Kursstart

Torsdag

4

januari

2024

Skrivarkurs på Zanzibar

Skriv & gör gott – i ett. Upplev riktiga Zanzibar.

Välkommen till skrivarkurs på sagolika ön Zanzibar utanför Tanzanias kust. För åttonde året håller vi till i den nordöstra delen av ön, vid en lugn och paradisliknande strand med vit korallsand och vajande palmer, hängmattor och egen pool, skyddade från turistfällorna. I samband med skrivarkursen gör vi en uppskattad insats för stiftelsen Tamani Foundation, som driver ett fantastiskt hjälpprojekt i form av förskola, skola och vuxenutbildning för byborna i den fattiga byn alldeles bakom villorna där vi bor. Stiftelsen äger också de fina villorna, där vi bokar oss i delat 2-bäddsrum med toalett och badrum och egen kock som lagar tre mål mat om dagen med fika emellan. Intäkterna från boendet och måltiderna går i stort sett oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet. Därtill har du som deltagare chans att ta med dig tre gåvor till hjälpverksamheten från Sverige. Se mer om gåvorna längre ner i texten. Min dröm är att vi tillsammans ska göra skillnad varje år, samtidigt som vi skriver och upplever vår egen kreativitet och njuter av gruppgemenskapen och alla intryck på en av världens kanske allra vackraste platser omringad av paradisstränder med mjölvit korallsand och turkosblått hav. Detta är en upplevelse, så oändligt mycket mer än en vanlig skrivarkurs.

Skrivarkursen på Zanzibar

Skrivarkurs och hjälpprojekt – i ett

Välkommen till en skrivarkurs på sagoön Zanzibar utanför Tanzanias kust, med mig Ann Westermark som kursledare och Mats Josefson som extraledare. Jag har sedan många år skrivarkurser och skrivarretreater både i Sverige och på Malta och Maltas systerö Gozo i Medelhavet. Sedan januari 2015 har jag utökat med Zanzibar, i samarbete med ett mycket fint och välorganiserat hjälpprojekt. Skrivarkursens program har tio dagar med skrivande och upplevelser varvat med fridfullt bara vara. Den som vill kan komma tidigare eller stanna kvar längre, kanske på annan plats på ön. När du har anmält dig får du kontakt med de andra kursdeltagarna och kan komma överens med dem om eventuella extradagar, restider och liknande.

Boendet
Vi bor på nordöstra sidan av Zanzibar, i byn Matemwe. Våra tre villor är belägna intill varandra precis vid stranden. På ena sidan om husen går det åsnor, och på den andra sidan finns ett litet hotell. Det är ett lugnt område, i det ”riktiga” Zanzibar, bortom turistfällorna. Precis så vackert som på bilderna, och så möjligen lite till…

Bad i havet
Vi bor på stranden, så det är bara att gå rakt ut i det turkosfärgade vattnet. Eftersom det är tidvatten kan man bada ungefär tre timmar om dagen, på lite olika tider. Det är vita fantastiska sandstränder, lite som en lagun precis där vi bor, tack vare ett rev som tar udden av energin från vågorna utanför. I januari är det varmt i vattnet; omkring 25–30 grader. I luften 28–33 grader varmt. Vill man bada när det är ebb finns de sköna poolerna som tillhör våra hus. Här tillbringar vi en hel del tid på eftermiddagarna.

Skrivarkursen
Den före detta skolan som ligger bakom villorna tillhör välgörenhetsorganisationen Tamani Foundation. Här finns ett svalt och charmigt klassrum utomhus på ett tak med delvis havsutsikt som vi har bokat som kurslokal, vilket är ljuvligt. Den lärarledda skrivarkursen är på förmiddagarna, kl. 10 till 13 i fem dagar, med frivillig schemalagd skrivtid i tystnad på eftermiddagen (för den som vill ha möjlighet att skriva mycket) samt en extradag för kortare individuell respons av mig, Ann Westermark, en av de sista dagarna. Förutom skrivarkursens schemalagda ”lektioner” har vi inledningsvis en halvdag i Stone Town (4 januari) samt möjlighet till en halvdagsutflykt till korallön för snorkling och bad från båten (denna sistnämnda ordnas till självkostnadspris från vår hemby). På eftermiddagen 4 januari klockan 16.00 åker vi, efter guidning och lunch i stan, med privat hyrd buss från Stone Town med vårt bagage till vår by. Den guidade turen med lunch samt chartrad buss från Stone Town till nord östra Zanzibar och våra villor på stranden ingår i programmet och priset.

