Monica Birgersson. Foto: Annika Jacobsson

”Min bok handlar om ledarskap och mina tankar om ledarskapets betydelse för organisationens framgång. Ledarenergi handlar om att skapa goda relationer, att visa resultat och samtidigt ha roligt och vara rädd om sig som chef. Min önskan är att Inspirera till reflektion, säga ifrån och lyssna till sin inre kompass.”

  1. Vad har boken betytt för dig?

– Att förverkliga en dröm. Den där känslan när boken kom och jag öppnade det första paketet och där ligger fraktsedeln med texten: ”Ledarenergi, Monica”. Då fick jag tårar i ögonen. Jag kan inte med ord förklara hur starkt det var. Det var en otrolig känsla, stolthet och positiv glädje. Jag har fått väldigt mycket positiv respons av många personer sen boken kom ut på marknaden. Det är en väldigt härlig känsla. Fraktsedeln har jag sparat och ska sätta upp någonstans. Jag har på senare tid förstått att jag alltid har haft en oerhörd stor respekt för det skrivna ordet och för böcker. Jag kommer ihåg när jag fick mina skolböcker och att jag då var jätterädd om dem. Jag har haft det med mig sen jag var riktigt liten och tror att det hänger ihop med att jag alltid har gillat att skriva. Det som har varit ett minus är att det här året som skulle leda till att boken syntes mer på marknaden har inte blivit av.

  1. Hur kom det sig att du började skriva?

­– Jag har alltid gillat att skriva och tycker om böcker men jag har svårt att se mig själv som författare. Någonstans i mitt inre har det säkert funnits en dröm om att skriva en bok och att få skriva

Ledarenergi av Monica Birgersson.

ner det jag har i mitt huvud och hjärta. Annars hade jag inte gått alla skrivarkurser med Ann Westermark på Kärlingesund, i Åsa och på Malta. ”Jag ska skriva ett utbildningsmaterial om ledarskap”, sa jag under presentationen på skrivarkursen. ”Jag tycker att det låter som en bok?”, svarade Ann, och så blev det.

  1. Hur lång tid tog den att skriva?

– Det tog ungefär ett år. Hösten 2017 åker jag till Malta på skrivarkurs för att skriva, vad jag tror, är ett utbildningsmaterial. Ett och ett halvt år senare har jag release på Stora Hotellet i Fjällbacka för min bok Ledarenergi.

  1. Vilka skrivarkurser har du gått?

– Jag har gått flera skrivarkurser för Ann innan jag vågade tro att jag kunde skriva en bok. Helgkurserna jag gått har varit både skrivarkurser och retreat. Jag har även gått en veckokurs på Malta. Kurserna har varit en förutsättning för att det skulle kunna bli en bok. Stöd och coachning från Ann har givit mig nödvändig vägledning, på ett tillåtande och bekräftande sätt och har frigjort min egen skrivarlust.

  1. Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?

– Det hade inte blivit någon bok om det inte vore för de skrivarkurser jag gått. Första gången jag var på skrivarkurs var för åtta år sedan och efter den märkte jag att jag blivit mycket bättre på att uttrycka mig, även på jobbet. Jag förstod att något hade hänt med mitt skrivande och bokade då in mig på fler skrivarkurser. Det var på skrivarkursen på Malta som Ann väckte idéen hos mig om att skriva en bok.

  1. Varifrån hämtar du inspiration?

– Jag har många som har inspirerat mig på vägen. Det jag tänker på mest är vilken uppväxt jag har fått av min mamma och pappa. Den grundtryggheten och tilliten till andra och till livet. Glädjen har varit den största inspirationskällan i skrivandet. På fredagskvällarna längtade jag efter att gå och lägga mig för att sen få gå upp och skriva på lördag morgon. Ann Westermark har varit den viktigaste personen som inspirerat mig att skriva. Hon lockar ur en det man inte trodde att man hade. Ett par andra personer som inspirerat mig är AnnBritt Grünewald, debattör och före detta fängelsechef, som var väldigt tidig med att se till så medarbetarna fick förutsättningar för att de skulle kunna göra ett bra jobb och Anders Hansson, läkare, psykiatriker och författare, som det skrivits ganska mycket om i media under senare tiden.

  1. Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?

– Det roligaste var själva skrivandet. Tänk när man vaknar på morgonen och sätter på kaffet, går upp till sin skrivplats och får börja skriva. Just den där processen när man ser att det blir något och att det hänger ihop är en häftig känsla. Redigeringsprocessen var jobbig med allt ordvrängeri, olika syftningsfel och tolkningar. Det svåraste har varit de många ronder för att få det man har i tanken ner till pennan. Hur gjorde jag här? Hur tänkte jag? Jag har alltid anteckningsbok och penna med mig. Fastnar jag i något så har jag varit inne och tittat på mina anteckningar eller tittat på någon modell jag använt mig av.

  1. Vilken var den viktigaste lärdomen?

– Utifrån temat Ledarskap, som jag skriver om, så blev reflektionens betydelse för ledarskapet tydligast för mig. Om du inte reflekterar så kommer du inte vidare och då tänker jag på att reflektera över mig själv i förhållande till andra individer och grupper.

  1. Kommer det fler böcker?

– Det är inte omöjligt, men då är jag inte säker på att det blir om ledarskap utan kanske noveller. Jag tycker även det är kul att skriva dikter.

  1. Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

– Det är att inte tänka ”Inte ska väl jag…” utan ”Det är klart att jag ska skriva…”. Bestäm dig för att du kan skriva en bok eller en berättelse, så kan du.

  1. Var kan man köpa boken?

­– Boken Ledarenergi finns på Bokus och kan även beställas på Ledarenergis hemsida: www.ledarenergi.se

Namn: Monica Birgersson
Bostadsort: Fjällbacka
Bokens titel: Ledarenergi
Utgivningsår: 2019
Utgivningssätt/Förlag: Ledarenergi AB Förlag

Text: Annika Jacobsson