Kursstart

Tisdag

3

januari

2017

Skrivarkurs på Zanzibar

Skriv & gör gott – i ett. Upplev riktiga Zanzibar.

Välkommen till skrivarkurs på sagolika ön Zanzibar utanför Tanzanias kust. Vi håller till i den nordöstra delen av ön, vid en lugn och paradisliknande strand med vit sand och vajande palmer, hängmattor och egen pool, skyddade från turistfällorna. I samband med skrivarkursen gör vi en liten insats för stiftelsen Tamani Foundation, som driver hjälpprojekt i form av förskola och vuxenutbildning alldeles bakom villorna där vi bor. Stiftelsen äger också de fina villorna, där vi bokar oss i delat rum med badrum på rummet och har egen kock som lagar tre mål mat om dagen (ett fåtal enkelrum finns eventuellt mot tillägg). Intäkterna från boendet och måltiderna går oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet. Därtill har du som deltagare chans att ta med dig tre gåvor till hjälpverksamheten från Sverige. Se mer om gåvorna längre ner i texten. Min dröm är att vi tillsammans ska göra skillnad, samtidigt som vi skriver och upplever vår egen kreativitet och njuter av gruppgemenskapen på en av världens kanske vackraste platser.

Skrivarkursen på Zanzibar
Välkommen till en skrivarkurs, med mig Ann Westermark som kursledare. Jag har sedan många år skrivarkurser både i Sverige och på Malta och Maltas systerö Gozo i Medelhavet. Sedan januari 2015 har jag utökat med sagoön Zanzibar utanför Tanzanias kust, i samarbete med ett hjälpprojekt. Detta program har åtta dagar med skrivande och upplevelser varvat med fridfullt bara vara. Den som vill kan komma tidigare eller stanna kvar längre, kanske på annan plats på ön. När du har anmält dig får du kontakt med de andra kursdeltagarna och kan komma överens med dem om eventuella extradagar, restider och liknande.

Boendet
Vi bor på nordöstra sidan av Zanzibar, i byn Matemwe. ”Våra” två villor är belägna intill varandra precis vid stranden. På ena sidan om husen går det åsnor, och på den andra sidan finns ett litet hotell. Det är ett lugnt område, i det ”riktiga” Zanzibar, bortom turistfällorna. Precis så vackert som på bilderna, och så lite till…

Bad i havet
Vi bor på stranden, så det är bara att gå rakt ut i det turkosfärgade vattnet. Eftersom det är tidvatten kan man bada ungefär tre timmar om dagen, på lite olika tider. Det är mjölvita fantastiska sandstränder, lite som en lagun precis där vi bor, tack vare ett rev som tar udden av energin från vågorna utanför. I januari är det varmt i vattnet; omkring 25-30 grader. I luften 28-33 grader varmt. Vill man bada när det är tidvatten finns i stället de sköna poolerna som tillhör våra hus.

Skrivarkursen
Skolan som ligger bakom villorna tillhör välgörenhetsorganisationen Tamani Foundation. Här finns ett charmigt klassrum utomhus på ett tak med havsutsikt som vi får låna som kurslokal. Den lärarledda skrivarkursen är på förmiddagarna, kl. 09 till 12 i fem dagar, med frivillig schemalagd skrivtid i tystnad på eftermiddagen (för den som vill ha möjlighet att skriva mycket) samt en extradag för kortare individuell respons av mig, Ann Westermark, en av de sista dagarna. Förutom skrivarkursens schemalagda ”lektioner” har vi en heldagsutflykt i Stone Town, som även inbegriper frivillig skrivövning liksom halvdagsutflykten till korallön utanför vår strand (denna sistnämnda ordnas till självkostnadspris).

Rummen
Rummen i villorna är generellt stora, luftiga och fräscha, avsedda för 2-4 personer, så det ska inte vara några problem att bo tillsammans med andra i dem. Sju av åtta rum, i de två husen totalt, har eget badrum. Båda husen har en egen pool utanför. Boendet betalas direkt till stiftelsen, och kostar 60 USD (drygt 500 svenska kronor i skrivande stund, kolla dollarkursen!) per person och natt inklusive helpension. Det är ett fantastiskt pris för både mat och logi. Dryck ingår inte i priset.

Maten
Vi har egna kockar i villorna, som lagar tre mål mat om dagen; frukost, lunch och middag. Maten är god och vällagad, och består till stor del av grytor med grönsaker och kyckling. Det zanzibariska köket har indiska influenser men är inte så kryddstarkt som det kan vara i Indien. Till maten dricker vi vatten, läsk eller den speciella ingefärsläsken som finns här. Drycken ingår inte i priset för kost & logi, utan vi betalar sista dagen genom att dela på notan (cirka 200 – 250 kronor totalt för hela vistelsen). Är du vegetarian så ordnar kockarna dina måltider utan kött. För den som är laktosintolerant brukar det inte vara något problem, eftersom de använder kokosmjölk och mycket sällan komjölk i matlagningen. Är du glutenintolerant, säg till så ska vi hjälpa dig och köket att undvika gluten i maten.