Rummen
Rummen i villorna är generellt stora, luftiga och fräscha, avsedda för 2–4 personer, så det brukar inte vara några problem att bo två och två i dem. Samtliga rum i de tre husen har privat badrum och varje villa har egen pool. Boendet betalas direkt till stiftelsen, och kostar omkring 100 USD per person och natt i delat rum inklusive helpension, fika, allt. Det är ett fantastiskt pris för både mat och logi. Dryck i form av köpt vatten, ingefärsläsk och söta drickor tar vi så mycket vi vill av från kylskåpen i huset (även ”köpevatten” till kaffe och thé som alltid står framme) vilket kostar totalt 30 USD per person totalt för hela kursen.

Maten
Vi har egna kockar i villorna, som lagar tre mål mat om dagen; frukost, lunch och middag. Därtill får vi någon enklare kaka eller snacks på för- och eftermiddagen. Maten är mycket god och vällagad, och består till stor del av grytor med grönsaker och fisk. Det zanzibariska köket har indiska influenser men är inte så kryddstarkt som det kan vara i Indien. Till maten dricker vi vatten, läsk eller den speciella ingefärsläsken som finns här. Är du vegetarian ordnar kockarna dina måltider utan fisk. Det går även bra att få kyckling om någon skulle vilja ha det, men övrigt kött äter vi inte på Zanzibar. För den som är laktosintolerant brukar det inte vara något problem, eftersom de använder kokosmjölk och mycket sällan komjölk i matlagningen. Är du glutenintolerant, säg till så ska vi hjälpa dig och köket att undvika gluten i maten.

Skolan
I hjälpprojektets skola finns förskola, primary school och vuxenutbildning. Från stiftelsens sida vill man ge barnen en god start i livet, med hjälp av förskolan och skolan som är gratis att delta i. Och så vill man hjälpa vuxna att lära sig engelska, matematik och datakunskap – även denna undervisning är gratis. Stiftelsen har under de år som vi varit på plats byggt en ny fin skola i byn bakom våra villor; ett helt fantastiskt projekt som vi har haft förmånen att följa och även varit en del av. Vi kan med egna ögon se och följa utvecklingen från år till år, och förhoppningsvis får vi även detta år en rundvandring med besök hos barnen i skolan.

Hur hittade vi hit – historik
Jag fick 2013 en oväntad förfrågan av Charlotte och Linus från Jönköping, som arbetade som volontärer på Tamani Foundations skolor, via Facebook med en undran om jag ville komma till dem med en grupp skrivare. De hade hört talas om Skrivhälsans skrivarkurser utomlands och tyckte att Zanzibar kunde passa oss. Det ville både jag och min man Mats, vilket vi inte har ångrat, och nu är det dags för den sjunde skrivarkursen här.

Det riktiga Zanzibar
Vi bor nära byn Matemwe, på det ”riktiga” Zanzibar, inte så turistiskt som på många andra ställen. Stranden är lugn och fridfull. Vi möts av vit sand, palmer, hängmattor, turkost vatten… precis som man har sett på vykortsbilder. Byborna är genuint vänliga, välkomnande människor. Men det är fattigt. Därför känns det bra att vi gynnar stiftelsen genom att bo i villorna, vilket är en god inkomst för dem. I runda tal bidrar vi tillsammans varje år med mellan etthundra och tvåhundra tusen kronor genom att bo och äta i deras villor. Därtill kommer att vi symboliskt tar med ”tre gåvor” från Sverige (se nedan om våra tre gåvor) som uppskattas av stiftelsen och barnen. Självklart är det frivilligt att ta med gåvorna. För mig är det en glädje att få arrangera en skrivarkurs på denna vackra ö med chans att både skriva och göra gott – i ett. De fotspår vi lämnar efter oss är värdefulla.

