Författarkortlekens innehåll

Författarkortleken, av Ann Westermark.

Författarkortleken av skribenten Ann Westermark är ett skrivarverktyg för dig som vill komma igång med ditt skrivande på egen hand. Det är ett lekfullt verktyg som ger inspiration att hitta idéer att skriva om och hjälper dig som brottas med blockeringar i skrivprocessen. Skriv utan prestationskrav, utan att tänka på formuleringar och grammatik. Låt tangenter och pennan flöda när orden dyker upp. Vid pipet efter tre minuter har du fått en start på din berättelse.

Författarkortleken utvecklades av Ann Westermark 2005 som ett verktyg för kreativt skrivande med syfte att hjälpa amatörskribenter och professionella skribenter till inspiration och flöde i sitt skrivande. Författarkortleken innehåller 52 författarkort med korta meningar som exempelvis ”Brevet till dig, ”Morfars gamla koffert” och ”Fåtöljen med de trasiga armstöden”. Detta färgglada och kompletta kit innehåller allt du behöver, förutom författarkorten även en timer, penna och cd-skiva med enkla instruktioner.

Du drar ett författarkort, utan att kika, ställer timern och när du känner dig redo vänder du på författarkortet och läser texten samtidigt som du startat igång timern. Nu har du, enligt Anns metod, tre minuter på dig att skriva det första som dyker upp utifrån texten på kortet: ”Bryggan ner mot sjön…” Ta tag i den allra första impulsen som dyker upp. Glöm grammatik och formuleringar, allt som dyker upp i tanken är rätt. Överraska dig själv och låt tangenter eller penna flöda när orden dyker upp. Pip-pip-pip, när timern piper efter tre minuter slutar du tvärt att skriva mitt i meningen.

Vissa gånger vill jag inte sluta skriva när timern piper och när jag inte kommer på vad jag ska skriva om känns 3 minuter som en evighet. På kortet med texten Han som hoppar av bussen… kom jag inte på vad jag skulle skriva och då fick mannen på bussen bli lika förvirrad som jag. ”Han som hoppar av bussen är förvirrad och vet inte åt vilket håll han ska gå. Ska han välja den enkla eller svåra vägen, den mörka eller ljusa? Han väljer att låta stegen, hans slitna 42:or…” pip, pip pip.

Ann Westermark. Fotograf: Lisbeth Hedberg

Ann Westermark råder användaren att spara sina ursprungstexter, 15, 35 eller samtliga 52 skrivna berättelser. Man kan om man vill reflektera över om det finns en röd tråd eller gemensamt tema i berättelserna och använda sina texter som byggklossar i en längre berättelse. De samlade texterna kan ge uppslag till en eller flera intressanta större skrivprojekt.

Detta är en fantastisk present till sig själv eller till en vän som vill utveckla sitt skrivande. Jag funderar på att testa detta med familjen eller varför inte på nästa träff med vänner och bekanta. Tänk att få höra familjen eller vännerna läsa upp sina berättelser för varandra. Hur olika berättelserna blir fast vi använt samma text som inspiration i starten. Det vore även intressant att plocka fram Författarkortleken på ett APT-möte eller under teambuildning på arbetsplatsen.

Mina godbitar från Författarkortleken är:

De lekfulla med meningarna på författarkorten hjälper mig att skapa snabba, roliga och intressanta tankar som sedan utvecklas till text och små berättelser. Dessa berättelser ger mig möjligheten att gå utanför mina ramar och hjälper mig släppa på låsningar i mitt skrivande.

Nu ska jag sätta ihop mina skrivna berättelser och med dem som underlag ska jag träna på att utveckla miljö- och personbeskrivningar.

Jag har testat…

Bok/skrivarverktyg: Författarkortleken

Författare: Ann Westermark

Förlag: Pennskrinet Ord & Bild, 2005 (Nuvarande Skrivhälsan AB)

Text och foto: Annika Jacobsson