Skolan
I hjälpprojektets skola finns förskola, primary school och vuxenutbildning. Från stiftelsens sida vill man ge barnen en god start i livet, med hjälp av förskolan och skolan som är gratis att delta i. Och så vill man hjälpa vuxna att lära sig engelska, matematik och datakunskap ¬– även denna undervisning är gratis. Stiftelsen bygger en ny skola i byn bakom våra villor; ett helt fantastiskt projekt som vi har haft förmånen att följa.

Hur hittade vi hit?
Jag fick 2013 en förfrågan av Charlotte och Linus, som arbetade som volontärer på Tamani Foundations skolor, om jag ville komma till dem med en grupp skrivare. Det ville både jag och min man Mats, och nu är det dags för den tredje skrivarkursen här.

Det riktiga Zanzibar
Vi bor nära byn Matemwe, på det ”riktiga” Zanzibar, inte så turistiskt som på många andra ställen. Stranden är lugn och fridfull. Vi möts av vit sand, palmer, hängmattor, turkost vatten… precis som man har sett på vykortsbilder. Byborna är genuint vänliga, välkomnande människor. Men det är fattigt. Därför känns det bra att vi gynnar stiftelsen genom att bo i villorna, vilket är en god inkomst för dem. I runda tal bidrar vi tillsammans varje år med mer än hundra tusen kronor genom att bo och äta i deras villor. Därtill kommer att vi symboliskt tar med ”tre gåvor” från Sverige (se nedan om våra tre gåvor) som uppskattas av stiftelsen och barnen. Självklart är det frivilligt att ta med gåvorna.

Utflykterna
Vi åker en heldag till huvudstaden på ön som heter Stone Town; en myllrande, färgstark afrikansk stad med högt tempo, långa trånga gränder och fascinerande arkitektur. Här går vi på fruktmarknad och ser på vackra afrikanska tyger, souvenirer och beskådar sirligt snidade trädörrar (speciella för Zanzibar), äter lunch, promenerar och smälter alla intryck som är så avlägsna vår egen kultur. Den som vill får en frivillig skrivuppgift. Efter en heldag i Stone Town landar vi hemma i villorna på lugna stranden lagom till middagen, som står på bordet. Utflykten (inklusive lunchen och eftermiddagsfika på lyxigt café) ingår i kurspriset för skrivarkursen. Dryck ingår inte.

En annan dag åker vi ut till en närbelägen ö, för att snorkla vid ett magiskt vackert korallrev. Vi avreser vid åttatiden på morgonen direkt efter frukost med en dykarbåt från dykcentret och kommer hem igen vid ettiden lagom till lunch. Vi får en upplevelse för livet, och den som inte vill snorkla med cyklop under ytan kan självklart bada och simma på vanligt vis eller stanna i båten och skriva. Frukt och snacks ingår. Snorklingen erbjuds till självkostnadspris.

Tamani – en stark önskan
Stiftelsens namn, Tamani, betyder ungefär ”desire”, på svenska: viljan att sträva efter något, som en stark önskan.
Tamani foundations grundare är muslimer som befolkningen i övrigt, men skolan bedriver ingen religiös undervisning; de vuxna lär sig engelska, matte och datakunskap. När vi vandrar runt i byn eller i stan ska vi tänka på att täcka axlar och knän, av respekt för deras religion och kultur. Däremot på stranden och kring våra villor vid polen badar vi i badbyxor och bikini som vanligt. Villorna är alkoholfria. För den som vill ta en öl eller ett glas vin ligger det ett litet hotell intill villorna, som serverar alkohol. En öl kostar omkring 30 kronor i hotellbaren.
Skrivarkurs och hjälpprojekt – i ett.

Tre saker i gåva…
Från Skrivhälsans sida har jag en stark önskan när det gäller denna skrivarkurs. Min önskan är att du som anmäler dig till kursen på Zanzibar tar med dig tre saker att ge bort i gåva från Sverige;

Gåva nr 1.
Tamani foundation drömmer om att skapa ett bibliotek med engelska barnböcker. Om vi tar med oss var sin engelsk bilderbok med kort text i år igen, har de snart sitt bibliotek för barnen. En av de största önskningarna är på väg att uppfyllas, och vi får vara med på vägen.

Gåva nr 2.
En skrivbok och en penna. Om du ger bort en skrivbok och en penna blir det fina presenter till eleverna på stiftelsens skola för vuxna. Tänk att få en skrivbok från Sverige! Jag köper varje år med mig fina skrivböcker till er kursdeltagare på Zanzibar i gengäld.