Utflykterna
Vi startar 4 januari med en halvdag i huvudstaden Stone Town; en myllrande, färgstark afrikansk stad med högt tempo, långa trånga gränder och fascinerande arkitektur. Här ser vi på vackra afrikanska tyger, souvenirer och beskådar sirligt snidade trädörrar (speciella för Zanzibar), promenerar och smälter alla intryck som är så avlägsna vår egen kultur. Vi äter också en gemensam lunch.

På eftermiddagen (omkring 16-tiden) hämtas vi av hyrd privat buss vid uppsamlingshotellet, som tar oss och all packning till villorna på den lugna stranden lagom till middagen, som snart står på bordet.

En annan dag åker vi ut till en närbelägen ö, för att snorkla vid ett magiskt vackert korallrev. Vi avreser på morgonen med en dykarbåt från dykcentret och kommer hem igen vid ettiden lagom till lunch. Vi får en upplevelse för livet, och den som inte vill snorkla kan självklart bada och simma på vanligt vis eller stanna i båten och skriva. Frukt och snacks ingår. Snorklingen erbjuds till självkostnadspris via stiftelsen.

Den sista kvällen bjuder vi på Afrikansk afton på stranden med festmat och afrikansk dans, trummor och sång.

Tamani – en stark önskan
Stiftelsens namn, Tamani, betyder ungefär ”desire”, på svenska: viljan att sträva efter något, som en stark önskan. Tamani foundations grundare är muslimer som befolkningen i övrigt, men skolan bedriver ingen religiös undervisning; de vuxna lär sig engelska, matte och datakunskap och för barnen har skolan utöver kunskapsdelen en hälsoinriktning (de lär sig att borsta tänder, får vitaminberikad gröt i skolan och inspireras att leva sunt med hjälp av en variant av Montessoripedagogik). När vi vandrar runt i byn eller i stan ska vi tänka på att täcka axlar och knän, av respekt för deras religion och kultur. Däremot på stranden och kring våra villor vid poolen badar vi i badbyxor och bikini som vanligt. Villorna är strikt alkoholfria. För den som vill ta en öl eller ett glas vin ligger det ett litet hotell intill villorna, som serverar alkohol. Priserna här är något lägre än i Sverige.

Tre saker i gåva…
Från Skrivhälsans sida har jag en ”tamani”; en stark önskan, när det gäller denna skrivarkurs. Min önskan är att du som anmäler dig till kursen på Zanzibar tar med dig tre saker att ge bort i gåva från Sverige. Önskelistan kommer inom kort.

Obs! Gåvorna är något helt frivilligt, som en möjlighet att ta med sig till stiftelsens skolverksamhet – och göra skillnad. Inget som helst krav.

Flyg och datum från Sverige till Zanzibar:
Avresa för kursdeltagarna (förslag för er som vill åka i grupp med några av de andra): Avresa 2–3 januari 2024 förslagsvis via Amsterdam vidare till Zanzibar. Så snart ni har bokat er kursplats på Skrivhälsan får ni kontakt med övriga deltagare och kan boka er tillsammans med andra. Notera dock att Skrivhälsans kurs startar och avslutas på Zanzibar och att vi inte kan ansvara för flygresor, flygtider och liknande. Du ansvarar själv för att du tar dig till och från Zanzibar, där kursen startar och avslutas i Stone Town.

Samling på hotellet i Stone Town inför starten

Vi har (som en rekommendation) som vanligt en avslappnad uppsamling på ett trevligt hotell i Stone Town 3–4 januari för att hinna ikapp oss själva innan avresan till vår by. Den som vill reser då 2–3 januari från Sverige, och från Zanzibars flygplats tar man enkelt en taxi direkt till hotellet i Stone Town (20 minuter). Denna kan även förbeställas från hotellet. 3 januari kan man då ta igen förlorad sömn på rummet eller i en solstol, bada i poolen, promenera längs med stranden och havet (hotellet har en liten strand rakt utanför, tyvärr ska man inte bada där dock), skriva eller läsa och ta det lugnt i hotellets trädgård med restaurang och utsikt över turkosblått hav. Här kan du träffa andra kursdeltagare innan vi samlas allihop. Kursens egentliga program startar 4 januari klockan 12.00 med lunch och därefter en rundtur i staden. Med ankomst 3 januari kan även den, som mot förmodan, blir försenad med flyget hinna fram i tid till kursstarten 4 januari. På eftermiddagen 4 januari klockan 16.00 beger vi oss alltså med hyrd buss till vår lilla by i norr. Vill du inte ha en extradag i Stone Town som föreslagits ovan, kan du komma direkt till hotellet 4 januari i stället. Den som missar bussen till vår by kan ta en taxi på egen hand, vilket kostar omkring 500–600 SEK.

