morgonen 4 januari då vi har gemensam frukost och därefter en rundtur i staden med gemensam lunch. Med denna extradag kan även den, som mot förmodan, blir försenad med flyget hinna fram i tid till kursstarten 4 januari. På eftermiddagen 4 januari beger vis oss alltså med hyrd buss till vår lilla by i norr. Vill du inte ha en extradag i Stone Town som föreslagits ovan, kan du komma direkt till hotellet 4 januari i stället. Den som missar bussen till vår by kan ta en taxi från hotellet, vilket kostar omkring 500-600 SEK.

Hemresa:
Förslagsvis 12 januari från Zanzibar. Om ni flyger på natten landar ni 13 januari i Sverige. Vill du stanna kvar längre än så, förboka dina extradagar från Sverige då det är högsäsong på Zanzibar denna tid. Ibland finns det chans att stanna kvar i villorna några dagar, men ofta är det uthyrt redan dagen efter. Kursdeltagare som vill stanna kvar extradagar brukar ta kontakt med varandra och boka sig på samma hotell för att få sällskap.

Skrivarkursen:
Fem dagars skrivarkurs kl. 10-13.00, med utomhusundervisning alldeles vid havet med delvis havsutsikt. Frivilliga skrivuppgifter och tid för skrivande även eftermiddag och kväll. Skrivarkursen passar alla som vill skriva; amatörer såväl som professionella skribenter och författare. Alla som vill kan vara med. Vi arbetar med kreativa utforskande metoder, bortom rätt och fel, med fokus på skrivglädje och flöde. Den sjätte kursdagen har du möjlighet till en stunds egen tid för textrespons med mig, Ann. Vill du skriva mycket på Zanzibar finns tid att skriva från morgon till kväll. Och vill du både skriva och vila samt upptäcka delar av Zanzibar, är tiden din för egna aktiviteter.

Prisuppgifter:
Skrivarkursen: Priset för skrivarkursen och övrigt program i 9-10 dagar, 3 januari till 12 januari 2022, kostar 6.900 SEK. I priset ingår: Guidad tur och lunch i Stone Town 4 januari, buss från Stone Town till Matemwe i norr dagen därpå 4 januari, kursledning med skrivbok och kursmaterial på förmiddagarna i fem kursdagar samt tid för responsträff den sjätte dagen. Helkväll med afrikansk dans och levande musik/sång med trummor i trädgården. Möjlighet till snorklingstur halvdag till självkostnad. Kursledning med två kursledare, Mats och Ann, 3-12 januari 2022.

Boende & mat: Pris för boende 8 dagar med helpension (ej dryck) direkt till stiftelsen. 90 US dollar per person och natt, inkl. helpension. Räkna med att US-dollarn i skrivande stund är drygt 9 SEK, vilket innebär 805 SEK per dag i delat rum inkl. tre mål mat (kolla aktuell dollarkurs!) och enkel fika/snacks på för- och eftermiddagar. Ett bra pris, eller hur. Och det bästa; hela denna summa går oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet.

Flygresa: För flygresa från Sverige till Zanzibar via Nairobi, tur och retur, betalar du normalt från 7-8.000 SEK och uppåt. Vill du ha sällskap med skrivargruppen kan du avresa den 2 januari via Amsterdam till Nairobi på kvällen och vidare till Zanzibar nästa morgon (samt hemresa från Zanzibar 12 januari samma väg).
Ring om du har frågor. Antalet platser är begränsat och kursen har hittills blivit fulltecknad hösten före avresan. Hör med oss att det finns platser kvar innan du beställer din resa. Justeringar i kursprogrammet kan förekomma.

Notera att skrivarkursen på Zanzibar startar och avslutas på plats på Zanzibar. Vi kan inte ta något ansvar för transporterna såsom flygförseningar, inställda flighter eller liknande.
Priset för skrivarkursen med kursledning, inkl. övrigt program, totalt 10 dagar: 6.900 SEK. Be om detaljinformation.

Varmt välkommen till en oförglömlig skrivarkurs och upplevelse på en av världens kanske vackraste platser, med möjlighet att både skriva och göra gott för byborna och sig själv – i ett.

Välkommen att boka kursplats genom länken “Boka direkt”, där du fyller i dina uppgifter och klickar i att du läst anmälningsvillkoren, alternativt att fylla i en intresseanmälan nedan.

Intresseanmälan

Kursinfo

Kursdatum: 2 – 13 januari 2022 (inkl. resdagar)

Plats: Tamani Foundation, Matemwe

Pris: 6900 kr

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, beteendevetare och specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark
Till bokningen

Jag vill veta mer!

Skicka mig gärna mer information om

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Meddelande

Om du vill ha tryckt information hemskickad, ange din postadress ovan.

Bilder från tidigare år

Få information om kommande skrivarkurser

Skriv upp dig för Skrivhälsans nyhetsbrev!
Skriv upp mig!
Skulle du ångra dig kan du avregistrera dig när som helst.