Gåva nr 3.
En tålig pedagogisk leksak som passar barn i förskoleåldern; pojkar och flickor. Kanske ett pussel, kulram, klossar med siffror eller en nalle eller mörkhyad docka. Gissa om våra leksaker blir uppskattade på förskolan! Självklart spelar det ingen roll om det är nyköpt eller secondhand, bara det är i fint och användbart skick.

Flyg och datum från Amsterdam via Nairobi till Zanzibar:
Avresa för kursdeltagarna (förslag för er som vill åka i grupp): Avresa 3 januari 2017, förslagsvis via Amsterdam, till Nairobi och vidare till Zanzibar. Genom att flyga via Nairobi får man ett större plan även sista turen, och undviker därmed att hänvisas till 12-sitsigt plan (från Tanzania) till Zanzibar. Ni som väljer detta flyg från Amsterdam kommer sannolikt att få sällskap av någon av kursdeltagarna, som erbjudit sig att samla ihop flocken på Amsterdams flygplats Schiphol. Hit kommer ni med olika plan under dagen beroende på avreseort i Sverige. Notera dock att Skrivhälsans kurs startar och avslutas på Zanzibar, och att vi inte kan ansvara för flygresor, flygtider och liknande.

Hemresa:
Förslagsvis 12 januari från Zanzibar. Eftersom ni flyger på natten landar ni 13 januari i Sverige. Vill du stanna kvar längre än så, förboka dina extradagar från Sverige då det är högsäsong på Zanzibar denna tid. I bland finns det chans att stanna kvar i villorna några dagar, men ofta är det uthyrt redan dagen efter. Kursdeltagare som vill stanna kvar extradagar brukar ta kontakt med varandra och boka sig på samma hotell.

Skrivarkursen:
Fem dagars skrivarkurs kl. 09-12.00, med utomhusundervisning alldeles vid havet med delvis havsutsikt. Frivilliga skrivuppgifter och tid för skrivande även eftermiddag och kväll. Skrivarkursen passar alla som vill skriva; amatörer såväl som professionella skribenter och författare. Alla som vill kan vara med. Vi arbetar med kreativa utforskande metoder, bortom rätt och fel, med fokus på skrivglädje och flöde. Den sjätte kursdagen har du möjlighet till en stunds egen tid för textrespons med mig, Ann. Vill du skriva mycket på Zanzibar finns tid att skriva från morgon till kväll. Och vill du både skriva och vila samt upptäcka delar av Zanzibar, är tiden din för egna aktiviteter.

Prisuppgifter:
Skrivarkursen: Priset för skrivarkursen med kursledning 5-6 dagar, inkl. utflykten till Stone Town med resa och lunch samt coffeshop (heldag). Be om detaljinformation. Kursens pris: 5.400 SEK.

Boende & mat: Pris för boende 8 dagar med helpension (ej dryck) direkt till stiftelsen. 60 dollar per person och natt, inkl. helpension. Räkna med att US-dollarn i skrivande stund är närmare 9 svenska kronor, vilket innebär drygt 500 SEK per dag i delat rum inkl. tre mål mat (kolla aktuell dollarkurs). Ett bra pris, eller hur. Och hela denna summa går oavkortat till stiftelsens hjälpverksamhet.

Flygresa: För flygresa från Sverige till Zanzibar via Nairobi, tur och retur, betalar du normalt från 7.000 SEK och uppåt. Vill du ha sällskap med skrivargruppen kan du avresa den 3 januari via Amsterdam till Nairobi på kvällen och vidare till Zanzibar nästa morgon (samt hemresa från Zanzibar 12 januari samma väg).
Ring om du har frågor. Antalet platser är begränsat och kursen har hittills blivit fulltecknad hösten före avresa. Hör med oss att det finns platser kvar innan du beställer din resa. Justeringar i kursprogrammet kan förekomma.
Priset för skrivarkursen med kursledning 5-6 dagar, inkl. utflykterna till Stone Town med resa och lunch (heldag). Be om detaljinformation. Kursens pris: 5.400 SEK.

Intresseanmälan

Kursinfo

Kursdatum: 3 – 13 januari 2017

Plats: Tamani Foundation, Matemwe

Pris: 5400 kr

Kursledare: Kursen leds av Ann Westermark, beteendevetare och specialist i hälsofrämjande kommunikation.

Pressfoto Ann Westermark

Intresseanmälan

Jag anmäler mig (ej bindande) till följande kurs (ange kursnamn och datum, ex. "Skrivarkurs på Malta, oktober"):

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Telefon, gärna mobiltelefon

Adress

Postnummer och ort

Eventuellt företag/organisation för faktura

Övrigt, exempelvis allergi/överkänslighet, vegetarisk kost, önskan om enkelrum etc.

Please leave this field empty.

Bilder från tidigare år

Få information om kommande skrivarkurser

Skriv upp dig för Skrivhälsans nyhetsbrev!
Skriv upp mig!
Skulle du ångra dig kan du avregistrera dig när som helst.