Hemresa:
Förslagsvis 13 januari från stiftelsen och Zanzibar. Om ni flyger på natten landar ni 14 januari i Sverige. Vill du stanna kvar längre än så, förboka dina extradagar från Sverige då det är högsäsong på Zanzibar denna tid. Det finns ofta chans att stanna kvar i villorna några dagar. Kursdeltagare som vill stanna kvar extradagar brukar ta kontakt med varandra och boka sig på stiftelsen eller på annat hotell för att få sällskap.

Skrivarkursen:
Fem dagars skrivarkurs kl. 10-13.00, med utomhusundervisning alldeles vid havet med delvis havsutsikt. Frivilliga skrivuppgifter och tid för skrivande även eftermiddag och kväll. Skrivarkursen passar alla som vill skriva; amatörer såväl som professionella skribenter och författare. Alla som vill kan vara med. Vi arbetar med kreativa utforskande metoder, bortom rätt och fel, med fokus på skrivglädje och flöde. Den sjätte kursdagen har du möjlighet till en stunds egen tid för textrespons med mig, Ann, och det är numera en extradag inlagd för eget skrivande eller egen dagsutflykt. Vill du skriva mycket på Zanzibar finns tid att skriva från morgon till kväll. Och vill du både skriva och vila samt upptäcka delar av Zanzibar, är tiden din för egna aktiviteter.

Prisuppgifter:
Skrivarkursen:

Priset för skrivarkursen och övrigt program i tio dagar 2024, är 7 300 SEK. I priset ingår följande: Samling på hotellet i Stone Town med gemensam lunch inklusive dryck, amatörguidad tur i gränderna och chartrad buss från Stone Town till Matemwe i norr på eftermiddagen 4 januari. Vidare ingår kursledning med skrivbok och kursmaterial på förmiddagarna i fem kursdagar samt tid för responsträff den sjätte dagen samt fem träffar kvällstid med uppläsningar i cirkel (frivilligt att läsa och få respons). Helkväll med afrikansk festmat, afrikansk dans och levande musik/sång med trummor i trädgården eller på stranden den sista kvällen. Allt detta ingår i kurspriset. Möjlighet till snorklingstur halvdag till självkostnad rekommenderas.

Boende & mat:

Pris för boende tio dagar med helpension (ej dryck) betalas direkt till stiftelsen. 100 USD per person och natt i delat ruminkl. helpension; omfattande tre mål mat och enkel fika/snacks på förmiddagar. Dryck (under hela kursen på stiftelsen) i form av köpevatten, läsk, kaffe och thé i fri mängd kostar totalt 30 USD per person i en engångssumma som betalas i samband med rummet vid ankomst.

Och det bästa; hela denna summa går i stort sett oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet.

Dricks: På stiftelsen ger vi ingen löpande dricks till personalen för servicen, utan vi samlar av tradition in 20 US dollar till en gemensam engångsgåva som vi överlämnar i samband med vår frukost på avresedagen. Du kan tro att detta är uppskattat.

Flygresa: För flygresa från Sverige till Zanzibar tur och retur, betalar du normalt från 9,000 SEK och uppåt. Vill du ha sällskap med andra i skrivargruppen kan du avresa 2–3 januari, förslagsvis via Amsterdam och vidare till Zanzibar, samt hemresa från stiftelsen och Zanzibar 13 januari.
Ring om du har frågor. Antalet platser är begränsat och kursen har hittills blivit fulltecknad. Hör med oss att det finns platser kvar innan du beställer din resa. Justeringar i kursprogrammet kan förekomma.

