Vad kan man göra ihop med sin mamma, om inte skriva en bok om ett smugglingsuppdrag? Det gjorde Lisa och mamma Margareta, mitt under pandemin. Boken handlar om ett äldre par, Sigge-Bo och Småskärsmaja, som googlat på ”människosmugglare” i hopp om att under Corona-pandemin kunna ta sig till sin sommarstuga på andra sidan havet, i ett annat land. Två mopedburna tanter ur nätverket Blommigaklänningstanter kommer till undsättning.
Boken är genreöverskridande med stor plats för lekfullhet. Resan äger rum parallellt i flera dimensioner: En smugglingsfärd på moped med sagans förtecken, med vissa nedslag i släkthistorien, sanna eller förfalskade. Och som en underton i en saga ljuder en berättelse om hur det är att vara människa.
Vad har boken betytt för dig, Lisa?
- Bokskrivandet gav mig en riktigt stor glädjeskjuts. Det blev mycket skratt ihop med min medförfattare och mamma Margareta. Efter bokskrivandet har glädjen funnits kvar som en god rastplats att återkomma till även om livsvägen varit krokig och kantats av utmaningar.
Hur kom det sig att du började skriva?
- Det var inte planerat men som så ofta när livet av någon anledning stannar upp skriver jag. Det är som att pennan och jag tillsammans letar efter brytpunkter, övergångar och öppningar. Så blev det också denna gång. Jag var hemma och hostade och fick inte gå till jobbet. Samtidigt satt min mamma hemma och deppade över att de inte kunde ta sig till sin sommarstuga på Åland. Skrivargnistan tändes och vi kom att producera text i ett flygande fläng, inspirerade av varandra.
Hur lång tid tog den att skriva?
- Den kreativa fasen var kort och intensiv. Pågick i fyra veckor. Sedan var det lusläsning, omarbetning och finputsning med förlaget. Påbörjades våren 2020 och blev utgiven våren 2021.
Vilka skrivarkurser har du gått?
- Skrivterapeutisk grundkurs i Åsa.
Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?
- Kursen bidrog till att dörren öppnades till min skrivarlust, vilket jag är väldigt glad över. Författarkortleken och tipset att skriva morgonsidor var till god hjälp för att hålla dörren öppen. En vacker dag klev jag genom dörröppningen och in i bokskrivandet.
Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?
- Från nästan vad som helst. Den här gången var det ett humoristiskt uttalande från min mamma i kombination med några vykort som väckte fantasin och kreativiteten.
Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?
- Det roligaste var att finnas i ett flow och att vi lät oss föras med i strömmen av idéer som kom. Det svåraste under skrivprocessen var att få hjärnan att gå ned i varv.
Vilken var den viktigaste lärdomen?
- Att det finns en läkande glädje och kraft i det lekfulla skrivandet.
Kommer det fler böcker?
- Det vet jag inte i dagsläget, men skrivandet har gett mersmak.
Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?
- Lyssna till och följ glädjen, lusten och leken.
Var kan man köpa boken?
- På Bokus och Adlibris. Kan även köpas direkt av mig.
Mailadress: lisa.holtti.claesson@gmail.com
I augusti kommer boken ut som ljudbok hos Storytel.
Namn: Lisa Holtti Claesson. Boken är skriven tillsammans med Margareta Holtti.
Bostadsort: Alingsås
Bokens titel: Nä, nu blommar det! Berättelsen om ett smugglingsuppdrag.
Utgivningsår: 2021
Utgivningssätt/Förlag: Hybridutgivning på Lava förlag
Text av: Annika Jacobsson