Syster min syster är en biografisk berättelse skriven i romanform. Den handlar om anorexia och självmord sett ur en lillasysters perspektiv. Så temat är allvarligt men det är också en historia om att bryta tystnader och tabun och försonas med det som varit.

Vad har boken betytt för dig?

‒ Massor! Genom att rota i dagböcker och journaler har jag själv förstått historien om min syster bättre och så jag har återupptäckt min skrivlust och utvecklats som skribent.

Hur kom det sig att du började skriva?

‒ Jag har alltid skrivit i jobbet, först som journalist och sedan som forskare, men jag har aldrig vågat mig på skönlitteratur. Att jag tog steget berodde på att det fanns en historia jag ville berätta men också på att jag gick en inspirerande skrivkurs.

Hur lång tid tog den att skriva?

‒ Totalt tog det cirka åtta år, men jag har mest skrivit på ledigheter och manuset har också blivit liggande långa perioder då jag drabbats av tvivel.

Vilka kurstyper har du gått?

‒ Min första skrivkurs var en vecka på Gozo med Skrivhälsan och det var där allt började. Senare har jag gått två kurser om biografiskt berättande, dels en veckokurs, dels en längre folkhögskolekurs på deltid.

Vilken hjälp har du fått av Skrivhälsan och vad har hjälpen betytt för dig och boken?

‒ Kursveckan på Gozo var en ovärderlig kickstart, tack vare Ann Westermark på Skrivhälsans upplägg och attityd. Det var lekfullt och tillåtande men samtidigt både strukturerat och djupt, med kreativa övningar. Efter kursen köpte jag Anns böcker och jobbade vidare med olika övningar som hjälpte mig att hitta min skrivarröst. Jag tog också fasta på hennes råd att skaffa en skrivarvän – och det gjorde hela skillnaden! En av deltagarna på Gozokursen och jag kom att följas genom hela vägen fram till ett gemensamt boksläpp.

Varifrån hämtar du inspiration till skrivandet?

‒ Lite överallt, från naturen och andra människor. Älskar att lyssna på andras berättelser men också att sitta som en fluga på väggen och iaktta scener som utspelar sig omkring mig.

Vad var det roligaste och svåraste under skrivprocessen?

‒ Allt med skrivandet var roligt, både att sugas upp i sitt eget skrivande och den skrivgemenskap som uppstod på kurserna. Svårast var att finna tid och ork, på vardagar efter jobbet kändes det helt omöjligt att skriva.

Vilken var den viktigaste lärdomen?

‒ Att man når läsaren bättre genom att gestalta än att överförklara. Sedan kommer alla att tolka texten på sitt sätt men det är ju också spännande. Det gäller att släppa taget och lita på läsaren.

Kommer det fler böcker?

Ja, det hoppas jag! Jag har ingen konkret idé just nu men ska fortsätta skriva så ger det sig nog. Jag längtar efter att skriva en ren fiktion, en biografi sätter ju bestämda ramar och kräver också en del hänsynstagande till andra personer.

Bästa tipset till den som vill skriva och ge ut en egen bok?

‒ Att gå en bra skrivarkurs och att skaffa skrivarvänner så att du kontinuerligt kan få feedback, man behöver verkligen andras blickar på texten. Själv såg jag också till att få boken lektörsläst men samtalen med andra skribenter var nog viktigare.

Var kan man köpa boken?

‒ Den finns i nätbokhandeln, men är nog billigast på förlaget, se

Produkter – bok.hstrom.se

Namn: Anne Grönlund

Bostadsort: Umeå

Bokens titel: Syster min syster

Utgivningsår: 2024

Utgivningssätt/Förlag: Bokförlaget h:ström

Text: Annika Jacobsson