Notera att skrivarkursen på Zanzibar startar och avslutas på plats på Zanzibar. Vi kan inte ta något ansvar för transporterna såsom flygförseningar, inställda flighter, glömda pass eller visum och liknande.

Priset för skrivarkursen med kursledning, inkl. övrigt program, totalt 9 dagar: Pris; 7 300 SEK. Be om detaljinformation.

Tider:

2–3 januari. rekommenderad avresa från Sverige.

3 januari: Rekommenderad ankomst till Zanzibar. Ta taxi till uppsamlingshotellet i Stone Town (20 min) för avkoppling, informell samling och övernattning.

4 januari: Kursstart. Samling på uppsamlingshotellet, gemensam lunch på hotellet, amatörguidad tur i gränderna, på eftermiddagen klockan 16.00 chartrad buss till vår stiftelse i norr. Vi får våra rum, kanske ett dopp i havet eller poolen och gemensam middag.

5 januari: Skrivarkurs på taket till 12 januari, med avbrott för snorklingstur, besök hos barnen på Tamani School, egen skrivardag och chans till valfri utflykt.

13 januari. Farväl och avresa från stiftelsen, buss tillbaka till Stone Town klockan 11.00 (ingår i kursavgiften om man åker med den förbeställda gemensamma transporten). Vill du resa senare går det bra att bekosta en egen taxi ihop med andra när det passar er. Observera chansen att stanna kvar på skrivarretreat som påbörjas samma dag; se separat program för skrivarretreat på Zanzibar 2024 Deltar du i skrivarkursen har du 1 000 SEK i rabatt på den efterföljande skrivarretreaten som dessutom har ett lägre pris.

Varmt välkommen till en oförglömlig skrivarkurs och upplevelse på en av världens kanske vackraste platser, med möjlighet att både skriva och göra gott för byborna och sig själv – i ett.

Boka skrivarkursen:

Välkommen att boka kursplats genom länken ”Boka” på Skrivhälsans sida, där du fyller i dina uppgifter och klickar i att du läst och förstått anmälningsvillkoren, så får du automatiskt en bekräftelse på att du har säkrat din kursplats tillsammans med en faktura att betala inom 30 dagar. Vill du delbetala, kan du oftast göra det. Om du redan nu vet att du med säkerhet vill vara med i januari 2024 vänta inte för länge med din bokning då kursen tidigare har blivit fullbokad. Hoppas att du vill vara med oss.

Lathund för datum avseende skrivarkurs 2024:

Skrivarkurs: 4-12 januari

Skrivarkurs 2024

2-3 januari. rekommenderad avresa från Sverige.

3 januari: Rekommenderad ankomst till Zanzibar. Ta taxi till uppsamlingshotellet i Stone Town (20 min) för informell samling och övernattning.

4 januari: Kursstart. Samling på uppsamlingshotellet, gemensam lunch 12.00, tur i gränderna, chartrad buss till vår stiftelse i norr klockan 16.00. Vi får våra rum, gemensam middag och chans till bad i hav eller pool.

5 januari: Skrivarkurs på taket till 12 januari, med avbrott för snorklingstur, besök hos barnen i skolan, egen skrivardag och chans till valfri utflykt.

13 januari. Avresa från stiftelsen, buss till Stone Town klockan 11.00. (Chans att stanna kvar på skrivarretreat, se separat program för skrivarretreat på Zanzibar 2024).

I priset ingår skrivarkurs med kursledning och kursmaterial samt det som anges avseende måltider, transporter och festarrangemang i programmet.

Flygresa och boende med helpension på stiftelsen betalas separat liksom rekommenderad extranatt på uppsamlingshotellet i Stone Town. Varmt välkommen.

Ändringar i programmet kan förekomma.

Kursinfo

Kursdatum: 4 – 13 januari 2024

Plats: Tamani Foundation, Matemwe

Pris: 7300 kr

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, professionell skribent och dipl copywriter, beteendevetare och cert. bildterapeut (grundl. psykoterapiutbildning steg-1), specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Jag vill veta mer!

    Skicka mig gärna mer information om (ange kursnamn):

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Meddelande

    Bilder från tidigare år