Vad är det för slags bok och vad handlar den om?
Som om jag inte borde finnas är en bok som är självbiografisk. Den utspelar sig i huvudsak i Göteborg på 1960- och 1970-talet. Till stor del handlar den om dialogen mellan mig och min mamma. Jag har ansträngt mig att skriva den utifrån barnets perspektiv, den är skriven i jag-form och i presens. Min mamma betedde sig allt konstigare och i boken skildrar jag hur ett barn försöker förstå det som händer. När jag var tonåring blev hon övertygad om att hon var förföljd och att andra människor ville skada henne.
Vad har boken betytt för dig?
En bearbetning av alla minen av händelser tidigare i livet. Den har också gjort det lite lättare att prata om vad jag varit med om. Har haft förmånen att få hålla en föreläsning för boendestödjare i Göteborg och fick fin respons på den.
Hur kom det sig att du började skriva?
Skrivandet har varit ett sätt för mig att bättre förstå och sortera mina minnen. Att skriva har jag gjort i många år men att sammanfatta en del av mitt skrivande i en bok bestämde jag mig för egentligen 2017. Jag tänker att min berättelse också vill berättas och läsas och att den har ett allmängiltigt tema. Materialet har jag samlat under perioden 2013 och cirka fyra år framåt. Eftersom jag arbetar heltid har jag kombinerat med olika skrivarkurser och ägnat helgerna åt att sammanställa.
Hur lång tid tog den att skriva?
Boken har jag mer fokuserat skrivit på mellan 2013–2017; den perioden inbegriper då korrekturläsning och kontakter med lektör.
Vilken eller vilka kurstyper har du gått?
Jag har gått några helgkurser hos Ann Westermark och också varit på en härlig retreat i Åsa med Skrivhälsan. Min första sommarkurs på Åsa folkhögskola handlade också om självbiografiskt skrivande.
Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?
Författarkortleken har jag använt mig av, den har varit hjälpsam att komma igång med olika berättelser och hålla igång skrivarprocessen. I december 2019 hade jag förmånen att få boka en individuell coachning av Ann Westermark som gav min en ”spark i baken” genom att hjälpa mig att se mina styrkor och komma vidare med en utgivningsplan.
Varifrån hämtar du inspiration?
Inspirationen till mitt skrivande hittar jag i min vardag, tankar och händelser som ger orsak att reflektera över mina val i livet.
Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?
Det roligaste har helt klart varit att få se slutresultatet, min bok. Det som varit svårast är att förstå är att det tar så mycket tid med allt detaljarbete, även efter det att jag första gången tänkt att nu är jag klar med min korrekturläsning (lektörsläsning, frågor från förlaget, omslagsbild).
Vilken var den viktigaste lärdomen?
Den viktigaste lärdomen är att inte ge upp. Vara trogen min idé och vara envis.
Kommer det fler böcker?
Kanske kommer nästa bok att handla om hjälpsamma strategier att hantera det livet bjuder oss på.
Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?
Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut sin bok? Tro på din idé! Ge inte upp. Be om hjälp när du kör fast.
Var kan man köpa boken?
Min bok Som om jag inte skulle finnas kan beställas via min hemsida www.pameladelefors.com
Där kan man boka postleverans och få ett signerat exemplar. Boken finns också att beställa på Adlibris och Bokus.
Namn: Pamela Delefors
Bostadsort: Göteborg
Bokens titel: Som om jag inte borde finnas
Utgivningsår: 2020
Utgivningssätt/Förlag: Migra förlag
Text: Annika Jacobsson